Ζαχαράκη: Μέχρι το τέλος του χρόνου θαεφαρμόζεται ο υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα πανεπιστήμια

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη ρύθμιση για τη διαγραφή των αποκαλούμενων «αιώνιων» φοιτητών, δηλαδή όσων δεν έχουν εμφανιστεί ενεργά στις σπουδές τους

Για τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την εφαρμογή της ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μίλησε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ μέχρι το τέλος του έτους

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα στην εφαρμογή της ελεγχόμενης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε, έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Ιουλίου για την ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων σχεδίων, ενώ ήδη ορισμένα ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε διαγωνισμούς. «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της ελεγχόμενης εισόδου σε κάθε κτίριο», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση θα προχωρήσει σταδιακά.

Διαγραφή 250.000 ανενεργών φοιτητών

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη ρύθμιση για τη διαγραφή των αποκαλούμενων «αιώνιων» φοιτητών, δηλαδή όσων δεν έχουν εμφανιστεί ενεργά στις σπουδές τους. Όπως δήλωσε, «είναι θέμα καθαρισμού των μητρώων» και η διάταξη θα κατατεθεί εντός του έτους στη Βουλή. Ο αριθμός των φοιτητών που θα διαγραφούν εκτιμάται στους 250.000, ενώ, όπως σημείωσε, θα υπάρχουν και πρόνοιες για «δεύτερες ευκαιρίες».

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ξεκινούν αύριο για 100.000 υποψηφίους

Αναφερόμενη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική εκκίνηση για τους νέους». «Αύριο ξεκινούν οι εξετάσεις για περίπου 100.000 υποψηφίους, με τους εισακτέους να φτάνουν περίπου τις 70.000», δήλωσε. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ αρχίζουν το Σάββατο, ενώ συνολικά η εξεταστική περίοδος καλύπτει δέκα μαθήματα για τα ΓΕΛ και περισσότερα για τα ΕΠΑΛ. Τα ειδικά μαθήματα και η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένονται έως τα τέλη Ιουνίου.

Διεθνές Απολυτήριο (IB) και δημόσια σχολεία

Η Υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο για εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) σε δημόσια σχολεία από το 2026. Ήδη έχει ξεκινήσει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, με στόχο τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών επιλογών για τους μαθητές. «Ιδεολογικό μας πρόταγμα είναι να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες. Θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο με επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Όπως είπε, από το 2019 έχει επανέλθει ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στη Γ’ Γυμνασίου. Παράλληλα, σχεδιάζονται νέα διαγνωστικά εργαλεία για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των μαθητών, ενώ θα ενισχυθεί και η παρουσία επαγγελματιών στα σχολεία για ενημερωτικές δράσεις. «Οι σπουδές είναι η αρχή, η εξειδίκευση έρχεται αργότερα. Στόχος μας είναι η παροχή περισσότερων εργαλείων στα παιδιά από νωρίς», σημείωσε.

Μείωση σχολικής ύλης από το 2025

Ανακοινώνοντας έναν ακόμη σχεδιασμό, η υπουργός δήλωσε ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα υπάρξει μείωση της σχολικής ύλης σε όλες τις βαθμίδες, με βάση την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως τόνισε, πρόκειται για στοχευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μείωση, ενώ η Τράπεζα Θεμάτων παραμένει βασικό εργαλείο αξιολόγησης. «Δεν πρόκειται για αλόγιστη περικοπή, αλλά για εξορθολογισμό, ώστε η ύλη να είναι πιο προσιτή και κατανοητή», δήλωσε.

Πολλαπλό βιβλίο έως το 2026

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι, έως το 2026, οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα επιλογής από πολλαπλά εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. «Είμαι φυσικός, είμαι μαθηματικός και θέλω να επιλέγω το βιβλίο που ταιριάζει στον τρόπο διδασκαλίας μου και στις ανάγκες των μαθητών μου», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το σύστημα του πολλαπλού βιβλίου ως «βήμα προς την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αυτονομίας».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here