Δασμοί Tραμπ: Η «Ημέρα Απελευθέρωσης» των ΗΠΑ βάζει σε ομηρία τον πλανήτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ανατρέποντας δεκαετίες εμπορικής πολιτικής και απειλώντας να εξαπολύσει παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ήταν έντονες, ενώ η αβεβαιότητα αυξάνει τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο τελευταίος γύρος εμπορικών δασμών των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε χθες αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις σε μια παγκόσμια οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την έκρηξη του πληθωρισμού μετά την πανδημία, ενώ επιβαρύνεται από το χρέος-ρεκόρ και κλυδωνίζεται από τις γεωπολιτικές διαμάχες. Ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν τώρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι ηγέτες άλλων εθνών, μπορεί επίσης να αποτελέσει σημείο καμπής για ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα που μέχρι τώρα θεωρούσε δεδομένη τη δύναμη και την αξιοπιστία της Αμερικής.

«Οι δασμοί του Τραμπ ενέχουν τον κίνδυνο να καταστρέψουν την παγκόσμια τάξη ελεύθερων συναλλαγών στο οποίο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρωτοστατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Tακαχίντε Κιούτσι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura. Όμως, τους επόμενους μήνες θα επικρατήσουν τα άμεσα αποτελέσματα της αύξησης των τιμών – και επομένως μείωσης της ζήτησης – των νέων εισφορών που εφαρμόζονται σε χιλιάδες αγαθά που αγοράζονται και πωλούνται από καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Το βλέπω ως μια μετατόπιση της οικονομίας των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας προς χειρότερες επιδόσεις, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πιθανώς οδήγηση προς κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε παγκόσμια ύφεση», δήλωσε ο Aντόνιο Φάτας, μακροοικονομολόγος στη σχολή επιχειρήσεων INSEAD στη Γαλλία. «Οδεύουμε σε έναν κόσμο που είναι χειρότερος για όλους γιατί είναι πιο αναποτελεσματικός», είπε ο Φάτας, πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μιλώντας στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει οριζόντιους δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και κράτησε ένα διάγραμμα που έδειχνε υψηλότερους δασμούς σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου 34% στην Κίνα και 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί θα επιστρέψουν παραγωγικές ικανότητες στρατηγικά ζωτικής σημασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εντείνεται ο φόβος ύφεσης

Η αβεβαιότητα γύρω από τις δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ αύξησε την πιθανότητα ύφεσης, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις οικονομολόγων της Goldman Sachs, της JP Morgan και άλλων τραπεζών. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δασμοί των ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές εκτινάχθηκαν στο 22% – ποσοστό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά γύρω στο 1910 – από μόλις 2,5% το 2024, δήλωσε ο Όλου Σονόλα επικεφαλής της αμερικανικής οικονομικής έρευνας στη Fitch Ratings. «Αυτό αλλάζει το παιχνίδι, όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Πολλές χώρες πιθανότατα θα καταλήξουν σε ύφεση».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι δεν βλέπει παγκόσμια ύφεση προς το παρόν. Πρόσθεσε ότι το Ταμείο αναμένεται σύντομα να προβεί σε μια μικρή καθοδική «διόρθωση» στην πρόβλεψή του για το 2025 για παγκόσμια ανάπτυξη 3,3%. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις εθνικές οικονομίες αναμένεται να αποκλίνει ευρέως, δεδομένου του φάσματος των δασμών που κυμαίνεται από 10% για τη Βρετανία έως 49% έως την Καμπότζη.

Εάν το αποτέλεσμα είναι ένας ευρύτερος εμπορικός πόλεμος, αυτό θα είχε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις για παραγωγούς όπως η Κίνα, οι οποίοι θα έπρεπε να αναζητήσουν νέες αγορές ενόψει της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αν οι δασμοί ωθήσουν τις ίδιες τις ΗΠΑ προς την ύφεση, αυτό θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μένει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπάρι Άιχενγκριν, καθηγητής οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. «Η οικονομία είναι πολύ μεγάλη και πολύ συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του εμπορίου και των ροών κεφαλαίων για να μην επηρεαστεί ο υπόλοιπος κόσμος»

«Ένας «αντίστροφος κόσμος;»

Οι αρνητικές επιπτώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις είναι επίσης δυνητικά μεγάλες. Μια αναταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού που για χρόνια κράτησαν υπό έλεγχο τις τιμές για τους καταναλωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός αυξάνεται από το 2% στο οποίο επί του παρόντος συμφωνούν οι κεντρικοί τραπεζίτες ότι είναι ένας διαχειρίσιμος στόχος.

Κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τις αποφάσεις για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει πιέσεις για την καταπολέμηση του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, όπως ακριβώς οι κύριοι ομόλογοί της και καθώς η οικονομία της που εξαρτάται από τις εξαγωγές δέχεται πλήγμα από τους δασμούς των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγείς αυτοκινήτων όπως η Ιαπωνία, που πλήττονται με αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή 24%, και η Νότια Κορέα, στην οποία επιβλήθηκε συντελεστής 25%, έχουν σηματοδοτήσει σχέδια για λήψη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων τους. Οι οικονομίες με ασθενέστερη ανάπτυξη θα δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις να αποπληρώσουν το παγκόσμιο φορτίο χρέος των 318 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να βρουν χρήματα για δημοσιονομικές προτεραιότητες που κυμαίνονται από τις αμυντικές δαπάνες έως τη δράση για το κλίμα και την ευημερία.

Και τι θα συμβεί αν οι δασμοί δεν επιφέρουν τον στόχο του Τραμπ να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ, δεδομένων των ελλείψεων σε εγχώριο εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ήδη μια χώρα με σχεδόν πλήρη απασχόληση; Κάποιοι τον βλέπουν να αναζητά άλλους τρόπους για να αφαιρέσει το έλλειμμα του παγκόσμιου εμπορίου των ΗΠΑ που τον εξοργίζει τόσο πολύ – για παράδειγμα απαιτώντας από άλλους να συμμετάσχουν σε μια επανεξισορρόπηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών προς όφελος των εξαγωγέων των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε να παρουσιάζει δυνητικά πιο επικίνδυνους τρόπους αντιμετώπισης της συνεχούς ισχύος του δολαρίου», δήλωσε η Φρέγια Μπίμις, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία επενδυτικής στρατηγικής TS Lombard.
Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προνομιακή θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επιλογής – ένα αποτέλεσμα που λίγοι προβλέπουν, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν προς το παρόν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε την Τετάρτη σε εκδήλωση στην Ιρλανδία ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ανταγωνιστεί σε αυτό που αποκάλεσε «αντεστραμμένο κόσμο». «Όλοι επωφελήθηκαν από έναν ηγεμόνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεσμεύτηκε σε μια πολυμερή τάξη βασισμένη σε κανόνες», είπε για τη μεταψυχροπολεμική εποχή του χαμηλού πληθωρισμού και του αυξανόμενου εμπορίου σε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία. «Σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κλείσιμο, τον κατακερματισμό και την αβεβαιότητα».

Τραμπ: Οι ΗΠΑ βιάστηκαν από τους εμπορικούς εταίρους

Ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει οριζόντιους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα ξένα αγαθά εκτός από τους «ανταποδοτικούς δασμούς» σε μερικές δεκάδες χώρες, επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε χώρες που ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι «εξαπάτησαν» την Αμερική. Το καθολικό τιμολόγιο 10% θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου, ενώ τα ανταπδοτικά τέλη θα ξεκινήσουν στις 9 Απριλίου.

«Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες, κατά τη γνώμη μου, στην αμερικανική ιστορία», είπε ο Τραμπ σε μια μακροσκελή ομιλία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου. Για δεκαετίες η Αμερική είχε «λεηλατηθεί και βιαστεί» από τους εμπορικούς της εταίρους, είπε. «Σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να πουλήσει τους δασμούς με πανηγυρικό τόνο. Εννέα γιγάντιες σημαίες των ΗΠΑ πλαισιώνουν τον Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων, καθώς ο πρόεδρος μίλησε μπροστά από το υπουργικό συμβούλιο του και ένα πλήθος εργαζομένων σε συνδικάτα που φορούσαν καπέλα και φωσφορίζοντα γιλέκα εργασίας Πριν ανέβει ο Τραμπ στη σκηνή, μία ναυτική μπάντα έπαιξε εορταστική μουσική για να ενθουσιάσει το πλήθος.

Κάποια στιγμή, ο Τραμπ σταμάτησε την ομιλία του για να πετάξει ένα καπέλο Maga στο πλήθος. Στην επόμενη ανάσα ανακοίνωσε το καθολικό βασικό τιμολόγιο 10%. Στη μέση της ωριαίας ομιλίας του, ο πρόεδρος εμφάνισε ένα γράφημα που έδειχνε τις «άδικες» χρεώσεις που έθεσαν οι χώρες στις ΗΠΑ, μαζί με τους νέους «ανταποδοτικούς δασμούς».

Η Κίνα είπε επέβαλε στις ΗΠΑ 67% σε «άδικα» τέλη και οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν τώρα δασμούς 34%. Η ΕΕ χρεώνει 39% στις εισαγωγές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και πλέον θα δεχθεί δασμούς 20%. Ο Τραμπ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβαρυνθεί με 10% – τον βασικό δασμό – ίσο με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης Τραμπ για τα τέλη του Ηνωμένου Βασιλείου στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Έγιναν ειδικές εξαιρέσεις για τον Καναδά και το Μεξικό, αν και οι χώρες ήταν προηγουμένως στόχοι των προτεινόμενων γενικών δασμών. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα αγαθά που καλύπτονται από μια υπάρχουσα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό δεν θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε δασμούς.

Ο Τραμπ είπε ότι οι υπολογισμοί των δασμών περιλαμβάνουν επίσης «χειραγώγηση νομίσματος και εμπορικούς φραγμούς», αν και ο Λευκός Οίκος δεν έχει διευκρινίσει πώς υπολόγισε τους νέους δασμούς. Στην ομιλία του επέκρινε πολιτικές όπως η απαγόρευση της ΕΕ στα εισαγόμενα κοτόπουλα, οι καναδικοί δασμοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι εισφορές της Ιαπωνίας στο ρύζι.

Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα χρεώσουν τα μισά από τα τέλη που πιστεύει ότι οι εμπορικοί εταίροι επιβάλλουν άδικα στις ΗΠΑ, επειδή ο λαός των ΗΠΑ είναι «πολύ ευγενικός». Οι χώρες «έθεσαν τεράστιους δασμούς σε προϊόντα [των ΗΠΑ] και δημιούργησαν μη νομισματικούς δασμούς για να αποδεκατίσουν τις βιομηχανίες μας», είπε, κάνοντας λόγο για «κοινή λογική ανταποδοτικών δασμών».ε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακολούθησε τελικά μια υπόσχεση που έδωσε κατά τη διάρκεια των εκλογών: στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ προέβαλε την ιδέα ενός καθολικού δασμού 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά. Οι νέοι δασμοί συμπληρώνουν μία σειρά εισφορών που έχει ήδη εφαρμόσει ο Τραμπ: έναν επιπλέον δασμό 20% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές και έναν δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Υπάρχει επίσης ένας ισχύων δασμός 10% στις εισαγωγές ενέργειας από τον Καναδά.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τον Μάρτιο δασμό 25% σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα και, τελικά, στα εισαγόμενα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα (3/4) «Αυτοί οι δασμοί θα μας δώσουν ανάπτυξη όπως δεν έχετε ξαναδεί», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους που θέλει να επιτύχει μέσω των δασμών του: επαναφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ, απάντηση σε αθέμιτες εμπορικές πολιτικές από άλλες χώρες, αύξηση των φορολογικών εσόδων και παροχή κινήτρων για καταστολή της μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών. Αλλά η εφαρμογή των δασμών του ήταν μέχρι στιγμής τυχαία, με πολλαπλές ανατροπές και καθυστερήσεις, και αόριστες υποσχέσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, οι απειλές έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, τους χαρακτήρισε «αδικαιολόγητους» και δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι έχει ένα «ισχυρό σχέδιο» για αντίποινα. Άλλοι δασμοί αντιποίνων θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές που θα έβλαπταν τους Αμερικανούς εξαγωγείς.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έκλεισε ελαφρώς ανοδικά την Τετάρτη, εν όψει της ανακοίνωσης του Τραμπ, με μια μικρή ώθηση από την είδηση ​​ότι ο Έλον Μασκ μπορεί να αποχωρήσει από τον ρόλο του στον Λευκό Οίκο σύντομα για να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις του. Ακόμη και με την ελαφρά άνοδο, δύο από τα τρία μεγάλα χρηματιστήρια είδαν το χειρότερο τρίμηνό τους σε περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη Δευτέρα που σηματοδότησε το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Τον Μάρτιο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι δασμοί δεν είναι δημοφιλείς στους Αμερικανούς, ούτε καν στους Ρεπουμπλικανούς Μόνο το 28% των ανθρώπων σε δημοσκόπηση από τη Νομική Σχολή Marquette που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη δήλωσε ότι οι δασμοί βοηθούν την οικονομία.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here