Μέσω διαρροών η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην έντονη κριτική για τη στάση του στη Γάζα

Η συνυπογραφή της επιστολής της αντιπολίτευσης προς τον Κ. Μητσοτάκη δεν έκαμψε τις αντιδράσεις για τη δήλωση Ζαχαριάδη.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απάντησε αμέσως θετικά στην πρόταση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τη συνδιαμόρφωση της επιστολής που απεστάλη τελικά χθες στον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η δημόσια κριτική που δέχεται η Κουμουνδούρου για τη στάση της στο θέμα φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία.

Αφορμή για την επικριτική στάση που εντοπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει στη δημόσια σφαίρα και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στάθηκε η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη στον RealFM, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ επειδή έχει «βάθος χρόνου και περιεχομένου». Μάλιστα σε διευκρινιστική του ανάρτηση, είπε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να απομονωθεί και να υπάρξουν κυρώσεις, ωστόσο δεν ανακάλεσε την προηγούμενη δήλωσή του. Ωστόσο, με αφορμή αυτή τη δήλωση, εντοπίζεται μια τάση επανεξέτασης της διαχρονικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο αυτό ζήτημα, ειδικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτίμησαν ότι η κριτική που ασκείται στο κόμμα για τη στάση του είναι αρκετά έντονη ώστε να χρειάζεται να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις και για τον λόγο αυτόν, μέσω διαρροών επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και που ενισχύθηκαν πολύ μέσα από τη δήλωση Ζαχαριάδη.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να απαντήσουν σε όλα αυτά επικαλούμενες το γεγονός ότι μόνο ο κ. Φάμελλος έκλεισε ραντεβού με τον ΠτΔ για το θέμα, σχολιάζοντας ότι «πάμε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο».

Αναφέρουν επίσης ότι μόνο ο Σ. Φάμελλος πρότεινε να αποσταλεί πρόσκληση από τη Βουλή προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ώστε να επισκεφτεί την Ελλάδα και να απευθύνει ομιλία στην ελληνική Βουλή, υποστηρίζοντας ότι μετά συνυπέγραψαν τα υπόλοιπα κόμματα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Χαρίτσης είχε αποστείλει αντίστοιχο αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής μόλις 100 ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2024.

Τέλος, ως επιχείρημα για τη στήριξή τους επικαλούνται το γεγονός ότι μόνο ο Σωκράτης Φάμελλος επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο τα 11 παιδιά από τη Γάζα που έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους.

Οι ίδιες πηγές πάντως δεν σχολιάζουν τις επίμαχες δηλώσεις του Κώστα Ζαχαριάδη που αποτέλεσαν την αφορμή για την έντονη κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, ούτε και σχολιάζουν τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, κατά την οποία ομολογουμένως οι οικονομικές, στρατηγικές, αλλά κυρίως στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ συσφίχθηκαν περισσότερο.

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΝΕΑΡ – ΠΕ ζητούν από τον Μητσοτάκη άμεσες κινήσεις για τη Γάζα – Απόν το ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε μια σπάνια στιγμή πολιτικής σύμπνοιας, ύστερα από πρωτοβουλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, οι πρόεδροι των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΝΕΑΡ και Πλεύσης Ελευθερίας συνυπέγραψαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί τονίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό, νομικό και ηθικό δικαίωμα να δικαιολογεί και τελικά να στηρίζει αυτά τα εγκλήματα. Οφείλει -και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να αναλάβει ενεργητικές, επείγουσες και σαφείς πρωτοβουλίες για να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στην επιστολή επισημαίνονται έξι κρίσιμες πρωτοβουλίες τις οποίες τα κόμματα εκτιμούν ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Τα έξι σημεία που επισημαίνονται:

  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα και να υπάρξει εκεχειρία.
  • Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους Παλαιστινίους.
  • Να καταδικάσει ρητά και απερίφραστα η ελληνική κυβέρνηση τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, σε βάρος εργαζομένων και εθελοντών, γιατρών και νοσηλευτών, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια και σε βάρος του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.
  • Να διακόψει η Ελληνική Κυβέρνηση τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.
  • Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να προσκληθεί, με ευθύνη και του Προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμούντ Αμπάς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και συνολικά στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ηχηρή είναι η απουσία του ΠΑΣΟΚ από την ομάδα των κομμάτων που συνυπογράφουν την επιστολή, αφού πριν λίγες ημέρες ο Δημήτρης Κουτσούμπας με επιστολή του προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην Σπαρτιατών- είχε προτείνει τη συνδιαμόρφωση ενός κειμένου που θα είχε σαν παραλήπτη τον πρωθυπουργό.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here