Γιατί το ΠΑΣΟΚ επενδύει στο θέμα του ΠΔ για τα οικόπεδα και τι ελπίζει να καταφέρει
Σε προσωπική κόντρα μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση για το ΠΔ που εκδόθηκε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και αφορά την οικοδομησιμότητα μικρών οικοπέδων έως 2 στρέμματα.
Το ΠΑΣΟΚ βρήκε στο συγκεκριμένο θέμα μια ιδανική αφορμή πάνω στην οποία θα μπορούσε να βασίσει την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει για την περιφερειακή ανάπτυξη, ένα ζήτημα που θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Μάλιστα, στη μεγάλη συνεδρίαση των Τομέων του κόμματος το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι τα φετινά «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στην περιφερειακή ανάπτυξη.
«Πρέπει επιτέλους η περιφερειακή ανάπτυξη να γίνει πρώτη προτεραιότητα του κράτους. Γι’ αυτό και η φετινή 3 η Σεπτέμβρη θα είναι αφιερωμένη στο δημογραφικό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Γιατί για εμάς Ελλάδα δεν είναι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρέπει να δώσουμε πνοή, ελπίδα και προοπτική σε κάθε γωνιά της χώρας», είχε πει συγκεκριμένα.
Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει μια συνολική προγραμματική πρόταση για το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης και η έκδοση του προεδρικού διατάγματος έδινε στη Χαριλάου Τρικούπη τον πολιτικό χώρο να εκφράσει θεμελιώδεις διαφωνίες, καθώς εκτιμά ότι «επιφέρει έναν “ξαφνικό θάνατο” για χιλιάδες οικόπεδα, τα οποία, με την αναοριοθέτηση, εξαιρούνται από τους οικισμούς και παύουν να είναι οικοδομήσιμα». Το Διάταγμα αφορά οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και έχουν έκταση μικρότερη των δύο στρεμμάτων. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Star, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα, σχολιάζοντας ότι «καταστρέφει την ακίνητη περιουσία χιλιάδων ανθρώπων», τη στιγμή που αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε την ελληνική περιφέρεια.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει κοινοβουλευτική Ερώτηση, ενώ μόλις το ΠΔ έρθει προς κύρωση στη Βουλή, η Χαριλάου Τρικούπη θα φέρει δική της πρόταση νομοτεχνικής βελτίωσης.
Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει πάντως το εν λόγω ΠΔ είναι αρκετά σοβαρές από τους κοινωνικούς φορείς, με αποτέλεσμα η Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμά ότι η κυβέρνηση ήταν πιθανό να κάνει πίσω, αποδεχόμενη κάποια άλλη πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, το συγκεκριμένο ζήτημα θα έμπαινε στη «φαρέτρα» του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα άλλα τα οποία ανακίνησε και προκάλεσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αντίδραση της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η συνειδητή επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να «σηκώσει» αρκετά ψηλά το θέμα τις τελευταίες ημέρες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει και από το Πήλιο όπου βρισκόταν: «Επαναλαμβάνω και από εδώ από τη Ζαγορά ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σχετικά με το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ενώ είχαν οικόπεδα, βρέθηκαν με αγροτεμάχια. Αυτό δείχνει τον ερασιτεχνισμό της σημερινής κυβέρνησης. Άμεσα θα πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να διορθωθεί αυτή η αδικία» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Παπασταύρου: Αποκτούν αξία τα οικόπεδα των ιδιοκτητών
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει γνώμη. Έχοντας μέχρι τώρα αφήσει ασχολίαστο το συγκεκριμένο θέμα για όσο διάστημα το ΠΑΣΟΚ το ανακινεί, ο Σταύρος Παπασταύρου παρενέβη στη συζήτηση απορρίπτοντας πλήρως το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζοντας σε έντονο ύφος ότι η κυβέρνηση «διορθώνει μια αδικία δεκαετιών» κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για είτε για άγνοια, είτε για εκούσια απόκρυψη της αλήθειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε σχετικά:
«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, επισκεπτόμενος τη Ζαγορά Πηλίου, στρεβλώνει, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, την αλήθεια σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων. Σε αντίθεση με όσα ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει, με το Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται πολεοδομική βεβαιότητα και αποκτούν αξία τα οικόπεδα των ιδιοκτητών των οικισμών.
Ο κ. Ανδρουλάκης, στην καλύτερη περίπτωση αγνοεί – στη χειρότερη αποκρύπτει αυτή την αλήθεια. Ατυχώς γι’ αυτόν, μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις του από το Πήλιο, παραβλέποντας ότι 79 οικισμοί του Πηλίου, από το 2019, είδαν τα όριά τους να ακυρώνονται με απόφαση του ΣτΕ, με αποτέλεσμα έκτοτε να μην έχει εκδοθεί ούτε μία καινούργια οικοδομική άδεια στην περιοχή, καταδικάζοντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολεοδομική στασιμότητα.
Η οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων θεσμοθετήθηκε το 1985 να γίνεται από τους Νομάρχες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεων, έκρινε ότι οι Νομάρχες ήταν αναρμόδιοι, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιούσαν την οριοθέτηση δεν ήταν επιστημονικά ορθά και αποφάνθηκε ότι απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτησή τους. Η ακύρωση της οριοθέτησης στην Κρήτη και στο Πήλιο έθεσε, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την οριοθέτηση όλων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Άρα, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα διορθώνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών».
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ
Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται διατεθειμένο να μην επενδύσει πολιτικά στο θέμα, καθώς απασχολεί χιλιάδες ή και εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες γης σε όλη τη χώρα. Συνεπώς, στη Βουλή αναμένεται μια σφοδρή μάχη για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα ξοδέψει αρκετές δυνάμεις ώστε να πετύχει κάποια υπαναχώρηση της κυβέρνησης, γεγονός που θα είχε πολλαπλώς θετικό αποτύπωμα για τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως διαμορφώνει συνολική πρόταση για την περιφερειακή ανάπτυξη, την οποία εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ΠΔ ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό. Η συνολική πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει τις βασικές γραμμές του κατά την ομιλία του στη διάσκεψη των Τομέων.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το δικό μας σχέδιο είναι συγκεκριμένο:
-Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
-Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μείωση του κόστους ενέργειας.
– Θέσπιση Κάρτας Αγροτικού Πετρελαίου, με επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.
-Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
-Προστασία της αγροτικής γης από τις κερδοσκοπικές πρακτικές των ξένα funds.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
-Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων που υπονομεύουν την εγχώρια παραγωγή.