Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ετοιμάζονται για σκληρές μάχες, αντιλαμβανόμενα ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο εσωστρέφειας και γενικότερης άμυνας
Λίγο πριν μπει ο Ιούλιος και η πολιτική ζωή ακολουθήσει παραδοσιακά τη γενικότερη ατμόσφαιρα καλοκαιρινής ραστώνης, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα.
Μέσα σε λίγες ημέρες ξεκίνησε τις εργασίες της η δεύτερη προανακριτική επιτροπή που συστάθηκε κατά κυβερνητικού στελέχους της ΝΔ, δηλαδή αυτή κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ξέσπασε κόντρα μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Νίκου Δένδια, ενώ ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ φέρεται να βρίσκεται μια ανάσα πριν αποφασίσει να καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ετοιμάζονται για σκληρές μάχες, αντιλαμβανόμενα ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο εσωστρέφειας και γενικότερης άμυνας, λόγω των πολλαπλών ανοιχτών υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στη Δικαιοσύνη βρίσκεται η περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, η προανακριτική για Καραμανλή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, ενώ οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής με το ερώτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ολοταχώς για προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κατά την αρχική μελέτη της δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει «σαφείς ενδείξεις ποινικής ευθύνης υπουργών».
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι ενδείξεις ποινικής ευθύνης υπουργών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, προκύπτουν από τη δικογραφία, αλλά ιδιαίτερα από τα έγγραφα των εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων και των ενόρκων καταθέσεων των κυρίων Βάρρα και Σημανδράκου.
Όπως εξηγούν πηγές του ΠΑΣΟΚ, η ΚΟ θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας και στη συνέχεια θα πράξει το συνταγματικό καθήκον της απέναντι στον ελληνικό λαό και το δημόσιο συμφέρον.
Νωρίτερα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης με δήλωσή του απαντούσε στις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι το όνομά το εμπλέκεται στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων.
Όπως ξεκαθαρίζει στη δήλωσή του, «αισθάνομαι βαθύτατα έκπληκτος, απορημένος και ειλικρινά απογοητευμένος, για το γεγονός ότι το όνομά μου αναφέρεται, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και χωρίς την παραμικρή ποινική διάσταση, στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. δηλώνω με απόλυτη σαφήνεια: δεν υπήρξα ποτέ ούτε παρακολουθούμενος, ούτε ύποπτος. Δεν έχω την παραμικρή εμπλοκή ή συμμετοχή στο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ζητά την άμεση σύστασης προανακριτικής επιτροπής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε εξεταστική επιτροπή. «Στην προηγούμενη δικογραφία από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για τη σύμβαση 717 του σιδηρόδρομου, προτείναμε Προκαταρκτική Επιτροπή, την οποία η ΝΔ απέρριψε. Δεν μπορεί να μιλάει για τη Δικαιοσύνη με ωραία μεγάλα λόγια και όταν έρχεται δικογραφία από τη Δικαιοσύνη να την αγνοεί. Να μην τολμήσει να θάψει και τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπου υπάρχει εμπλοκή ονόματος υπουργού θα πρέπει να γίνει έρευνα, διότι αν δεν γίνει έρευνα από τη Βουλή δεν θα γίνει από πουθενά αλλού. Αυτό έγινε πρόσφατα και με το έγκλημα των Τεμπών. Η επιλογή της ΝΔ να εξεταστεί για ένα πλημμέλημα μόνο ο κ. Καραμανλής, έθαψε και κουκούλωσε τις ευθύνες όλων των υπολοίπων και την έρευνα. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει τώρα να γίνει Προκαταρκτική έρευνα σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όχι Εξεταστική».
Ενδοκυβερνητική κρίση για το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Η σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπ. Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και του υπ. Άμυνας Νίκου Δένδια, προκαλεί από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης που «μυρίζει αίμα» και ετοιμάζεται να επενδύσει στην κρίσιμη αυτή ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση.
Άλλωστε και το θέμα της αντιπαράθεσης, που δεν είναι άλλο από το τουρκολιβυκό σύμφωνο, εντάσσεται στα εθνικά θέματα, τα οποία ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, «σηκώνει» πολύ εντονότερα το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για το θέμα, αναβαθμίζοντας την αντιπαράθεση σε κατάσταση επικίνδυνότητας για τα εθνικά συμφέροντα.
«Όταν σε μια κυβέρνηση κορυφαίος υπουργός κατηγορεί τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας για έλλειψη αντανακλαστικών, είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα. Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να παραμένει βουβός μπροστά στη διγλωσσία; Μπορούν να παραμένουν στην ίδια κυβέρνηση και ο υπουργός που θέτει ζήτημα αποτελεσματικότητας του υπουργού Άμυνας και ο κρινόμενος ως οκνηρός υπουργός Άμυνας; Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως τα εθνικά θέματα δεν είναι παιχνίδι; Ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να είναι ανεκτό η εξωτερική πολιτική της χώρας να γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας;», τόνιζε το ΠΑΣΟΚ στην αρχική του, εκτενή ανακοίνωση που εκδόθηκε ως σχόλιο στα όσα είπε εναντίον του Νίκου Δένδια ο Άδωνης Γεωργιάδης.
Όταν όμως ο Νίκος Δένδιας έδωσε τη δική του απάντηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε με νεότερη και πιο αιχμηρή ανακοίνωση, σχολιάζοντας ότι «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άπλωσε στοργικά τις φτερούγες του στους υπουργούς της κυβέρνησης, που “σφάζονται” στα τηλεπαράθυρα. Προσπάθησε να μας πείσει ότι υπάρχει ενιαία φωνή, κανείς δεν ολιγώρησε, κανείς δεν κατηγόρησε κανέναν (!). Μόνο που πριν προλάβει να βγει από τη Γραμματεία Τύπου, ο κ. Γεραπετρίτης “άδειασε” τον κ. Δένδια για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι ο κανονισμός SAFE θα είναι η κερκόπορτα της εισόδου της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας. Και λίγο αργότερα ο κ. Δένδιας απαξίωνε σε δημοσιογράφους τον κ. Γεωργιάδη ως πρόσωπο».
«Προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις, υπουργοί που ασκούν πολιτική στο όνομα της χώρας να διαγκωνίζονται για τα εσωκομματικά βιλαέτια της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να παραμένει θεατής;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα.