Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κάτοικοι της Εύβοιας μετά τους αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή
Στο χορό των Ρίχτερ βρίσκεται η Εύβοια από τα ξημερώματα της Κυριακής 18 Μαΐου, καθώς σημειώθηκαν τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ καταγράφηκαν και μικρότερες σεισμικές δονήσεις.
Ο πρώτος σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ το πρωί ακολούθησε πρώτα η δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο αργότερα ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 3,5 Ρίχτερ.
Από τους αλλεπάλληλους σεισμούς σπίτια και κτίρια έχουν υποστεί υλικές ζημιές, ενώ πολλά από αυτά έχουν και ρωγμές με τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Πόσο ανησυχεί τους σεισμολόγους
Τη δική του εξήγηση δίνει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στο Μαντούδι Ευβοίας προέρχονται από το ίδιο ρήγμα», εξηγεί.
Για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια περιοχή με γνωστή σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνήθως διαρκεί μερικές μέρες και συνοδεύεται από μικρές δονήσεις. Οι βλάβες που έχουν καταγραφεί είναι περιορισμένες και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να συνεχιστούν οι σεισμοί τις επόμενες ημέρες.
«Υπάρχει τοπική διέγερση -Χρειάζεται αξιολόγηση»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρεί πως «χρειάζεται αξιολόγηση» των σεισμικών δονήσεων και δεν ισχύει το στερεότυπο πως «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι σεισμοί δείχνουν «τοπική διέγερση».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
«Ξύπνημα με 4,4 στη περιοχή Προκόπι μεταξύ κεντρικής και Β. Εύβοιας. Αρκετά αισθητός και στην Αττική. Προηγήθηκε 4,1 το βράδυ, και μερικοί μικρότεροι. Ας μην αρχίσουν ορισμένοι το στερεότυπο “δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”. Υπάρχει τοπική διέγερση η οποία χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση βήμα προς βήμα. Και την αξιολόγηση την κάνουν οι σεισμολόγοι, όχι αυτοί που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία ή γενικά με τους φυσικούς κινδύνους χωρίς ειδίκευση στη σεισμολογία. Η αντισεισμική προστασία έπεται της αξιολόγησης».