Ανδρουλάκης: «Εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανασυγκρότησης με αυτοδύναμη Αυτοδιοίκηση»

«Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια υπαρξιακή πρόκληση για τη χώρα μας», διαμήνυσε από το βήμα της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τη σημασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτύπωσε στην ομιλία του σε σχετική κομματική εκδήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας για την αυτοδιοίκηση έκανε λόγο για έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας μας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να σας οδηγήσει να γίνετε ο κυματοθραύστης των δικών της πολιτικών αποτυχιών» και πρότεινε τη δημιουργία εθνικού σχεδίου περιφερειακής ανασυγκρότησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέγραψε τους τέσσερις βασικούς στόχους που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη για το κρίσιμο θέμα της αυτοδιοίκησης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή πρόκληση να οικοδομήσει το κράτος της σε γερές βάσεις με περισσότερη δικαιοσύνη, συμμετοχικότητα και ανθεκτικότητα.

Οι τέσσερις στόχοι του ΠΑΣΟΚ

  • Πρώτος μεγάλος και στρατηγικός εθνικός στόχος είναι μία απάντηση στο μείζον ζήτημα του Δημογραφικού. Εάν δεν βρούμε μία λύση, δεν θα λέμε πια ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά θα είμαστε μέσα στον γκρεμό χωρίς να μπορούμε να ανατάξουμε την πατρίδα μας μελλοντικά.
  • Η αποτροπή ερήμωσης της περιφέρειας και των χωριών μας. Όλοι έχουμε μία παρόμοια εμπειρία. Τα χωριά μας σιγά-σιγά μετατρέπονται σε φαντάσματα, με ελάχιστους κατοίκους. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε, παρόλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούσαν να αξιοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο, αυτή η ερήμωση να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει εμπόδιο.
  • Η μείωση των τεράστιων περιφερειακών ανισοτήτων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες εντός της χώρας και δεν είναι μόνο οι κοινωνικές. Είναι και οι περιφερειακές. Και αυτό, βέβαια, κλιμακώνεται ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι κάθε περιφέρεια πρέπει να γίνει πυλώνας:

  • Παραγωγής, στη βάση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων: αγροδιατροφή, πράσινη ενέργεια, πολιτισμός, τεχνολογία.
  • Καινοτομίας, μέσα από συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
  • Ανθεκτικότητας, με υποδομές που προστατεύουν τους πολίτες αλλά που προστατεύουν και από φυσικές καταστροφές, με ενεργειακή αυτάρκεια και πάνω απ’ όλα με βιώσιμο τουρισμό και όχι τα σημερινά μοντέλα που οδηγούν το περιβάλλον σε μια μεγάλη καταπόνηση και την οικονομία σε πολύ μικρότερα έσοδα από αυτά που θα είχε με τουρισμό προστιθέμενης αξίας.
  • Κοινωνικής συνοχής, με πολιτικές στέγασης, φροντίδας, ένταξης και συμμετοχής.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις βασικές επιδιώξεις του κόμματος, οι οποίες πηγάζουν από την ανάγκη για «εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανασυγκρότησης».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Ισχυρή και οικονομικά αυτοδύναμη Αυτοδιοίκηση, με πλήρη απόδοση των παρακρατηθέντων ΚΑΠ, και του τέλους ανθεκτικότητας – όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, για να μην πω σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
  • Συνταγματική κατοχύρωση της φορολογικής αποκέντρωσης. Να περάσουν επιτέλους αρμοδιότητες, αλλά μαζί με τις αρμοδιότητες και οι πόροι, στους θεσμούς που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του. Όχι άλλη Αυτοδιοίκηση χωρίς «διοίκηση». Όχι άλλη αποκέντρωση ευθυνών, χωρίς αποκέντρωση πόρων.
  • Αποκέντρωση του ΑΣΕΠ, ώστε να επιτυγχάνεται άμεσα και αξιοκρατικά η πρόσληψη και η αξιολόγηση του προσωπικού.
  • Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Όχι ως θεωρία, αλλά ως καθημερινή πρακτική δημοκρατίας, συνεργασίας, συντονισμού και πάνω απ’όλα διαφάνειας και λογοδοσίας.
  • Αυτοδιοίκηση που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα τοπικά ζητήματα, αλλά με το βλέμμα στις παγκόσμιες προκλήσεις. Με τοπικά στρατηγικά σχέδια για την κλιματική αλλαγή, για τη διαχείριση του αρδευτικού και υδρευτικού προβλήματος, για την ενεργειακή αυτοδυναμία των ΟΤΑ
  • Να δοθεί ο ενεργειακός χώρος σε αυτούς που πρέπει. Τους παραγωγούς και τους δήμους με τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες. Για να μπορούν να μειώσουν το βάρος των πολιτών, για να μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα.

