Πώς ερμηνεύεται η επιστολή του Χρήστου Τριαντόπουλου στον πρόεδρο της Προανακριτικής
Τίτλοι τέλους πέφτουν πρόωρα στην προανακριτική επιτροπή που θα εξέταζε την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη και τα όσα ακολούθησαν μετά το τραγικό δυστύχημα, καθώς ο ίδιος ζήτησε την απευθείας παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο μέσω επιστολής.
Σε περίπτωση που το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου γίνει δεκτό, η Προανακριτική θα συνεδριάσει 2 ή 3 φορές και θα έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα με μόνο σκοπό τη σύνταξη πορίσματος για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από ανώτατους δικαστές. Η Ακολούθως θα ορίσουν έναν Αρεοπαγίτη μέλος του με σκοπό να διενεργήσει το ανακριτικό έργο, ώστε βάσει του πορίσματός του, το Συμβούλιο να καταλήξει σε βούλευμα για παραπομπή ή μη του πρώην υφυπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η πρωτοβουλία του Χρήστου Τριαντόπουλου έχει διττή σημασία, σύμφωνα με πληροφορίες. Από τη μία επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τους πολίτες με τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις ενώ πρόκειται για κάτι που αποτυπώνεται και σε μετρήσεις κοινής γνώμης.
Από την άλλη, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικά, καθώς αποφεύγει μια πιθανή περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που θα έδινε συνέχεια στο κλίμα τοξικότητας και επιχειρούμενης εργαλειοποίησης. Παράλληλα αποκρούεται κατηγορία για συγκάλυψη της υπόθεσης από τη στιγμή που η απόφαση για παραπομπή ή μη θα ληφθεί από το Δικαστικό συμβούλιο και όχι από την Προανακριτική που έχει την πλειοψηφία η ΝΔ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η στελέχωση της προανακριτικής επιτροπής αποτέλεσε ένα ζήτημα που απασχόλησε τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συμμετάσχουν (Κωτσός, Καλογερόπουλος), επηρεασμένοι και από παλαιότερη αρνητική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προηγούμενη εξεταστική επιτροπή. Τελικά, στην επιτροπή βρέθηκαν κυρίως νέοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος χωρίς να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή.