Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία
Σήμερα, Τετάρτη 25 Ιουνίου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραμμίσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας ως συμμάχου, καθώς τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.
Βασικό θέμα στην ατζέντα των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Χάγη θα αποτελέσει η έγκριση του νέου σχεδίου επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θέτει ψηλότερα τις δαπάνες. Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, προβλέπει δαπάνες ύψους 5% για τα επόμενα χρόνια.
Ο στόχος αφορά κατά 3,5% αμιγώς αμυντικές δαπάνες, ενώ το 1,5% αφορά σε δαπάνες και επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα, θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.
Βασικό ζητούμενο της Συνόδου είναι η επικαιροποίηση της Δέσμευσης περί Αμυντικών Δαπανών (DIP – Defense Investment Pledge) στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035. Ο στόχος αυτός αποτελείται από δύο πυλώνες: το 3,5% που αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% που αφορά ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.
Το σχέδιο υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Γαλλία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει επιφυλακτική υποστήριξη. Η Ισπανία έχει εξασφαλίσει εξαίρεση από αυτόν τον στόχο, επικαλούμενη τους δημοσιονομικούς της περιορισμούς και τις ήδη σημαντικές στρατιωτικές δεσμεύσεις της στο εξωτερικό.
Χθες εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικρίνοντας ως πολύ αργό το σχέδιο του ΝΑΤΟ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035, προειδοποιεί ότι, προκειμένου να δοκιμάσει την ισχύ της συμμαχίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να επιχειρήσει επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία που έχει η αύξηση των αμυντικών δαπανών, εντός του ιδίου πλαισίου. «Ξέρουμε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να δοκιμάσει τις δεσμεύσεις μας για την άμυνα εντός της επόμενης πενταετίας. Μέχρι το 2030, η Ευρώπη πρέπει να έχει όλα όσα χρειάζεται για να το αποτρέψει» σημείωσε.
Να προσθέσουμε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Mark Carney.
Παρών στην Χάγη είναι και ο πρόεδρος της Τουρκίας. Προς το παρόν, δεν έχει προκύψει κάποια συνάντηση ανάμεσα στους κυρίους Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα σύντομο τετ α τετ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, με στόχο να δοθεί το σήμα της συνέχισης του διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.