Σε κρίση αναξιοπιστίας το πολιτικό σύστημα και το θολό μέλλον της κεντροαριστεράς

Η τελευταία δημοσκόπηση που προκαλεί πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία

Μια ιδιαίτερα περίπλοκη πολιτική κατάσταση φαίνεται πως αναδύεται, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB, αλλά και με τα όσα περιέγραψε ο Δημήτρης Μαύρος μιλώντας στο newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη, με κύριο χαρακτηριστικό την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Η έρευνα ήταν αποκαλυπτική σχετικά με τρία στοιχεία: την κρίση αναξιοπιστίας που επικρατεί οριζόντια στο εκλογικό σώμα, τη δύσκολη μεταβλητή των δύο πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Τσίπρα που φημολογείται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και το ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον της κεντροαριστεράς με τα σημερινά χαρακτηριστικά της.

Συναινούν στην… αναξιοπιστία

Ο πολιτικός κατακερματισμός που προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις ψήφου των ψηφοφόρων, φαίνεται πως εξαφανίζεται όταν τίθονται ερωτήματα ποιοτικών στοιχείων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει να συμφωνεί σε ένα πράγμα: την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 64,9 των ψηφοφόρων θεωρεί το πολιτικό σύστημα αναξιόπιστο, ενώ όλα τα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με αυτό (αδιάφορο, κυνικό) βρίσκονται πολύ ψηλότερα επίπεδα από τα θετικά (με όραμα, αποτελεσματικό).

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει μια γενικευμένη κρίση του πολιτικού συστήματος, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Μαύρος, «η αναξιοπιστία διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα σήμερα. Έχει και μια προέκταση και της έλλειψης δικαιοσύνης μέσα». Μάλιστα, το ποσοστό των πολιτών που χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα εκτοξεύεται στο 75% στις ηλικίες 17-24 ετών.

Οι «πρώην» στο επίκεντρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν το ενδεχόμενο δημιουργίας κομμάτων από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, κάτι που συζητείται έντονα, παρά το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν έχει κάνει κάποια σαφή αναφορά ότι αυτό βρίσκεται στα σχέδιά του.

Στο ερώτημα «ποιος θα μπορούσε να ενώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς», στο δίπολο Τσίπρας – Κωνσταντοπούλου: δημοσκοπικά ο κ. Τσίπρας προηγείται με δύο μονάδες, εκεί που υπολειπόταν της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 32,5%, έναντι 30,9% της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η τάση δείχνει μια ισχυροποίηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, σε συνδυασμό με τις θετικές γνώμες που λαμβάνει η κ. Κωνσταντοπούλου από ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης, δείχνει ότι ο ζωτικός της πολιτικός χώρος δεν είναι αυστηρά αυτός της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς, κάτι που δίνει ακόμη περισσότερη ισχύ στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, στο ερώτημα «πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε ένα κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, το 29,1% απαντά σίγουρα και μάλλον ναι, ενώ το 65,8% απαντά αρνητικά. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, το ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας στο σύνολο του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία της δυναμικής του στους πολιτικούς χώρους του Κέντρου και της Αριστεράς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να λάβει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 10%.

Το βασικό ερώτημα εδώ είναι το κατά πόσο ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν ικανοποιητικό για τον πρώην ΠΘ, εφόσον δεν συνοδευόταν από μια προοπτική ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ρεπορτάζ πάντως λέει ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει μεθοδικά να διερευνά όλες τις πτυχές ενός τέτοιου εγχειρήματος, χωρίς επουδενί να έχει καταλήξει σε μια οριστική απόφαση.

Για τον Αντώνη Σαμαρά τα αντίστοιχα ποσοστά κινούνται στο 16,1% για όσους ενδεχομένως να ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα, και 80,1% που το απορρίπτουν. Ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει όμως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει σημαντική διείσδυση της τάξης του 15,3% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο αποτυπώνει την έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής τοποθέτησης του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη.

Η θολή ματιά της Κεντροαριστεράς

Σε ό,τι αφορά τον πολύπαθο χώρο της κεντροαριστεράς, τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ιδιαίτερα σύνθετα και καθόλου ευοίωνα.

Στη σύγκριση Μητσοτάκη – Κωνσταντοπούλου ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία παραμένει στη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται πως αναδεικνύεται σε κύριο πρόσωπο της αντιπολίτευσης, καθώς υπολείπεται του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο 2 μονάδες. Στο δίπολο Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι πίσω 10 μονάδες.

Αυτό αποτυπώνει με μεγάλη σαφήνεια το πολιτικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο απόλυτος κατακερματισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στην πρόθεση ψήφου, δείχνει ότι η ρευστότητα οδηγεί σε πολιτικά αδιέξοδα, αφού στο μεταίχμιο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται τόσο το ΜεΡΑ25, όσο και το ΚΙΔΗ του Στ. Κασσελάκη, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική τάση από το 5% στο 4,2%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει την υψηλότερη συσπείρωση των ψηφοφόρων ενώ ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Σωκράτης Φάμελλος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει σημαντικό ποσοστό συσπείρωσης προς την Πλεύση Ελευθερίας.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here