Πόρισμα Καρώνη και προανακριτική Καραμανλή – Σπίρτζη «τινάζουν» στον αέρα την προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας
Με τη δημοσίευση του πορίσματος του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών η πολιτική αντιπαράθεση μπαίνει για το επόμενο διάστημα σε μονοθεματική φάση.
Η κυβέρνηση δείχνει «ανακουφισμένη» με τα συμπεράσματα του πορίσματος, τα οποία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαβόητη πυρόσφαιρα να προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης, ενώ ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει επισήμως το ζήτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Κ. Καραμανλή.
Σε αυτά, ενδεχομένως να προστεθούν και οι αποκαλύψεις που προανήγγειλε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ζητά να πραπεμφθεί στην ίδια προανακριτική επιτροπή με τον Κώστα Καραμανλή, έτσι ώστε να εμποδίσει από τη θέση του κατηγορούμενου την επανάληψη της fast track διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην προανακριτική Τριαντόπουλου.
«Σωτήριο» το πόρισμα Καρώνη για την κυβέρνηση
Η αναφορά του πορίσματος του ΕΜΠ στο ενδεχόμενο η πυρόσφαιρα να προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης έδωσε «ανάσα» στην κυβέρνηση, η οποία εκφράστηκε από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «καταρρέει με κρότο το αφήγημα της συγκάλυψης» και συνέχισε λέγοντας: «τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης που μπορώ να θυμηθώ εγώ. Το αφήγημα που έχτισε η αντιπολίτευση, σύσσωμη η αντιπολίτευση, πάνω σ’ ένα τραγικό δυστύχημα του οποίου τα αίτια πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους, το αφήγημα της συγκάλυψης και του παράνομου υλικού».
Ο Παύλος Μαρινάκης συνέχισε: «νιώθω την ανάγκη να πω προς αυτούς όλους τους χυδαίους διακινητές ψεμάτων της αντιπολίτευσης, όλα αυτά τα κόμματα τα οποία χρησιμοποίησαν ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, με πολύ σοβαρά αίτια ―το λέμε και το ξαναλέμε, τα αίτια των Τεμπών πρέπει να διερευνηθούν όλα μέχρι τέλους― έχτισαν ένα τέτοιο αφήγημα για να θυμώσουν τον κόσμο, το έκτιζαν κλιμακωτά και συνειδητά, λέγανε ψέματα συνειδητά στον κόσμο, για να εξοργίσουν παραπάνω την κοινωνία, να μεταθέσουν τη συζήτηση από τις διαχρονικές ευθύνες και τ’ ανθρώπινα λάθη και τις ευθύνες του κράτους σε κάτι το οποίο δεν υπήρχε».
Στα κάγκελα η αντιπολίτευση: Για «γκεμπελική προπαγάνδα» μιλά το ΠΑΣΟΚ
Οργισμένα αντέδρασαν στις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για γκεμπελική προπαγάνδα.
«Σήμερα ο κ. Μαρινάκης πιστός στην γκεμπελική προπαγάνδα επιτέθηκε με ψέματα και λασπολογίες στο ΠΑΣΟΚ. Του υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας βασιζόμενο στο κρατικό πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το άλλοτε «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» κατά το Μέγαρο Μαξίμου, που σήμερα περιφέρουν ως κουρελόχαρτο μετά τις παλινωδίες του πρώην επικεφαλής του, που η Νέα Δημοκρατία διόρισε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «αυτός που δήλωσε δημόσια δύο χρόνια μετά ότι “το απίθανο σενάριο, μπορεί να είναι πιθανό” λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τέλος στην κυβερνητική χυδαιότητα θα μπει, όταν θα πάψει να είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το πόρισμα Καρώνη, τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μόλις εκδόθηκε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το ανακήρυξε σε ευαγγέλιο και μετά το πέταξε στην πυρά επειδή δεν την εξυπηρετούσε, κάνει τώρα το ίδιο και με το πόρισμα του καθηγητή Καρώνη. Κάνοντας αποσπασματική χρήση η ΝΔ, πανηγυρίζει προσβάλλοντας την ελληνική κοινωνία».
Σε τροχιά σύγκρουσης τα κόμματα για την προανακριτική
Παράλληλα με όλα αυτά, τα κόμματα στη Βουλή μπαίνουν σε τροχιά σύγκρουσης καθώς πλησιάζει η κατάθεση των προτάσεων σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Πιθανότατα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών διαφόρων κομμάτων, θα κατατεθούν συνολικά τρεις προτάσεις: μία εκ μέρους της πλειοψηφίας που θα εντοπίζει πλημμέλημα σε βάρος του Κώστα Καραμανλή, μία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα αφορά κακούργημα του κ. Καραμανλή και μία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που πιθανόν να εντάσσει στο κατηγορητήριο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η κατάθεση πολλαπλών προτάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αναμένεται να προκαλέσει μια ιδιαίτερα εκρηκτική ατμόσφαιρα στη Βουλή, καθώς θα μιλάμε για μια κατάσταση «όλων εναντίον όλων».
«Άγνωστος Χ» ο Σπίρτζης
Στην περίπλοκη εξίσωση προστίθεται και η περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία, ωστόσο οποιοδήποτε ενδεχόμενο αδίκημα θεωρείται ότι έχει παραγραφεί. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ μάλλον δε θα τον συμπεριλαμβάνουν στην πρόταση σχηματισμού προανακριτικής.
Ωστόσο, ο κ. Σπίρτζης ζητά σε όλους τους τόνους να συμπεριληφθεί ως κατηγορούμενος στην προανακριτική και η ενδεχόμενη παραγραφεί να κριθεί αρμοδίως από το δικαστικό συμβούλιο. Ο ίδιος προανήγγειλε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέα.
Ο κ. Σπίρτζης φαίνεται πως επιθυμεί να κληθεί ως κατηγορούμενος στην προανακριτική έτσι ώστε να «σαμποτάρει» την απόφαση της πλειοψηφίας να εφαρμόσει και σε αυτή την περίπτωση τη μέθοδο fast track που εφάρμοσε και στην προανακριτική Τριαντόπουλου. Θέλει δηλαδή να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που θα του δοθεί να καταθέσει στην επιτροπή, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα υποχρεώσει και τον Κώστα Καραμανλή να μην αρκεστεί στην αποστολή ενός υπομνήματος όπως έκανε ο κ. Τριαντόπουλος.
Μέχρι τώρα πάντως παραμένει άγνωστο το αν η πρόταση που θα καταθέσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα τον συμπεριλαμβάνουν όπως ζητά και ο ίδιος, ή αν θα ακολουθήσουν το σκεπτικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την περίπτωση Σπίρτζη.