Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη δημιουργία νέων υποδομών για την προσβασιμότητα των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, καθώς και την πυροπροστασία και την αντικεραυνική «θωράκιση».
Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη, ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναβαθμιστεί μεταξύ άλλων το υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο του χώρου. Η επέκταση του αντλιοστασίου και η ενίσχυση του δικτύου πυρόσβεσης με νέο εξοπλισμό (10 εκτοξευτήρες νερού και 26 πυροσβεστικές φωλιές), αναμένεται να συμβάλουν στην αποτελεσματική κάλυψη του χώρου.
Παράλληλα, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού είναι ευάλωτος λόγω της εγγύτητας με τον Ψηλορείτη και της έλλειψης μέτρων αντικεραυνικής προστασίας, όπως τόνισε το υπουργείο.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται δύο χώροι καταφυγής και συγκεκριμένα το υφιστάμενο στέγαστρο στο εκδοτήριο εισιτηρίων, δυναμικότητας 270 ατόμων, καθώς και ένα νέο στέγαστρο, δυναμικότητας 400 ατόμων. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η προστασία του αντλιοστασίου, για τη διασφάλιση της λειτουργίας του σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η άμεση ειδοποίηση των επισκεπτών, σε περιπτώσεις κινδύνου, θα γίνεται μέσω μεγαφωνικής εγκατάστασης σε τέσσερα στρατηγικά σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Η επιλογή των σημείων εγκατάστασης έγινε με κριτήριο τη βέλτιστη κάλυψη του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, των διαδρομών των επισκεπτών, αλλά και του χώρου στάθμευσης.
«Θωρακίζουμε τον αρχαιολογικό χώρο, ενισχύοντας το σύστημα πυροπροστασίας αλλά και εγκαθιστώντας ένα πλέγμα αντικεραυνικής προστασίας, αξιοποιώντας σύγχρονους μηχανισμούς ασφάλειας και προειδοποίησης», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Μέσα στο 2025, θα ολοκληρωθεί το σχέδιο διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως υπογράμμισε.