Με μια ομιλία σχεδόν 1,5 ώρας ο Σωκράτης Φάμελλος σηματοδότησε την έναρξη της καμπάνιας για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ως «το πρώτο βήμα για την αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπή Επανεκκίνησης που παρουσιάστηκε χθες στο ξενοδοχείο Wyndham από τον πρόεδρο του κόμματος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος προκάλεσε αίσθηση, τόσο με το περιεχόμενο της ομιλίας του, η οποία περιείχε αρκετές συναισθηματικές αναφορές, κάτι το οποίο δε συνηθίζει, αλλά και με την έκτασή της αφού διήρκεσε σχεδόν 1,5 ώρα.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν έξω από την αίθουσα τις αντιπαραθέσεις του τελευταίου διαστήματος, ωστόσο οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη επιστροφή στελεχών από τη Νέα Αριστερά στην Κουμουνδούρου ήταν αδύνατο να μη γίνει στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν κατά τη μία ώρα που καθυστέρησε η έναρξη της εκδήλωσης.
Άλλοι πάντως έδειξαν να περιμένουν τους πρώην συντρόφους τους με ανυπομονησία, ενώ άλλοι δείχνουν να μην είναι και τόσο… «θερμοί» με την ιδέα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δε φαίνεται να αναμένονται άμεσες εξελίξεις, με τις εκτιμήσεις των περισσότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν το Πάσχα ως ορόσημο, μετά το οποίο θα γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις.
Ορόσημο η έναρξη των δραστηριοτήτων της επιτροπής επανεκκίνησης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε από την αρχή της ομιλίας του τη σημασία της επιτροπής επανεκκίνσης για το κόμμα, καθώς όπως είπε «η διαδικασία δεν είναι επικοινωνιακή και προσχηματική, αλλά βαθιά και ουσιαστικά δημοκρατική».
«Ξεκινάει από σήμερα τη λειτουργία της η Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης του Κόμματός μας, που θα στηρίξει την πορεία μας προς το Συνέδριο και θα αναλάβει τις διαδικασίες, τις δημοκρατικές διαδικασίες της επανεκκίνησης και αναγέννησης. Και καλωσορίζω τους παλιούς και νέους συντρόφους και συντρόφισσες που συμμετέχουν από σήμερα στην επιτροπή επανεκκίνησης
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους νέους μας συντρόφους που βρισκόμαστε μαζί για πρώτη φορά και απολογούμαι για όλα αυτά που μας χώρισαν με τους συντρόφους που διαφωνήσαμε και χαθήκαμε.
Και σας καλωσορίζω σε μία διαδικασία που θα μείνει ανοιχτή έως την Κεντρική Επιτροπή του Μαΐου η οποία θα καταλήξει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου
Και θα ολοκληρώσει τη συγκρότηση της ΚΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανοιχτό κάλεσμα προς τους «πρώην», σφοδρές αιχμές προς Κωνσταντοπούλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε εκτενείς αναφορές στο ζήτημα των συνεργασιών, κάνοντας για μια ακόμη φορά ανοιχτό κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες, αλλά και τα κόμματα, ωστόσο με τη διαφορά ότι έριξε και βέλη κυρίως προς τη Ζωή Κωνστνατοπούλου και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.
