Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων μιλά στο Newsbomb.gr για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας προς τις ΗΠΑ να μειωθούν δραματικά και να χαθούν πολύτιμα έσοδα για την ελληνική οικονομία.
Έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπό τον φόβο των αλυσιδωτών συνέπειων που πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες οι αγορές παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και η ελληνική.
Δεν είναι λίγα τα ελληνικά προϊόντα τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεαστούν από την επιβολή δασμού 20% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη οι Έλληνες παραγωγοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για μείωση των εξαγωγών.
Αυτή ακριβώς είναι και η δυσοίωνη εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστου Αποστολόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε πώς οι παραγωγοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα το οποίο αυτή τη στιγμή «δεν πρέπει να αγνοηθεί».
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μια αγορά με μεγάλη δυναμική που είχε δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Η άνοδος αυτή θα διακοπεί απότομα και όχι μόνο αυτό, αλλά θα υπάρξει και μείωση», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος.
Πέμπτη αγορά για την ελληνική φέτα οι ΗΠΑ
Την αλήθεια αλλά και το μέγεθος του προβλήματος που ενδεχομένως να προκύψει αποτυπώνουν καλύτερα οι αριθμοί: Το 9% των εξαγωγών φέτας για το 2024 κατέληξε στις ΗΠΑ, αποτελώντας την 5η χώρα στην κατάταξη των προορισμών που αγαπούν το ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική φέτα είναι η Γερμανία όπου καταλήγει το 30% των ελληνικών εξαγωγών.
Το 2024 οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν από την Ελλάδα 6.500 τόνους φέτας, αποφέροντας κέρδη 60 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία. Το βασικότερο πρόβλημα που καλούνται να λύσουν οι παραγωγοί είναι ο τρόπος με τον οποίον θα καλυφθεί αυτό το κενό που αναμένεται να δημιουργηθεί στις εξαγωγές.
«Είναι αδύνατον οι αγοράστες φέτας της Αμερικής να αγοράσουν το ελληνικό προϊόν με 20% μεγαλύτερη τιμή από τη μια μέρα στην άλλη, αν υλοποιηθούν όλα αυτά που συζητάμε», σχολιασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.
Όπως είπε, ο κ. Αποστολόπουλος η κατάσταση που θα δημιουργηθεί δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους Έλληνες παραγωγούς και μοιάζει μονόδρομος η αποστολή των προϊόντων που προορίζονταν για τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες. «Θα πρέπει να δρομολογήσουμε αλλού τις ήδη δρομολογημένες παραγγελίες. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι σχετικά εύκολο γιατί θα πάνε σε άλλες αγορές που εξάγουμε», τόνισε ο ίδιος.
Τι θα συμβεί με τις ποσότητες φέτας που δεν θα εξαχθούν στις ΗΠΑ
Αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτέιται χρόνος για να σταλούν σε διαφορετικές χώρες οι ποσότητες αυτές που δεν θα απορροφηθούν από την Αμερική, προσθέτει ο κ. Αποστολόπουλος.
Αυτό που φαίνεται αναπόφευκτο είναι η μείωση των εξαγωγών καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές, δύσκολα θα προτιμήσουν το ελληνικό προϊόν έπειτα από μια τέτοια αύξηση στην τιμή του: «Υπάρχει και η περίπτωση να πέσουν στα μισά οι εξαγωγές λόγω του ανταγωνισμού από τη μαϊμού φέτα της Αμερικής η η οποία είναι δεκαπλάσια σε ποσόσητα που παράγεται και ο καταναλωτής στις ΗΠΑ πιέζεται οικονομικά. Σίγουρα δεν είναι βέβαιο ότι όλοι θα κάνουν τις επίλογες που έκαναν πριν».
Εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος να αυξηθεί και το κόστος παραγωγής της φέτας από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει και την εγχώρια τιμή του προϊόντος: «Αυτά τα μέτρα μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κόστη όπως η ενέργεια, οι μεταφορές που θα έχουν έμμεση επίδραση στο πρόιον σε ό,τι αφορά το κόστος της παραγωγής.