Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στην Ελλάδα για τα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν μετά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο Ιράν – Η ελληνική κυβέρνηση συνιστά σε όλες τις πλευρές επίδειξη αυτοσυγκράτησης και ταυτόχρονα επιχειρεί να διατηρήσει τις στρατηγικές σχέσεις που έχει με το Ισραήλ
Η εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σουηδία προκειμένου να λάβει μέρος στο χθεσινό κρίσιμο ΚΥΣΕΑ αναδεικνύει σαφέστατα της σοβαρότητα της κατάστασης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για την κατάσταση στην περιοχή και για την συνδρομή που παρέχεται από την πρώτη στιγμή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στο Ιράν.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις που ενέχουν κίνδυνο σοβαρής ανάφλεξης στην περιοχή. Καλεί τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση που θα προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητούνται μέσω της διπλωματίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με εταίρους και συμμάχους προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, τις παράμετρους ασφαλείας και τις ενδεχόμενες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα.
Μέσα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αναλύθηκε το επιχειρησιακό κομμάτι από τους επιτελείς και τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και συζητήθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια για το πως μπορεί να εξελιχθεί και να κλιμακωθεί ή να αποκλιμακωθεί αυτή η κρίση.
Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ τέθηκαν και οι ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα κυρίως γύρω από το ενδεχόμενο να έχουμε αναταράξεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ελληνικων πλοίων που κινούνται στην περιοχή.
Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε αναλυτικά και η προστασία των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή. Είναι περίπου 5.000 Έλληνες στο Ισραήλ και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, έχουν κληθεί να καταμετρηθούν, οι οποίοι βρίσκονται ως επισκέπτες εκεί και περίπου 100 Έλληνες βρίσκονται στην Τεχεράνη. Επι τάπητος έχουν τεθεί ακόμα και σενάρια απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τη συγκεκριμένες περιοχές αν και εφόσον χρειαστεί.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για τους Έλληνες σε Ισραήλ και Ιράν καθώς η χθεσινή επίθεση ήταν μια σημαντική κλιμάκωση και μάλιστα εν μέσω διαπραγματεύσεων, οι οποίες γίνονταν μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διαχείριση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί εν δυνάμει έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, εκείνο το οποίο τώρα είναι ζητούμενο είναι να υπάρξει ψυχραιμία, να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, σημειώνουν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτουν ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση και σε αυτό θα συμβάλλει και η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Είναι πολύ σύνθετη η γεωπολιτική κατάσταση. Τους τελευταίους 20 μήνες βιώνουμε την πιο δύσκολη και επισφαλή κατάσταση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι σε αυτό το πεδίο εξαιρετικά σημαντικός. Είχαμε μια ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ένα ψήφισμα, το οποίο αφορούσε τη Γάζα για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την άρση του αποκλεισμού, έτσι ώστε να υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτουν από το ΥΠ.ΕΞ.