Σωρεία παρανομιών στις παραλίες των Κυκλάδων: Το ελικοδρόμιο στη Νάξο, η πλωτή εξέδρα στην Πάρο

Οι καταγγελίες για τις παραλίες αποκάλυψαν σωρεία παρανομιών

Παρότι το καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει επίσημα, η μάχη για την προστασία των παραλιών έχει ήδη φουντώσει. Την περασμένη εβδομάδα, έλεγχοι στην Ανάβυσσο οδήγησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων για παράνομη κατάληψη παραλίας. Επιχειρηματίες με άδεια λειτουργίας καντίνας είχαν μετατρέψει τους χώρους σε beach bars, στήνοντας τραπεζοκαθίσματα, ηχεία, ξαπλώστρες και ομπρέλες χωρίς τις απαραίτητες άδειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Αντίστοιχες αυθαιρεσίες εντοπίζονται και σε άλλα μέρη της χώρας. Στην Πάρο, πλωτές εξέδρες τοποθετήθηκαν σε κοσμικές παραλίες όπως το Μαρτσέλο και το Φάραγγα για την πρόσδεση σκαφών, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους που εκφράζουν φόβους ότι το νησί κινδυνεύει να μετατραπεί σε «θεματικό πάρκο». Σύμφωνα με την Τόνια Παντελαίου από την Κίνηση Πολιτών Πάρου, οι επιχειρηματίες δεν σέβονται τη νομοθεσία, με τις εξέδρες να χωρίζουν την ακτή από τη θάλασσα και να παρεμποδίζουν τους λουόμενους.

Στη Νάξο, στην παραλία της Πλάκας που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, οι παραβιάσεις είναι εξίσου σοβαρές. Καταγγέλλονται αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα και – το πιο κραυγαλέο – δημιουργία ιδιωτικού ελικοδρομίου μόλις 20 μέτρα από την ακτή. Σε παρακείμενη βίλα έχουν στηθεί μπαρ και ψησταριές δίπλα στο κύμα, ενώ ξαπλώστρες φτάνουν κυριολεκτικά μέσα στο νερό.

Στην Αττική, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αστυνόμευση των ακτών, αλλά παραμένουν προβλήματα.

Παράλληλα, σημειώνονται και περιστατικά μικροκλοπών σε παραλίες, κυρίως από ανηλίκους, με τον δήμαρχο να ζητά ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους ελέγχους στις παραλίες τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένονται σαρωτικές αυτοψίες και από τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών. Το περασμένο καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν 20.500 έλεγχοι σε 630 παραλίες, με χρήση δορυφόρων, drones και της εφαρμογής MyCoast. Διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 8,5 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν σε Χαλκιδική, Αττική, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε Κεφαλονιά, Δωδεκάνησα και Ηράκλειο.

Φέτος, οι μισθώσεις παραλιών αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την 1η Ιουνίου, με το 2024 να αποτελεί χρονιά-ορόσημο λόγω της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, που οδήγησε σε 1.650 παραχωρήσεις — πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο των 1.200.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here