«Το προσκλητήριό μας απευθύνεται πρώτα από όλα σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους των κινημάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, των τεχνών, του πολιτισμού. Σε νέους και νέες, σε ανθρώπους της δημιουργίας που θέλουμε και θέλουν να κάνουν ξανά τον ΣΥΡΙΖ-ΠΣ μεγάλο. Και βεβαίως σε συντρόφους που είτε συνεργαστήκαμε στο παρελθόν, είτε διαφωνήσαμε, είτε ίσως απογοητεύσαμε, και τώρα είναι ξανά εδώ μαζί μας σε αυτή την αίθουσα ώστε να ξαναχτίσουμε το κοινό μας σπίτι. Υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά όρια της αριστεράς. Γιατί έχουμε και στόχο και υποχρέωση να ανανεώσουμε και να δυναμώσουμε το πολιτικό δυναμικό του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου και να εξασφαλίσουμε και να πιέσουμε σε συνεργασίες και τις υπεραξίες που δημιουργούν. Διότι οι συνεργασίες δεν κάνουν απλά άθροιση αλλά πολλαπλασιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Πλεύση Ελευθερίας, ο κ Φάμελλος κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι εντάσσεται στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο όπως είπε ανασταίνεται για να ανακόψει την πορεία του κόμματος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε συγκεκριμένα ότι «τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι επιθέσεις από πολλές πλευρές, αλλά με τον ίδιο στόχο -την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και συμπλήρωσε ότι «κάποιες δήθεν αντισυστημικές φωνασκίες, πλέουν και συμπλέουν με τις καθεστωτικές επιδιώξεις, στηρίζουν και στηρίζονται από το ίδιο το σύστημα που δήθεν πολεμούν». «Μας πολιορκούν οι ρεβανσιστές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και οι ληξίαρχοι του τέλους μας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτού απαγγείλει μερικούς στίχους του Ελύτη ως απάντηση σε όσους επιθυμούν την υποβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, μιλώντας επί της ουσίας για το ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, ο κ. Φάμελλος τόνισε:
«Την ώρα που η κοινωνία μας λέει «βρείτε τα» για να δώσουμε προοδευτική κυβερνητική λύση και να απαλλαγούμε από το καθεστώς της δεξιάς, πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν άμεσα και ξεκάθαρα θέση. Να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να απαντήσουν στην απαίτηση των προοδευτικών πολιτών για συνεργασίες. Όσοι αγνοούν, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την κοινωνική απαίτηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κοινωνία. Να λογοδοτήσουν στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους που θέλουν προοδευτική συνεργασία και προοδευτική κυβέρνηση. Να δικαιολογήσουν τη στάση της κομματικής περιχαράκωσης που κρατά διασπασμένη την προοδευτική αντιπολίτευση. Δεν μπορούν ούτε να κρύβονται, ούτε να υποτιμούν τα μηνύματα της κοινωνίας».
«Καθεστώς» η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η σημερινή ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου περιείχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες, καθώς χρησιμοποίησε 15 φορές στην ομιλία του τη λέξη «καθεστώς» και τα παράγωγά της, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για ποιοτική αναβάθμιση της έντασης της πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά εάν χρησιμοποιήσει τους ίδιους όρους και κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.
Για παράδειγμα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Έχουμε την πρόταση που είναι η μόνη ικανή να μετατρέψει το πρόγραμμα σε πράξη. Μια πρόταση που απαντά στην αγωνία της κοινωνίας και στους πολιτικούς συσχετισμούς. Και μπορεί να δώσει ανάσα στην πατρίδα, ανατρέποντας το καθεστώς Μητσοτάκη και ανοίγοντας ένα δρόμο ελπίδας και προοπτικής».
Σε άλλο σημείο είπε, δείχνοντας ότι η επιλογή της λέξης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι: «Από τη μια η πραγματικότητα των προνομίων και του εύκολου πλουτισμού. Και από την άλλη η πραγματικότητα των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Αυτή η αντίθεση συγκροτεί τη δυστοπική πραγματικότητα του καθεστώτος Μητσοτάκη. Όχι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φίλες και φίλοι,
αλλά του καθεστώτος Μητσοτάκη».
Οι 10+1 άξονες μέτρων για συζήτηση:
Ο κ. Φάμελλος κλείνοντας την ομιλία του παρουσίασε 11 άξονες από τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος τόσο εκ μέρους της Επιτροπής Επανεκκίνησης, όσο και ενόψει το Συνεδρίου.
1. Τραπεζικός τομέας.
