Ευάγγελος Μυτιληναίος: EBITDA 2 δισ. σε 3 έως 5 χρόνια – Προ των πυλών νέα αναδιοργάνωση

Στις 3 Ιουνίου, ο όμιλος Μυτιληναίου αναμένεται να ανακοινώσει έναν εσωτερικό μετασχηματισμό που είναι απαραίτητος για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος άνοιξε το Capital Markets Day της εταιρείας του με μια αναδρομή στην πορεία της Metlen και της προσωπικής του διαδρομής. Όπως ανέφερε, το «ταξίδι» ξεκίνησε με αισιοδοξία, αλλά ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε, μαζί με την ομάδα του, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

«Η Ελλάδα δεν είναι το ευκολότερο μέρος για να κάνεις δουλειές. Όσοι λένε ότι αν τα καταφέρεις εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού, προφανώς δεν έχουν ποτέ λειτουργήσει μία επιχείρηση στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι κρίσιμες στιγμές, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers και η ελληνική μνημονιακή περίοδος, αποτέλεσαν προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσει.

Στις 3 Ιουνίου, ο όμιλος Μυτιληναίου αναμένεται να ανακοινώσει έναν εσωτερικό μετασχηματισμό που είναι απαραίτητος για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας. Ο Μυτιληναίος υπογράμμισε τη σημασία της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει η εταιρεία στα κρίσιμα μέταλλα και κυρίως στα κυκλικά μέταλλα, χαρακτηρίζοντάς την ως «game changer».

Η Metlen έχει επενδύσει σημαντικά στην καινοτομία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μέλλοντος, ενώ παράλληλα διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το όραμα του Μυτιληναίου για το μέλλον της εταιρείας του είναι σαφές: να συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία και την τεχνολογία, να ενισχύσει τη θέση της Metlen στη διεθνή αγορά και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Με την αξιοποίηση των κυκλικών μετάλλων, η Metlen στοχεύει να γίνει πρότυπο για άλλες βιομηχανίες.

Όπως επεσήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος , η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει περάσει από πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες. Ιδιαίτερα το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη και οι τράπεζες ήταν κλειστές, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Metlen κατάφερε όχι μόνο να αντέξει, αλλά και να μπει σε φάση ανάπτυξης το 2017, μόλις η οικονομία άρχισε να σταθεροποιείται, επεσήμανε.

Για το 2023, η Metlen πέτυχε τον στόχο για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ, και πλέον θέτει τον πήχη ακόμη ψηλότερα: με την «Big Three Transformation», στοχεύει σε EBITDA 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια. Επεσήμανε ακόμη ότι «ο όμιλος επίσης ετοιμάζει νέα επένδυση 0,5 δισ. για την ανάκτηση μετάλλων που θα ξεκλειδώσει EBITDA 220 εκατ. ευρώ».

Όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, το σχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Ενίσχυση Βασικών Δραστηριοτήτων: Με μεγάλες επενδύσεις, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για την αύξηση της παραγωγής βωξίτη, αλουμινίου και την ανάπτυξη παραγωγής γάλλιου. Αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της Metlen στην αγορά και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.
  • Αξιοποίηση Τεχνογνωσίας: Στα κρίσιμα μέταλλα, την άμυνα και την κυκλική μεταλλουργία, με την τελευταία να αποτελεί το φιλόδοξο έργο «market changer». Η Metlen επικεντρώνεται στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα της επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της αγοράς.
  • Εσωτερική Αναδιάρθρωση: Ο κ. Μυτιληναίος προανήγγειλε σημαντική οργανωτική μεταρρύθμιση, ως μέρος της στρατηγικής για το επόμενο αναπτυξιακό άλμα. Η αναδιάρθρωση αυτή στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του ομίλου, δημιουργώντας μια πιο ευέλικτη και προσαρμοστική δομή.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here