Μακρόν: Ανοικτός στην ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες – Οι 3 όροι που θέτει

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ανοικτός σε συζήτηση για την πιθανή ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της χώρας του σε ευρωπαϊκές χώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να ξεκινήσει συζήτηση» με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων της Γαλλίας στο έδαφός τους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας κατά της Ρωσίας. Τα σχόλια που έκανε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα TF1 την Τρίτη έρχονται καθώς διεξάγει συνομιλίες με τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να διερευνήσει εάν και πώς η πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην ήπειρο.

Μια τέτοια κίνηση εξετάζεται ως απάντηση σε ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη και να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους. «Θα ορίσω το πλαίσιο [για συνομιλίες σχετικά με τα γαλλικά πυρηνικά όπλα] με πολύ επίσημο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει να συζητάμε με τις προϋποθέσεις που ανέφερα», δήλωσε ο Μακρόν.

Οι 3 όροι Μακρόν για την επέκταση της πυρηνικής ασπίδας

Έθεσε τρεις όρους για την επέκταση της πυρηνικής προστασίας της Γαλλίας στους Ευρωπαίους συμμάχους: Το Παρίσι δεν θα πληρώσει για την ασφάλεια άλλων χωρών. Οποιαδήποτε ανάπτυξη πυρηνικών όπλων της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητά της να αμυνθεί· και οποιαδήποτε απόφαση για χρήση τους θα παρέμενε αποκλειστικά στα χέρια του Γάλλου προέδρου.

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ ήταν ο απόλυτος εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, σε μεγάλο βαθμό επειδή έχουν τοποθετήσει ατομικά όπλα και μαχητικά αεροσκάφη σε στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη. Βάσει μιας συμφωνίας κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων με το ΝΑΤΟ, οι πυρηνικές βόμβες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρονται και να ρίπτονται από αεροσκάφη που πετούν από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

emanouel-macron.jpg

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σοκαριστεί από την προφανή προθυμία του Τραμπ να υπονομεύσει τη διατλαντική συμμαχία, ενώ φοβούνται επίσης ότι η Ρωσία θα αποτελέσει μακροπρόθεσμο κίνδυνο τόσο για την Ουκρανία όσο και για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «η στιγμή που ζούμε [στην Ευρώπη] είναι μια στιγμή γεωπολιτικής αφύπνισης», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αρχικά «χτίστηκε για την ειρήνη» και για να συνδέσει τις οικονομίες και το εμπόριο, αλλά «τώρα πρόκειται για ισχύ».

Οι «27» δεν θέλουν να υπονομεύσουν την αμυντική τους σχέση με τις ΗΠΑ

Λίγοι στην Ευρώπη θέλουν να αποσύρουν οι ΗΠΑ τις πυρηνικές τους εγγυήσεις, αλλά ο φόβος είναι τέτοιος που δύο ένθερμοι ατλαντιστές ηγέτες, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσαν πρόσφατα ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για αυτό το σενάριο. Το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της Γαλλίας είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ, επομένως δεν θα μπορούσε να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας στην Ευρώπη.

Για τον Μακρόν, η συζήτηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την επέκταση της πυρηνικής προστασίας είναι ιδιαίτερα λεπτή, δεδομένου του πόσο κεντρικά είναι τα όπλα για την άμυνα της Γαλλίας και το όραμά της για την κυριαρχία της. Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι πιθανό να μην οδηγήσουν σε αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Γαλλίας, δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες αλλαγές για να σηματοδοτήσουν την αποφασιστικότητα του Παρισιού προς τους αντιπάλους.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να αποφύγουν οτιδήποτε θα υπονόμευε την αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ. Όταν ο Μερτς επισκέφθηκε το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος και ο Μακρόν δήλωσαν ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις σχετικά με την επέκταση της πυρηνικής προστασίας της Γαλλίας θα στοχεύουν στη συμπλήρωση του υφιστάμενου πλαισίου εγγυήσεων ασφαλείας του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here