Σπάσιμο του καρτέλ των τραπεζών, φορολόγηση των υπερκερδών, έλεγχος και ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των αγροτών, άρση των αποκλεισμών από τον τραπεζικό δανεισμό, τη μείωση των επιτοκίων και των αυθαίρετων τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών. Και ανάληψη πρωτοβουλιών και στην Ευρώπη για θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την πιο ενεργή και διακριτό ρόλο του κράτους στις συστημικές τράπεζες.
2. Ενέργεια – Ύδρευση.
Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας για μείωση των τιμών της ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων με επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ, που θα παρέχει τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα νοικοκυριά. Δημόσιος έλεγχος των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως φυσικών μονοπωλίων – στρατηγικών υποδομών
Κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού, δημόσιος χαρακτήρας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στήριξη των ΔΕΥΑ με διαγραφή των χρεών της ρήτρας αναπροσαρμογής.
3. Αξιοπρεπείς Μισθοί – Συλλογικές Συμβάσεις.
Διασφαλίζουμε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων με πραγματική αύξηση των μισθών, ξεπάγωμα των τριετών και κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Άμεση και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του καθορισμού του με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μια άδικη μνημονιακή ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί.
4.Στήριξη των συνταξιούχων.
Επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.
5. Ιδιωτικό χρέος.
Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου. Αξιοποίηση της δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας για βιώσιμες επιχειρηματικές και στεγαστικές αναδιαρθρώσεις οφειλών.
Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
6. Στέγη
Η στεγαστική πολιτική αποτελεί δημόσια πολιτική με ποικιλία εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στην υψηλή ζήτηση για κατοικία, με μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε νέες οικογένειες, ρύθμιση της αγοράς του Airbnb, σύσταση διοικητικών δομών για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής, αύξηση της επιδότησης ενοικίου, εφαρμογή προγραμμάτων για τη δημιουργία δημόσιας κοινωνικής στέγης, την εξάλειψης της αστεγίας και κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.
Στόχος να φτάσει η Ελλάδα στον μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά τις κοινωνικές κατοικίες ως ποσοστό του συνολικού αποθέματος κατοικιών.
7. Μείωση έμμεσων φόρων.
Καταπολέμηση της ακρίβειας με τη μείωση -ακόμα και την κατάργηση για κάποιο διάστημα- του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.
Τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ολική επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου.
8.Παιδεία και Υγεία
Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία, δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων και αναβάθμιση του ΕΣΥ απέναντι στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της ΝΔ.
Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθηγητών σε σχολεία και Πανεπιστήμια και επιστροφή της έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας.
Αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ, με εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων στο ΕΣΥ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στις αμοιβές γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
9.Δικαιοσύνη.
Το Οξυγόνο της Κοινωνίας. Αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, Ισονομία και διασφάλιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Διάρρηξη του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών με αύξηση εισακτέων, ψηφιοποίηση δικαιοσύνης και προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.
10.Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ανοίγουμε ένα δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση, έχοντας κεντρικές προτεραιότητες τις εξής:
-Πρόσβαση στα δημόσια αγαθά: Παιδεία, Υγεία, ρεύμα, νερό, στέγη.
-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
-Κοινωνική ισότητα, ατομικά δικαιώματα και προστασία της ιδιωτικότητας.
-Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλαγή στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και των ανεξάρτητων Αρχών και της ηγεσίας της ΕΡΤ. Με ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών.
-Κατάργηση της ανισοτιμίας έναντι των πολιτών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη λειτουργία των εξεταστικών και Προκαταρκτικών Επιτροπών.
-Αποκέντρωση – ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.
«Και ο επιπλέον άξονας, που πάντα ήταν πατριωτική προτεραιότητα της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης:
η Ισχυρή ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας και θα στηρίξει και την ασφάλεια της χώρας με κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας σε μία Ευρώπη με πολιτική ενοποίηση»