Η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου στην ΠΓ έδωσε την αίσθηση του… επείγοντος
Η βαριά σκιά που έχουν ρίξει οι αρνητικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα τρία μεγάλα κόμματα επηρεάζει ιδιαίτερα και τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του είτε να μένουν απελπιστικά σταθερά, είτε σε κάποιες περιπτώσεις και να μειώνονται. Αντίθετα, την κυβερνητική φθορά φαίνεται να την καρπώνονται κόμματα με πολύ πιο περιορισμένη παραγωγή πολιτικής πρότασης, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση.
Το ζήτημα αυτό δεν ετέθη ρητά κατά την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ωστόσο δείχνει να προβληματίζει την ηγεσία του κόμματος που πλέον θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη στρατηγική διεύρυνση και τις μετωπικές συνεργασίες.
Όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει του προγραμματικού / καταστατικού συνεδρίου που θα γίνει, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό, πριν το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Φάμελλος πρότεινε τη συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο 29/3, ενώ το επόμενο θα γίνει μετά το Πάσχα ώστε να οδηγηθούμε σε Συνέδριο πριν το καλοκαίρι.
«Λύση» στη διεύρυνση
Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία ήταν γεμάτη με αναφορές που παρέπεμπαν άμεσα ή έμμεσα στην ανάγκη του κόμματος να έρθει σε συμφωνία με όμορους πολιτικούς χώρους και στείλει στην κοινωνία ένα «σήμα» ότι είναι ανοιχτό σε πολιτική διεύρυνση με ξεκάθαρο πολιτικό αποτύπωμα.
« Ακούμε την κοινωνία που μας λέει «βρείτε τα» και θεωρούμε ότι όσοι δεν την ακούν, θα μείνουν πίσω. Η κοινωνία δεν ψάχνει αλλαγή διαχειριστή στην κυβέρνηση. Ζητά πολιτική αλλαγή και για αυτό απαιτούνται ριζοσπαστικό προγραμματικό πλαίσιο και προτάσεις, όπως κατατέθηκαν εκ μέρους μας στη Βουλή την Παρασκευή», ανέφερε αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος, αλλά στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος.
«Παραμένει προτεραιότητα η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο, που μπορεί να έχει κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και μέτωπα συνεργασίας στην κοινωνία, ενώ στοχεύουμε να ολοκληρωθεί η πολιτική εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα», τόνισε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «ξεκάθαρο κυβερνητικό προοδευτικό σχέδιο και πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες μπορεί να φέρει μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ο αστερίσκος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η κυρίαρχη δύναμη σε οποιοδήποτε νέο σχήμα. Αυτό αυτομάτως βγάζει από το «κάδρο» των υποψήφιων συνοδοιπόρων το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είναι δεδομένο πως θα ήταν δύσκολη μια πολιτική συνύπαρξη.
Τέλος, ο κ. Φάμελλος, ζητώντας να πραγματοποιηθεί στις 29/3 η επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, τόνισε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και τη διεύρυνση του κόμματος. Είναι λοιπόν πιθανό στη συνεδρίαση της ΚΕ να δούμε και ορισμένες παρουσίες προσώπων που είτε αποχώρησαν στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμούν να επιστρέψουν, είτε κάποια νέα πρόσωπα να δίνουν το παρών. Άλλωστε αυτό είχε συμβεί και στην πρώτη ΚΕ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Σωκράτη Φάμελλου, σε μια προσπάθεια να σηματοδοτηθεί η αλλαγή σελίδας για το κόμμα ύστερα από την καταστροφική θύελλα που προκάλεσε η σύντομη προεδρία Κασσελάκη.
Δεν αλλάζει ο κατήφορος της κυβέρνησης»
Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Σωκράτης Φάμελλος εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός που μάλλον θα ανακοινωθεί σήμερα, όπως και οι όποιες παροχές κάνει η κυβέρνηση, «δεν μπορούν να αλλάξουν τον κατήφορο της κυβέρνησης», αφού, όπως είπε «είναι εμπεδωμένο το αίσθημα συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών και η άποψη πως με τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει ούτε Διαφάνεια, ούτε Δικαιοσύνη, ούτε ασφάλεια».
Επανέφερε λοιπόν το επίδικο της αλλαγής της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «η πρότασή μας για να φύγει η κυβέρνηση παραμένει ενεργή και σήμερα. Κεντρικός μας στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στη χώρα».
Σε ό,τι αφορά την Προανακριτική για τον Χρ. Τριαντόπουλο, η οποία θα κάνει την πρώτη της συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο να κληθούν ως μάρτυρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.
«Στην Προανακριτική Επιτροπή θα είμαστε η φωνή και της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απονομή της», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Αναφορικά με τη ρευστή διεθνή κατάσταση ο Σωκράτης Φάμελλος εκτιμά ότι αυτή αποτελεί έναν ακόμη λόγο να αλλάξει η κυβέρνηση. «Η γεωπολιτική αστάθεια εντείνει το αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης. Η χώρα μας απουσιάζει από σημαντικές διεθνείς αποφάσεις και εξελίξεις. Ισχυρή πολιτική ασφάλειας, προϋποθέτει ισχυρή εξωτερική πολιτική και ισχυρή κοινωνία. Όλα αυτά δεν τα υπηρετεί η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημειώνεται ότι έγινε αναλυτική αναφορά και στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, ένα θέμα που βρισκόταν «στον αέρα» εδώ και μήνες. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο αναδιοργανώνεται και τοποθετείται νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Επστημονικό Συμβούλιο.
«Πρέπει το Ινστιτούτο να συμβάλλει στην παραγωγή πολιτικής στη χώρα και στην επιμόρφωση των κομματικών στελεχών και Οργάνων. Η συμμετοχή πολύ αξιόλογων επιστημόνων θα συμβάλλει στην παραγωγή πολιτικής καινοτομίας, στην ορατότητα των προοδευτικών πολιτικών και στην ολόπλευρη διεύρυνση του διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ευρύτερα της προοδευτικής σκέψης», ανέφερε σχετικά ο κ. Φάμελλος.