Μια ανάσα πριν τη «συγκόλληση» ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Τα αγκάθια, οι διαφωνίες και οι εξαιρέσεις

Εξελίξεις με ορίζοντα το Πάσχα, αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα καθώς η ΚΕ της ΝεΑρ συνεδριάζει το ερχόμενο σαββατοκύριακο

Με τηλεοπτική σειρά που δεν ολοκληρώνεται ποτέ μοιάζει τους τελευταίους μήνες η συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για το ενδεχόμενο συμπόρευσης με εκλογικό ορίζοντα, καθώς κάθε βήμα προσέγγισης, ακολουθείται από δύο βήματα απομάκρυνσης.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις εντός της Νέας Αριστεράς δεν καταλήγουν σε μια ενιαία απόφαση, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο να κινηθούν ανεξάρτητα τα στελέχη της να είναι πλέον όχι μόνο ανοιχτό, αλλά και πιθανό.

Σε αυτή τη φάση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Μπίστης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δείχνουν να επιμένουν στη θέση της απόρριψης της πρότασης Φάμελλου για συμπόρευση.

Συγκεκριμένα, η δημόσια κόντρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Παύλο Πολάκη έδειξε ότι τα δύο αυτά πρόσωπα δε θα μπορούσαν να συνυπάρξουν «ειρηνικά» στον ίδιο πολιτικό χώρο. Παράλληλα, η παρέμβαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με άρθρο του χθες, στο οποίο χαρακτηρίζει ενδεχόμενη σύμπραξη ως «καρικατούρα Λαϊκού Μετώπου», τοποθετεί και τον ίδιο στην ομάδα των προσώπων που εξαιρούν τον εαυτό τους από μια τέτοια κίνηση.

Από την άλλη πλευρά, οι αναφορές της Έφης Αχτσιόγλου για την ανάγκη να υπάρξει σοβαρή αυτοκριτική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά από τον Αλέξη Τσίπρα, για όλη τη μετά 2019 περίοδο, δε δείχνει να αποτελεί τροχοπέδη για μια ενδεχόμενη επάνοδο της πρώην υπουργού στην Κουμουνδούρου. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι εδώ και μέρες υπάρχουν πληροφορίες για την άσκηση έντονης πίεσης προς την ηγεσία της Νέας Αριστεράς από μειονοτικό βουλευτή ώστε να ληφθεί ενιαία απόφαση συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς ο ίδιος σκέφτεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ανεξάρτητα από τη στάση του κόμματός του.

Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επανέλαβε τη θέση του ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνικό αίτημα, ελπίζοντας πως έτσι θα συνεχίσει να ασκεί μια διακριτική πίεση ώστε η Νέα Αριστερά να λάβει και να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

«Είναι κάτι που το θέλει η κοινωνία και το χρειάζεται και η χώρα. Και το χρειάζεται και γεωπολιτικά και οικονομικά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά για να τα βάλω όλα μαζί», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι «είναι κάτι το οποίο το ζητούν οι πολίτες. Και όταν οι πολίτες ζητούν κάτι, κανείς δεν μπορεί να μένει σε κομματικούς εγωισμούς και να καθυστερεί».

Άλλωστε, η ίδια η επικαιρότητα ασκεί από μόνη της πίεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η Νέα Αριστερά εμφανίζεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης να μη συγκεντρώνει το απαραίτητο 3% για να εισέλθει αυτόνομα στην επόμενη Βουλή.

Οι θιασώτες της θέσης ότι η «επανασυγκόλληση» θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, τονίζουν πάντως ότι όσο ο χρόνος περνάει, τόσο θα χάνει τη δυναμική της μια τέτοια απόφαση. Εκτιμούν ωστόσο ότι η δυναμική που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι της κεντοαριστεράς αναζητούν πολιτική στέγη, θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικό και όχι αθροιστικό αποτέλεσμα, εάν γίνει με έναν σωστό και οργανωμένο τρόπο.

Λένε δηλαδή, ότι αν η συμπόρευση παρουσιαστεί σωστά στους πολίτες και δεν υπάρξουν σοβαρά «παρατράγουδα» και προσωπικές κόντρες, τότε δε θα μιλάμε για το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά της Νέας Αριστεράς, αλλά ότι αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) που θα ήθελαν μια ενωτική προοδευτική επιλογή, αλλά που τους προκαλεί αποστροφή ο σημερινός κατακερματισμός των δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο θέμα φαίνεται πως μπαίνουν στην τελική ευθεία και πληροφορίες τοποθετούν ως ορόσημο την εορτή του Πάσχα. Εξελίξεις όμως ενδέχεται να υπάρξουν και νωρίτερα, καθώς το ερχόμενο σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ΚΕ της ΝεΑρ, όπου προφανώς το συγκεκριμένο ζήτημα θα μονοπωλήσει τη συζήτηση.

Φυσικά από τη συζήτηση «λείπει» το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσω του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη», έχει αυτοεξαιρεθεί από τη συζήτηση, ενώ σε ό,τι αφορά την Πλεύση Ελευερίας, θα έλεγε κανείς ότι το μόνο στο οποίο συμφωνούν απόλυτα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here