Μόνο το ΚΚΕ γνωμοδότησε να μην διεξαχθεί τελικά η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας (2025-2036) ξεκίνησε με ένταση, αλλά το αίτημα αναβολής της απορρίφθηκε.
Στην αρχή της συνεδρίασης τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβαλαν διαδικαστικές ενστάσεις προτείνοντας να μην εκφέρουν γνώμη μέχρι να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το κάθε πρόγραμμα και ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης.
Η ΝΔ και οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ζήτησαν τη συνέχιση της συνεδρίασης, με το ΚΚΕ να μένει μόνο του και να ζητά τη διακοπή της, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος για αναβολή της συζήτησης, η ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036, συνεχίστηκε κανονικά κεκλεισμένων των θυρών και σε θετικό κλίμα.
Τα επτά μέτρα διαφάνειας για τα εξοπλιστικά
1. Η αποποίηση του προνομίου ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών να είναι άτομο της επιλογής του υπουργού.
2. Θα υπάρχει πλέον μόνιμος νομικός σύμβουλος του κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών συστημάτων.
3. Θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, με αξιωματικούς μακράς θητείας.
4. Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.5. Τοποθετείται Στρατιωτικός Εισαγγελέας στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και του δίνεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).
6. Η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών θα ενημερώνεται ανά εξάμηνο.
7. Θα μειωθεί το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου περί διατύπωση γνώμης της Επιτροπής, από τα 30 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια ευρώ.