Από το βοσκοτόπι μέχρι τον οβελία: Πώς παράγεται το αρνάκι του Πάσχα και γιατί οι τιμές εκτοξεύονται

Από την παραγωγή μέχρι το πιάτο, παραγωγοί, κρεοπώλες και εστιάτορες περιγράφουν στο Newsbomb.gr έναν δύσκολο δρόμο γεμάτο αυξήσεις, ελλείψεις και προκλήσεις. Οι τιμές ανεβαίνουν, η προσφορά μειώνεται, και οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το πασχαλινό τραπέζι

Το πασχαλινό τραπέζι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, με το αρνί στη σούβλα, το κοκορέτσι και τα παϊδάκια να έχουν την τιμητική τους. Όμως φέτος, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα για τις αγαπημένες γεύσεις, λόγω αυξήσεων στις τιμές των κρεάτων και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Από το χωράφι μέχρι το τραπέζι της ταβέρνας, οι άνθρωποι που «τρέφουν» το Πάσχα μίλησαν στο Newsbomb.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και το πραγματικό κόστος που καλούνται να καλύψουν.

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί του επιστρέφουν τα γνώριμα διλήμματα του καταναλωτή: ελληνικό ή εισαγόμενο κρέας; Σούβλα στο σπίτι ή τραπέζι στην ταβέρνα; Με τους κτηνοτρόφους να σηκώνουν βάρη που ξεπερνούν το κόστος παραγωγής και τις αγορές να καταγράφουν ήδη ανατιμήσεις, φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Η έλλειψη επαρκούς εγχώριας παραγωγής, τα προβλήματα στις ζωοτροφές και οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό αστάθειας που μεταφέρεται στον καταναλωτή.

«Η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής»

Η κτηνοτρόφος Μάγδα Κοντογιάννη που διατηρεί μονάδα στην περιοχή των Αχαρνών εξηγεί γιατί φέτος το κρέας είναι πιο ακριβό, αλλά και πιο πολύτιμο από ποτέ.

«Τα κοστολόγια έχουν ανέβει λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες και τις ζωοτροφές. Ο Daniel (η κακοκαιρία) μας χτύπησε δυνατά. Δεν υπάρχουν ζώα, άρα δεν υπάρχουν και σφάγια. Τα ελληνικά αμνοερίφια κοστίζουν σήμερα 10,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και ο καταναλωτής θα τα βρει μέχρι και 17 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία», ανέφερε αρχικά.

arnakia.jpg

Η ίδια δίνει έμφαση στην ποιότητα του ελληνικού προϊόντος: «Το ελληνικό προϊόν έχει τραφεί με ελληνικά βότανα, έχει την αγάπη και τον κόπο του παραγωγού. Τα χρήματα που δίνει ο καταναλωτής μένουν στην τοπική κοινωνία. Θέλει προσοχή στα σφάγια που έρχονται από το εξωτερικό».

kontogianni.jpg

Η κτηνοτρόφος Μάγδα Κοντογιάννη

«Η αύξηση ήδη φαίνεται»

Στην καρδιά της αγοράς της Αθήνας, στη Βαρβάκειο, εκεί όπου κάθε Πάσχα χτυπά ο παλμός του παραδοσιακού κρέατος οι τιμές φαίνεται να μην έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα συγκριτικά με πέρυσι.

Ο πρόεδρος της αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, μιλώντας στο Newsbomb.gr για τη φετινή εικόνα ανέφερε: «Υπάρχει ήδη αύξηση κατά 1 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι νωρίς ακόμη για τελικές εκτιμήσεις, όμως αν υπάρξουν ελλείψεις, αυτές θα φανούν μετά τη Μεγάλη Παρασκευή».

Arni - Varvakeios

«Δεν ανεβάσαμε τις τιμές στα πιάτα»

Την ίδια ώρα, οι ταβέρνες προσπαθούν να αντέξουν την πίεση των αυξήσεων. Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στην Πάρνηθα, κρατά ίδιες τιμές, προς το παρόν.

«Αγοράσαμε φέτος ελληνικό κρέας με 12 ευρώ το κιλό, με ΦΠΑ. Δεν ανεβάσαμε τις τιμές. Οι πελάτες ζητούν αρνάκι στη σούβλα, παϊδάκια, κοκορέτσι και κοντοσούβλι – παραδοσιακές γεύσεις που πρέπει να μείνουν προσιτές».

Ο ίδιος τονίζει πως το ελληνικό κρέας παραμένει η βασική επιλογή: «Επιλέγουμε ελληνικό κρέας από τα πάτρια εδάφη, γιατί ξέρουμε τι τρώμε και τι σερβίρουμε».

spiropoulos.jpg

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στην Πάρνηθα


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here