«Ελέφαντας στο δωμάτιο» η προχθεσινή ομιλία Τσίπρα που ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία νέου φορέα
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του τα επόμενα χρόνια λόγω της πολύ ρευστής πολιτικής κατάστασης που επικρατεί.
Το κλίμα ήταν θερμό, τόσο λόγω των έντονων συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης, αλλά και κυριολεκτικά, αφού η θερμοκρασία εντός του κλειστού γυμναστηρίου του Περιστερίου, ήταν για πολλούς αφόρητη.
Το κύριο θέμα των συζητήσεων φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την προσπάθεια αποκωδικοποίησης των όσων είπε πριν δύο ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το αν θα κάνει δικό του κόμμα, το πότε θα ήταν η κατάλληλη περίοδος για κάτι τέτοιο και το αν τα στελέχη της σημερινής Αριστεράς έχουν θέση σε ένα νέο εγχείρημα. Φυσικά, όλα αυτά παραμένουν στο επίπεδο θεωριών, αφού τίποτα από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιδέχεται μονοδιάστατων ερμηνειών.
Πάντως, η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο του συνεδρίου συνοδεύτηκε από πολύ θερμά χειροκροτήματα, τα οποία ξεπεράστηκαν σε ένταση μόνο σε δύο στιγμές κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Η πρώτη ήταν όταν η γραμματέας του κόμματος καλωσόρισε στον χώρο τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Γιούσεφ Ντόρχομ και τον εκπρόσωπο Τύπου της Φατάχ, Άχμεντ Φατούχ, και η δεύτερη όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σωκράτης Φάμελλος αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία και μια αγκαλιά.
Τελείως διαφορετικό ήταν πάντως το κλίμα ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Παύλο Πολάκη, οι οποίοι χαιρετήθηκαν σαν… ξένοι.
Παρόντες εκ μέρους άλλων κομμάτων ήταν η Αλεξάνδρα Σδούκου εκπροσωπόντας τη ΝΔ, ο Δημήτρης Μάτζος από το ΠΑΣΟΚ, ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά και ο Πέτρος Κόκκαλης από το Κόσμος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς, ως είθισται, στο Συνέδριο. Παρών ήταν επίσης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος κινούνταν με πολύ μεγάλη άνεση στον χώρο χαιρετώντας εξίσου ένθερμα, τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο τον «σύντροφό» του, Δημήτρη Μάτζο από το ΠΑΣΟΚ.
Τα πολιτικά προτάγματα Φάμελλου
Ο πρόεδρος του κόμματος στην εισηγητική του ομιλία άνοιξε τη «βεντάλια» των κρίσιμων θεμάτων που θα συζητηθούν στο τετραήμερο Συνέδριο, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα θέματα καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, αλλά και για τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Παράλληλα αναφέρθηκε με ιδιαίτερες αιχμές στις εξελίξεις με την Προανακριτική, κάνοντας ευθεία επίθεση τόσο στο ΚΙΔΗ, αλλά και στη ΝεΑρ, την οποία δεν άφησε ασχολίαστη ο προσκεκλημένος Νάσος Ηλιόπουλος.
Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία επανεκκίνησης και αναγέννησης, με στόχο να γίνει ένα “σοβαρό, αξιόπιστο και δυναμικό κόμμα” που θα σταθεί απέναντι στις δεξιές πολιτικές, την κοινωνική αδικία και τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και της ολιγαρχίας, ενώ τόνισε ότι η “μεγάλη πολιτική αλλαγή για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ” θα ολοκληρωθεί μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας από τα μέλη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην “δύσκολη περίοδο απαξίωσης και συρρίκνωσης” που πέρασε το κόμμα, αλλά υπογράμμισε ότι “δεν τους κάναμε τη χάρη” και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαθαίνει από τα προβλήματα για να αλλάξει. Κεντρικός στόχος του συνεδρίου είναι η συζήτηση, η δημοκρατική λήψη αποφάσεων και η υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου πολιτικής αλλαγής και ανατροπής στην Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φάμελλος υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια με “την κοινωνία όρθια και πιο ισχυρή τη γεωπολιτική θέση της χώρας”. Ανέφερε επίσης τη ρύθμιση του χρέους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση της παραγωγικής μηχανής, την πρόσβαση στην υγεία για ανασφάλιστους και τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε το “σύστημα προπαγάνδας και διαπλοκής” που, όπως είπε, χτίζει το “γελοίο αφήγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χειρότερο κακό”.
Σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότιτο κόμμα βρέθηκε στο στόχαστρο “για έναν και μόνο λόγο”, επειδή τόλμησε να “βάλουμε στην πρόταση μας την «απαγορευμένη» λέξη: Μητσοτάκης”. Τόνισε ότι το κόμμα δε θα σταματήσει “ούτε ένα λεπτό να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους” και “δεν θα κρύψουμε την αλήθεια στο συρτάρι για να γίνουμε αρεστοί στο σύστημα”. Επέκρινε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ για τη στάση τους στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε “μια πλήρη, άρτια και νομικά τεκμηριωμένη πρόταση”.
Σε σχέση με τη Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας, χωρίς να κατονομάζει τα κόμματα, είπε χαρακτηριστικά: «Ας απολογηθούν εκείνοι που έκαναν στροφή 180 μοιρών μόλις έπεσε στο τραπέζι το όνομα του κ. Μητσοτάκη και ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της. Και εκείνοι που υπέγραψαν και μετά από λίγη ώρα ανακάλεσαν την υπογραφή τους για χάρη μικροκομματικών εντυπώσεων, χάνοντας και τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Όλοι αυτοί στο τέλος της ημέρας μόνο τη ΝΔ ευνοούν. Που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το μπάζωμα της αλήθειας
Να κρύψει τις ευθύνες και του κ. Καραμανλή και του κ. Μητσοτάκη»
Στην ομιλία του, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης σε διεθνείς εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον “γενοκτονία, βάρβαρο αποκλεισμό και λιμό”. Καταχειροκροτούμενος, και υπό το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», κάλεσε την Ελλάδα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να αναλάβει πρωτοβουλίες για επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την εσωτερική πολιτική, ο Φάμελλος ανέλυσε τις “10+1 προτάσεις” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κεντρικό άξονα την ανατροπή των κοινωνικών ανισοτήτων και το “δικαίωμα στην πρόοδο για όλους και όλες”. Αυτό περιλαμβάνει το σπάσιμο των καρτέλ και ολιγοπωλίων σε τράπεζες, ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα, μείωση έμμεσων φόρων, αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και ενίσχυση της δημόσιας υγείας με νέες προσλήψεις και χρηματοδότηση. Επίσης, πρότεινε στρατηγική κοινωνικής κατοικίας και ενίσχυση της πολιτείας με αποκέντρωση, ισχυρή αυτοδιοίκηση και ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Ο Φάμελλος κάλεσε σε ενότητα τις προοδευτικές δυνάμεις, δηλώνοντας ότι “οι αρνήσεις από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Αριστερά, δεν είναι αρνήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, αλλά “απαξίωση της βούλησης των προοδευτικών πολιτών που μας λένε «βρείτε τα» για να φύγει η δεξιά”. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του, διότι “η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει”.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι το κόμμα αλλάζει και γίνεται “ένας δημοκρατικός και αποτελεσματικός πολιτικός οργανισμός”. Ανέφερε την κατάργηση των τάσεων, την ενίσχυση των ρευμάτων ιδεών, την ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας και λογοδοσίας, καθώς και την ενιαία δράση. Υπογράμμισε ότι “οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ανοιχτές για κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημιουργικό και δημοκράτη πολίτη”. “Αλλάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για να αλλάξουμε την Ελλάδα”, κατέληξε.
Πάντως, ο κ. Φάμελλος επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά, ούτε έμμεση, στα όσα είπε την περασμένη Τρίτη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, πολλοί ερμηνεύουν ότι προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος.
Το γεγονός ότι ενώ οι εφημερίδες, τα δελτία ειδήσεων και οι ιστοσελίδες ξεχειλίζουν από σενάρια επί σεναρίων για την επαναφορά Τσίπρα μέσω άλλου φορέα, δε σχολιάστηκε καθόλου, μπορεί να δείχνει δύο πράγματα: είτε υποτίμηση των ερμηνειών με βάση το ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν έχει πει ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ή ότι η όλη συζήτηση περί νέου φορέα προκαλεί μια εύλογη αμηχανία στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Κλείσιμο με… συναυλία Φάμελλου
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν των 100 ετών από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία ένας από τους κεντρικούς καλλιτέχνες ήταν και ο αδελφός του προέδρου του κόμματος, ο πασίγνωστος τραγουδιστής Μανώλης Φάμελλος.
Συμμετείχαν επίσης η Καλλιόπη Βέττα, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Κώστας Θωμαΐδης.