Υπερψηφίστηκε η Διακήρυξη της Κρήτης η οποία ζητά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Με σαφή θέση ενάντια στην πολεμική σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας και την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Κολυμβάρι Χανίων.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν αυτή που πλειοψήφησε και διαμόρφωσε τελικά τη διακήρυξη. Η Διακήρυξη της Κρήτης υπερψηφίστηκε με το Συμβούλιο της Ευρώπης να συντάσσεται πλήρως με την ελληνική εισήγηση.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής τέθηκαν και τα ζητήματα της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και τις σχέσεις με το αμερικανικό κογκρέσο.
Ακολουθεί η Διακήρυξη της Κρήτης
«Η επιτακτική ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα – Η Διακήρυξη της Κρήτης
Οι υπογεγραμμένοι βουλευτές της ΚΣΣΕ, είναι συγκλονισμένοι από τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων αμάχων και στην καταστροφή ολόκληρων κοινοτήτων, επαναβεβαιώνουν ότι το δικαίωμα ενός κράτους στην αυτοάμυνα πρέπει να ασκείται αυστηρά εντός των ορίων της αναλογικότητας, της ανθρωπιάς και του διεθνούς δικαίου, τονίζουν ότι η κριτική στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης δεν ταυτίζεται με τον αντισημιτισμό και υπενθυμίζουν ότι πολλοί εντός του Ισραήλ και της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών ομήρων και πρώην ηγετών, έχουν καταδικάσει τη σημερινή διεξαγωγή του πολέμου.
Προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη καταστροφή της Γάζας και το ενδεχόμενο πλήρους επανακατοχής, απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.
Απευθύνουν έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, υπό την εποπτεία των αρμόδιων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και άμεση επιστροφή των ομήρων.
Προτρέπουν όλα τα μέρη να δεσμευτούν στην απόδοση ευθυνών, τη δικαιοσύνη και ουσιαστικές προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη, καλούν τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης».