Τι αναφέρει στο πόρισμά του για την τραγωδία στα Τέμπη ο καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Καρώνης και γιατί περνά τώρα στην αντεπίθεση η κυβέρνηση
Τον επίλογο στην πολύμηνη ανάκριση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται πως μπαίνει με το πόρισμα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη, ο οποίος στα συμπεράσματά του αναφέρει πως «ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός».
Το πόρισμα 132 σελίδων του Δημήτρη Καρώνη, συνδυαστικά με την πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή στο Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του ΕΜΠ, Πέτρου Τσακιρίδη, ο οποίος δεν εντόπισε σημάδια καύσης στο πιλοτήριο και στην ηλεκτρομηχανή, βάζει τέλος στα σενάρια για διευρεύνηση του κατηγορητηρίου σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης.
Όπως σημειώνει στο πόρισμά του ο Δημήτρης Καρώνης, το φαινόμενο της πυρόσφαιρας αποδίδεται σε ανάφλεξη των ελαίων των μετασχηματιστών σε συνθήκες ηλεκτρικού τόξου. Επίσης, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη από την αυτοψία που διενήργησε ο Πέτρος Τσακιρίδης και που έγινε στα συντρίμμια στο Κουλούρι, δεν εντοπίζονται στοιχεία καύσης στα δείγματα που ελήφθησαν και έτσι αποκλείεται η έκρηξη.
Τα σημεία κλειδιά του πορίσματος Καρώνη για την τραγωδία στα Τέμπη
- Σε τι οφείλεται το καταγραφέν από τις κάμερες φαινόμενο πύρινης σφαίρας και με ποιο μηχανισμό εκδηλώθηκε; Στο υψηλό σημείο ανάφλεξης των ελαίων σιλικόνης, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι σε φυσιολογικές συνθήκες αναφλέγονται δύσκολα. Καταδεικνύει μια παράμετρο σύμφωνα με την οποία είναι εφικτό να αναφλεγούν, δημιουργώντας το φαινόμενο του fireball. Εξηγεί δε «όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έχει διερευνήσει διεξοδικά το τραγικό συμβάν, καταγράφηκαν στα βίντεο 3 έντονες αναλαμπές που χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρικό τόξο». Μάλιστα, ο καθηγητής καταλήγει στο εξής συμπέρασμα «ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο». Απαντώντας στην πιθανότητα της δημιουργίας πυρόσφαιρας από ενδεχόμενο φορτίο εύφλεκτου υλικού ο καθηγητής εξηγεί ότι από τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στα βίντεο, το εύφλεκτο υλικό θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου 2,5 με 3 τόνους και το σημείο ανάφλεξης της ουσίας θα πρέπει να είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
- Είναι δυνατή η καύση του ελαίου σιλικόνης και, αν ναι, υπό ποιες συνθήκες; Η απάντηση που κλήθηκε να δώσει σε αυτό το ερώτημα ο κ. Καρώνης αφορά τη δυνατότητα καύσης και όχι τον σχηματισμό της πύρινης σφαίρας. «Όσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχία να καούν. Επομένως, η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 βαθμών Κελσίου και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας».
Η επίθεση της κυβέρνησης μετά το πόρισμα για τα Τέμπη
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι με τις επισημάνσεις του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη για την απουσία κάποιου «παράνομου φορτίου», αλλά και για τη δυνατότητα των ελαίων σιλικόνης να συνεισφέρουν στην πυρκαγιά πάνω από τους 300 βαθμούς, καταρρίπτονται οι πάσης φύσεως θεωρίες για τα Τέμπη. Άλλωστε, εδώ και καιρό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κεντρικά κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την «ανάποδη συγκάλυψη» που αποκαλύπτεται προοδευτικά και το πόρισμα του ΕΜΠ λειτουργεί προς επίρρωσιν αυτής της επιχειρηματολογίας.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι πλέον τίθεται μείζον πολιτικό ζήτημα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν καταθέσει δύο προτάσεις μομφής «με βάση θεωρίες συνωμοσίες που καταρρίπτονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα».
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης θα είναι, όπως φάνηκε και χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου είχε μιλήσει από βήματος Βουλής για «άγνωστο καύσιμο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν λέει λέξη γι’ αυτό. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον κ. Ανδρουλάκη, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε μέσω μιας ανακοίνωσης και ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήρε επί προσωπικού θέση.