Έκανε μάλιστα λόγο για «γεωγραφική ανισότητα» που υπάρχει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. «Είναι το αποτέλεσμα ενός παρωχημένου μοντέλου συγκεντρωτικής ανάπτυξης που αντιμετώπισε την περιφέρεια ως συμπλήρωμα της πρωτεύουσας. Που έπνιξε τη δημιουργικότητα της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, κάτω από τόνους γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας και εξάρτησης», σημείωσε. Για τη νησιωτικότητα σημείωσε ότι «δε θέλουμε τα νησιά μας να είναι καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί και τον χειμώνα να τα έχουν εγκαταλείψει οι μόνιμοι κάτοικοι λόγω αδυναμίας του κοινωνικού κράτους τους δύσκολους χειμερινούς μήνες και λόγω κόστους ζωής τους θερινούς μήνες», ενώ για την ορεινότητα τόνισε ότι «δε θέλουμε τα χωριά μας και η περιφέρεια να ερημώσει, γιατί για εμάς είναι θέμα εθνικό, είναι θέμα κοινωνικό, είναι θέμα πολιτισμικό».

«Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε μια πολυκεντρική Ελλάδα, όπου κάθε περιφέρεια έχει ρόλο, έχει πόρους, έχει φωνή. Μια Ελλάδα όπου οι περιφέρειές της δεν θα έχουν ανάγκη να ζητιανεύουν για μια επένδυση. Μια Ελλάδα που οι πολίτες σε ορεινές περιοχές και τα μικρότερα νησιά της δεν θα χρειάζονται φιλανθρωπία για να αποκτήσουν γιατρούς ή ανθρώπους που θα υπηρετούν, όπως δασκάλους, πυροσβέστες. Μια Ελλάδα που θα σχεδιάζει για όλους τις δημόσιες πολιτικές της», εξήγησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών.

«Αυτό ήταν το πρόβλημά τους! Να έρθουν για να σας προτείνουν ένα άλλο εκλογικό νόμο. Τι λέει η κυβέρνηση; Ότι ο δεύτερος γύρος πρέπει να καταργηθεί. Ότι δεν πειράζει να βγαίνει Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης με μειοψηφικό ποσοστό, ακόμη και κάτω του 43%. Ότι αρκεί απλώς να έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους την πρώτη Κυριακή.

Αυτή η πρόταση – με το προσωπείο της «συμπληρωματικής ψήφου» – δεν ενισχύει την κυβερνησιμότητα. Υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών. Φτιάχνει δημάρχους χωρίς πραγματική πλειοψηφική εντολή. Φτιάχνει ηγέτες μειοψηφίας, με λειψή αποδοχή.

Και αναρωτιόμαστε: γιατί επιλέγεται ένα εκλογικό σύστημα ως σύγχρονο και καινοτόμο, όταν έχει ήδη εγκαταλειφθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτυχημένο; Τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία; Tην κρίση του πολίτη την δεύτερη Κυριακή;

Αντί να ενισχύει την Αυτοδιοίκηση, την καθιστά εξάρτημα κομματικής καθοδήγησης. Αντί να εμπιστεύεται τη λαϊκή ψήφο, την περιορίζει. Αντί να ανοίγει τον δρόμο για συνθέσεις, φτιάχνει τεχνητές πλειοψηφίες.

Η δική μας θέση, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: η Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, διαχειριστική λεπτομέρεια. Είναι θεσμική κατάκτηση. Και δεν θα την αφήσουμε να κατεδαφιστεί από πειραματισμούς κομματικής σκοπιμότητας», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Αδρουλάκης.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here