Ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί την πρόταση προανακριτικής – Τα 3 σενάρια για την κίνηση υψηλού ρίσκου

Η διπλή ανάγνωση της συμπερίληψης Μητσοτάκη στο κατηγορητήριο

Η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στην πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής το όνομα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια, ή και καταστροφική για την Κουμουνδούρου. Πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία όμως θα κριθεί επιτυχημένη αν καταφέρει να βγάλει το κόμμα από το ασφυκτικό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κίνηση αυτή γνωρίζοντας ότι πιθανότατα αυτό θα απομάκρυνε τη Νέα Αριστερά, η οποία εξ’ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως έλεγε, θα μετατρεπόταν «από θύτης σε θύμα». Η Νέα Αριστερά είχε διαφωνήσει επίσης, λόγω του περιορισμού που θα υπάρξει για μεταγενέστερες προανακριτικές, εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, κάτι το οποίο είναι δεδομένο ότι δε θα μπορούσε να συμβεί.

Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η συμπερίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στη σωστή πλευρά, ανεξάρτητα της στάσης που θα τηρήσουν τα άλλα κόμματα, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση είναι η μοναδική που εντοπίζει κακουργηματικές πράξεις στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Συνεπώς, όπως λένε, τα κόμματα που δε θα τη συνυπογράψουν αναλαμβάνουν το βάρος της απόφασής τους, ειδικά εάν η πρόταση δε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές για να κατατεθεί.

Παράλληλα όμως, η εμπλοκή του ονόματος του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραμερίσει τις διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, επαναφέρει πολύ αρνητικά συναισθήματα για πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία νιώθουν ότι το να αναγκάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαρτηθεί από τη διάθεση του Στέφανου Κασσελάκη να διαθέσει τους ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στο ΚΙΔΗ, αποτελεί από μόνο του στρατηγική ήττα για το κόμμα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, η Κουμουνδούρου αναζητά στήριξη και από ανεξάρτητους βουλευτές που δεν έχουν σχέση με το ΚΙΔΗ του Στέφανου Κασσελάκη, έτσι ώστε να ξεπεράσει όσο περισσότερο μπορεί τις 30 υπογραφές και να διατηρήσει το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να το καταθέσει ακόμη και χωρίς τη στήριξη του αποπεμφθέντος πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον τρία είναι τα σενάρια:

1) ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές μέσω των «κασσελίστας» βουλευτών που είναι κόκκινο πανί για πολλούς στην Κουμουνδούρου.

2) ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να συγκεντρώσει περισσότερες υπογραφές και διαφεύγει της κριτικής περί εγκλωβισμού στην «ανάγκη του Κασσελάκη». Εδώ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν ανήκουν στο ΚΙΔΗ, αλλά και βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιτραπεί από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

3) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει 30 υπογραφές και αδυνατεί να καταθέσει την πρόταση, όμως καρπώνεται πολιτικά το γεγονός ότι ήταν το μόνο κόμμα που επιχείρησε να στείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως κατηγορούμενο σε προανακριτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους: πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, πρώην υφυπουργούς Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη, και Μιχάλη Παπαδόπουλο.

«Όπως αποδεικνύεται από τις δεκάδες επιστολές, εξώδικα και υπομνήματα εργαζομένων και υπηρεσιακών στελεχών οι ανωτέρω ενώ γνώριζαν την έλλειψη ασφάλειας, παρέλειψαν να ενεργήσουν τις προβλεπόμενες ενέργειες που θα παρείχαν στοιχειώδη εχέγγυα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους παραπάνω πολιτικούς, εκτός του Χρήστου Σπίρτζη, και τονίζει ότι δεν ανταποκρίθηκαν, αν και «είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση απορρέουσα από το νόμο να ασκούν με προσήκοντα τρόπο τις αρμοδιότητες τους, έχοντας την εγγυητική ευθύνη για την δημόσια ασφάλεια των επιβατών που κάνουν χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου», και καταλήγει ότι δεν το έκαναν.

Ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι και το μήλον της έριδος ανάμεσα στα κόμματα της κεντροαριστεράς, οι κακουργηματικές κατηγορίες που του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

– κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ανθρώπων, τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων

– κακουργηματική απιστία

– Παράβαση καθήκοντος

– υπόθαλψη


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here