Μία ημέρα μετά την εκδηλωση στο Πολεμικό Μουσείο ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στους πρώην πρωθυπουργούς χωρίς να τους κατονομάσει
Σε μια ομιλία με διακριτές αιχμές, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε, χωρίς να τους κατονομάσει, στις δημόσιες επικρίσεις που διατύπωσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, μία μόλις ημέρα νωρίτερα από το Πολεμικό Μουσείο.
Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών έγινε κατά την παρουσίαση του τρίτομου έργου «Ελληνοτουρκικοί Κώδικες» του Άρη Αμπατζή, και επικεντρώθηκε στην ανάγκη νηφαλιότητας, τεκμηρίωσης και σοβαρότητας στον δημόσιο λόγο.
Η κριτική Σαμαρά και Καραμανλή
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν εξαπολύσει βολές κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «ήρεμα νερά όχι επειδή δεν προκαλούν οι Τούρκοι, αλλά επειδή δεν αντιδρούμε», αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτική κατευνασμού. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τον φόβο ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ομηρίας», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να εκχωρηθεί έμμεσα νομιμοποίηση της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο.
Γεραπετρίτης: «Η πραγματικότητα δεν απηχείται στον δημόσιο λόγο»
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, ο Υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφές υπονοούμενο για τον τρόπο που διατυπώνονται απόψεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική. «Στον δημόσιο λόγο, με αρκετή ευκολία, λέγονται πράγματα τα οποία δεν απηχούν ούτε κατ’ ελάχιστον την πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί», τόνισε.
Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η πληροφορία στον δημόσιο χώρο συχνά αναπαράγεται χωρίς έλεγχο και χωρίς αναφορά στην πρωτογενή πηγή. «Το 99% της πληροφορίας που παράγεται είναι από δευτερογενείς πηγές. Το ανέφερε κάποιος. Κάπου ακούστηκε. Κάποιος το δημοσίευσε…», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συμφωνία των Αθηνών με την Τουρκία, απαντώντας έμμεσα στους ισχυρισμούς ότι ενέχει κινδύνους. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όποιος έχει τη βούληση της αλήθειας, μπορεί να διασταυρώσει το περιεχόμενο των συμφωνιών και να διαπιστώσει ότι η πλειονότητά τους παραμένει σε ισχύ. «Κρίσιμο δεν είναι μόνο αν ισχύει μια συμφωνία, αλλά και τι λέει. Το ζήτημα της ορθής ερμηνείας προϋποθέτει να γνωρίζουμε τα κείμενα», σημείωσε.
Με φράσεις όπως «η γεωγραφία δεν θα αλλάξει ποτέ, η νοοτροπία ίσως», και «ας δούμε το μέλλον με βάση την αλήθεια και όχι τις φαντασιώσεις», ο Γεραπετρίτης επανατοποθέτησε τη συζήτηση σε θεσμικό πλαίσιο, προσκαλώντας όλους, ακόμη και τους επικριτές, να αντιλαμβάνονται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της ρεαλιστικής διπλωματίας.
Η επιλογή του να απαντήσει σε θεσμικό πλαίσιο, χωρίς αντιπαράθεση, ενδεχομένως να αποτελεί και έμμεσο μήνυμα ενότητας αλλά ταυτόχρονα και σαφή διαχωριστική γραμμή από τον λόγο που διατυπώνουν επικριτές.