Η δικαστική απόφαση της 28ης Μαΐου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σχετικά με το μέλλον της αρχαίας ελληνορθόδοξης Μονής
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο του Σινά, ένα διαχρονικό σύμβολο του χριστιανισμού που λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε αιώνες, βρέθηκε το τελευταίο διάστημα σε μία διελκυστίνδα μεταξύ Καΐρου και Αθήνας, εξαιτίας απόφασης δικαστηρίου για το καθεστώς ιδιοκτησίας της, με συνεχείς επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», υποστηρίζει ότι η Μονή είναι ένα σύμβολο που προστατεύεται και τιμάται από όλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία, τουναντίον επιβεβαιώνει τον ιερό χαρακτήρα της Μονής, την προστατεύει από αυθαιρεσίες και εγγυάται τη διατήρηση της κυριότητάς της επί των θρησκευτικών της τόπων.
.jpg?t=rv6we3XQE5JXsbajTwqbBQ)
Στο εσωτερικό της Μονής.
AP
Αναλυτικά το άρθρο:
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβαστά θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο. Βαθιά ριζωμένη στην πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου, η Μονή αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της διαθρησκευτικής υνύπαρξης και του σεβασμού προς τις ιερές παραδόσεις. Αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Αικατερίνης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 2022 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας πολιτιστικής,, ιστορικής, θρησκευτικής και περιβαλλοντικής αξίας της.
Η Αίγυπτος έχει διαχρονικά διατηρήσει τη σταθερή δέσμευσή της στην ελευθερία της θρησκείας και της πίστης, καθώς και στην προστασία των θρησκευτικών τόπων. Η δέσμευση αυτή είναι βαθιά ριζωμένη στην εθνική ταυτότητα της χώρας και εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τις πολιτικές της, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία. Πολλές εκκλησίες έχουν αναστηλωθεί ή ανακατασκευαστεί ενώ ο διαθρησκευτικός διάλογος και η θρησκευτική συμπερίληψη έχουν αναδειχθεί σε εθνικές προτεραιότητες. Θρησκευτικές τελετές και χριστιανικές εορτές τελούνται δημόσια, αντανακλώντας την ευρύτερη κουλτούρα ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει τους Αιγυπτίους κάθε θρησκείας.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, η αντίδραση στην πρόσφατη δικαστική απόφαση της 28ης Μαΐου 2025 φαίνεται να βρίσκεται σε σοβαρή δυσαρμονία με την πραγματικότητα επί του πεδίου. Δεν παρερμηνεύει μόνο τις νομικές παραμέτρους της απόφασης, αλλά αγνοεί και τη σταθερή, διαχρονική θέση του αιγυπτιακού κράτους υπέρ της προστασίας της ελευθερίας της πίστης, ως θεμελιώδους αρχής του συντάγματος και της κρατικής πολιτικής. Δεν είναι ούτε ακριβές ούτε εύλογο να υποστηρίζεται ότι οποιοδήποτε μέτρο έλαβε το κράτος έρχεται σε αντίθεση με αυτή τη θεμελιώδη δέσμευσή του.
Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της Μονής, να απομακρύνει την αδελφότητα ή να μεταβάλει τη θρησκευτική της ταυτότητα είναι απολύτως αβάσιμοι και στερούνται οποιασδήποτε ουσιαστικής βάσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν παραβιάζει με κανέναν τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία, ούτε θέτει σε κίνδυνο την ιερότητα της Μονής. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει το ιερό και θρησκευτικό χαρακτήρα της και την προστατεύει ρητώς από κάθε μορφή αυθαιρεσίας ή προκατάληψης. Η απόφαση διασφαλίζει το υφιστάμενο καθεστώς της Μονής και εγγυάται τη διατήρηση της κυριότητάς της επί των θρησκευτικών της τόπων. Η Αίγυπτος σέβεται και αναγνωρίζει πλήρως τη Μονή και τους συναφείς μνημειακούς της χώρους ως θρησκευτικά και αρχαιολογικά σύμβολα.
Στο πνεύμα της διαφάνειας και με απόλυτο σεβασμό προς τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς σε όλον τον κόσμο, η Αίγυπτος έλαβε άμεσα μέτρα για την αποσαφήνιση της απόφασης. Στις 30 Μαΐου και στις 23 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές σχέσεις Αιγύπτου – Ελλάδας, ο πρόεδρος Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι επικοινώνησε απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να επιβεβαιώσει τον απόλυτο σεβασμό της Αιγύπτου προς τη Μονή και τη θρησκευτική σημασία της, και να επαναβεβαιώσει τη διαρκή προσήλωση της Αιγύπτου στη διατήρηση των θρησκευτικών, πνευματικών και εκκλησιαστικών λειτουργιών της – όπως συνέβαινε αδιάλειπτα στο πέρασμα της Ιστορίας.
Υποδέχθηκα επίσης τον Έλληνα ομόλογό μου στο Κάιρο στις 4 Ιουνίου, προκειμένου να συνεχίσουμε τον ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο ιστορικών λαών μας. Επιπλέον, στις 30 Μαΐου συναντήθηκα με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή θέση της Αιγύπτου υπέρ του σεβασμού και της διαφύλαξης του θρησκευτικού και του εκκλησιαστικού ρόλου της Μονής, ο οποίος διατηρείται ανεμπόδιστα εδώ και πάνω από 1.500 χρόνια και τον οποίο η Αίγυπτος δεσμεύεται να συνεχίσει να προστατεύει. Καμία θρησκευτική δραστηριότητα στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης ή στους συναφείς θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους δεν θα παρεμποδίζεται για κανένα λόγο. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η δικαστική απόφαση δεν θίγει την ιερότητα ή την ιστορική ακεραιότητα της Μονής ή οποιουδήποτε από τους συνδεόμενους αρχαιολογικούς τόπους και τα ταφικά της μνημεία. Αντιθέτως, η εν λόγω απόφαση αποτελεί την πρώτη επίσημη νομική αναγνώριση του καθεστώτος της Μονής και επιβεβαιώνει τη δέσμευση του αιγυπτιακού κράτους στη διατήρηση του ιερού χαρακτήρα της.
Η Αίγυπτος συνεχίζει επίσης να δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της στρατηγικής της εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Η δέσμευση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου 2025, κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε στρατηγική συνεργασία. Η επίσκεψη σηματοδότησε και την έναρξη του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση θεσμικής συνεργασίας. Κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της Αιγύπτου στη διαφύλαξη όλων των θρησκευτικών ιερών τόπων που βρίσκονται στο έδαφός της. Ειδικότερα, εξήρε το σεβαστό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Σινά, τονίζοντας τη θρησκευτική και πνευματική σημασία της όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης εξακολουθεί να προστατεύεται, να τιμάται και να υποστηρίζεται ακλόνητα, τόσο ως ζωντανός τόπος λατρείας όσο και ως φάρος της κοινής ανθρώπινης κληρονομιάς. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σινά, του ιερού τόπου όπου ο προφήτης Μωυσής μίλησε με τον Θεό και φέρει βαθιά πνευματική και θρησκευτική σημασία. Ενσαρκώνει τη διαρκή δέσμευση της Αιγύπτου να προστατεύει τους τόπους λατρείας, να καλλιεργεί τη διαθρησκευτική αρμονία και να διαφυλάσσει την εξαιρετικής αξίας παγκόσμια κληρονομιά μας.
*Ο δρ Μπαντρ Αμπντελάτι είναι υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπου