Ο σημερινός τσάρος της Οικονομίας είναι ίσως ο σημαντικότερος doer και reformer της σύγχρονης Ελλάδας αφού από όσα υπουργεία πέρασε άφησε το ισχυρότερο αποτύπωμα αλλάζοντας την εικόνα του κράτους
Η εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Κυριάκου Πιερρακάκη μετά το «ψηφιακό άλμα» που επιτεύχθηκε στη χώρα τον οδήγησε σε ακόμη μία εξαιρετικά δύσκολη πίστα.
Στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος με το άνοιγμα στα μη κρατικά πανεπιστήμια γεγονός που όχι μόνο δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Πιερρακάκη ο οποίος είχε βάλει στοίχημα να δημιουργήσει περιβάλλον υγειούς ανταγωνισμού στην εκπαίδευση και κερδοφόρων επενδύσεων για τη χώρα μας.
Από τον Μάρτιο του 2024 ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πριν γίνει ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, από τη θέση του υπουργού Παιδείας άκουγε από την αντιπολίτευση «πύρινους» λόγους περί καταστρατήγησης του Συντάγματος από την αντιπολίτευση.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου που θα επέτρεπε για πρώτη φορά την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα ακόμα και οι συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ βιάστηκαν να μηδενίσουν τα πάντα και να κινδυνολογήσουν για την τύχη των δημόσιων ΑΕΙ.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα αποκτούσε μη κρατικά πανεπιστήμια, την ώρα που ενίσχυε τα δημόσια ΑΕΙ με περαιτέρω χρηματοδότηση και προσωπικό. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και η απόφαση του ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή κρίθηκε συνταγματικό, με το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίπτει τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί, κρίνοντας ότι η λειτουργία των παραρτημάτων είναι νόμιμη και συνταγματική.
Η απόφαση του δικαστηρίου άναψε το πράσινο φως σε όσες από τις 12 αιτήσεις ξένων πανεπιστημίων θα λάβουν έγκριση να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025 και να δεχτούν τους πρώτους φοιτητές τους. Η Ελλάδα πλέον όχι μόνο δεν θα διώχνει τα παιδιά της αλλά θα φέρει κοντά και ξένους φοιτητές, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας.
Αλλάζει λοιπόν συνολικά ο χάρτης της Παιδείας Εκείνο το διάστημα, ο τότε υπουργός Παιδείας επέμενε σε δηλώσεις του να μιλάει για ένα «κρατικό μονοπώλιο» που πρέπει να σπάσει, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 16 πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία επιχειρούσε -ατελέσφορα- να φέρει εξελίξεις στη Βουλή.
Η τελευταία ήταν το 2019, όταν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μπει το επίμαχο άρθρο προς αναθεώρηση. Όμως η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αρνήθηκε.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος πως οι όποιες προσπάθειες για αναθεώρηση θα τοποθετούνταν στο 2027 αποφάσισε να μιλήσει για την ενεργοποίηση του άρθρου 28, το οποίο, αυτομάτως, άνοιγε εκ νέου τον διάλογο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας.
Και τότε ο κ. Πιερρακάκης κινήθηκε γρήγορα και μεθοδικά: κίνησε άμεσα τις διαδικασίες, ώστε εντός λίγων μηνών να έχει στα χέρια του ένα νομοσχέδιο το οποίο τον Φεβρουάριο του 2024 κατατέθηκε στη Βουλή περιλάμβανε ένα «σφιχτό» πλαίσιο κανονισμών -τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και ακαδημαϊκό- ώστε καλύπτονται οι υψηλές προδιαγραφές εκπαίδευσης.
Η κίνησή του αποτέλεσε θρυαλλίδα ομαδικών πυρών από την αντιπολίτευση με φορείς να ετοιμάζουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και από έναν ανεξάρτητο βουλευτή και εκκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες που προέβλεπαν την κατάθεση αιτήσεων από τα ξένα πανεπιστήμια για την άδεια λειτουργίας.
Μεταξύ αυτών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το University of York και το Sorbonne Paris Nord. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτέλεσε ακόμη μια δικαίωση για όλους όσοι πίστεψαν, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, ακόμη μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα.
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει συνταγματικό τον νόμο 5094/24 για την εγκατάσταση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας συνιστά δικαίωση της βούλησής μας να γκρεμίσουμε τείχη, να σπάσουμε ριζωμένα ταμπού, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και να δώσουμε περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.
Η Ελλάδα, παγκοσμίως, μαζί με την Κούβα, έβλεπε κάθε χρόνο χιλιάδες οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ΑΕΙ σε όλο τον κόσμο, καθώς δεν επέλεγαν τις δημόσιες σχολές ανώτατης εκπαίδευσης.
Μια παγκόσμια εξαίρεση, ακόμη μια θλιβερή πρωτιά που κατείχαμε από το παρελθόν. Ένα κράτος που για πολλά χρόνια «έδιωχνε» τα παιδιά του, αντί να τα «αγκαλιάζει», κολλημένο στην οπισθοδρόμηση, στα ταμπού και στις ιδεοληψίες που αποτελούσαν το ιδανικό άλλοθι για να μην υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κέρδισε ένα ακόμα στοίχημα όπως έκανε και το 2019 όταν η ΝΔ παρέλαβε ένα χαοτικό κράτος που έμοιαζε με τέρας της γραφειοκρατίας και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να το εκσυγχρονίσει.
Ο σημερινός τσάρος της Οικονομίας με την ιδιότητα τότε του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης κατάφερε εν μέσω κορονοϊού να οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας με μια μεταρρύθμιση που έφερε το πρώτο πλήγμα στη γραφειοκρατία. Μια δέσμευση που έγινε πράξη με στόχο την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Η Ελλάδα τότε μπήκε πολύ δυνατά στη νέα ψηφιακή εποχή μέσω του gov.gr, το οποίο από τότε αποτελεί την ενιαία ψηφιακή πύλη του ελληνικού Δημοσίου, η οποία άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος.
Πρακτικά, μπήκε τέλος στις ουρές, στα ατελείωτα «χαρτιά», στις σφραγίδες και στις διεκπεραιώσεις. Η βάση τέθηκε τότε και μέχρι και σήμερα έχουμε στην κατοχή μας αρκετές εφαρμογές στην επικοινωνία μας με το κράτος: από το wallet με όλα μας τα στοιχεία, το my health app, την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι και τον προσωπικό αριθμό, τον οποίο έχουν αποκτήσει πάνω από 320.000 πολίτες.
Ο πολιτικός και μεταρρυθμιστικός βηματισμός του Κυριάκου Πιερρακάκη από το 2019 έως και το 2023 για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας ήταν καθοριστικός. Επί του πρακτέου, με ξεκάθαρη στρατηγική και στόχευση, μέσω της τεχνοκρατικής κατάρτισης που διέθετε, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έθεσε ως βασικό στόχο την ενοποίηση των διάσπαρτων ψηφιακών συστημάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες.
Μέσα από το gov.gr, εκατοντάδες υπηρεσίες που παλαιότερα απαιτούσαν φυσική παρουσία, πολύωρες αναμονές και γραφειοκρατικά εμπόδια έγιναν προσβάσιμες με λίγα μόνο κλικ: έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων, άυλη συνταγογράφηση, έκδοση πιστοποιητικών, ακόμη και εγγραφή στα σχολεία γίνονται πλέον εύκολα και γρήγορα.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μία απλή δικαίωση για τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Είναι ιστορικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα και είναι τόσο σημαντικές που αρκετοί (όχι μόνο γαλάζια στελέχη) πιστεύουν ότι «αν η χώρα δεν είχε έναν Πιερρακάκη έπρεπε σίγουρα να τον εφεύρει».