Βασιλιάς Κάρολος: Λιτοί εορτασμοί στη Βρετανία για τον ένα χρόνο από τη στέψη του

Ο Κάρολος αλλά και η σύζυγός του, Καμίλα στέφθηκαν βασιλείς της Αγγλίας σε μία τελετή γεμάτη πολυτέλεια, συμβολισμό αλλά και μεγάλη θρησκευτική σημασία. 

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την ιστορική τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στις 6 Μαΐου 2023.

Ο Κάρολος αλλά και η σύζυγός του, Καμίλα στέφθηκαν βασιλείς της Αγγλίας σε μία τελετή γεμάτη πολυτέλεια, συμβολισμό αλλά και μεγάλη θρησκευτική σημασία.

Σήμερα, ο Βρετανός μονάρχης θα γιορτάσει την πρώτη επέτειο της στέψης του σε χαμηλούς τόνους, στο Ουίνδσορ, με στενούς φίλους, καθώς η στέψη του είναι συνδεδεμένη με την απώλεια της μητέρας του βασίλισσας Ελισσάβετ Β’, ενώ και οι συνταρακτικές ειδήσεις για την κατάσταση της υγείας του αλλά και της πριγκίπισσας της Ουαλίας «έχουν αλλάξει τα πράγματα για την βασιλική οικογένεια», όπως σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Χ ανέβηκε στις 08:20 π.μ. η λιτή ανακοίνωση ότι: «Σήμερα σηματοδοτείται η πρώτη επέτειος της στέψης του Βασιλιά και της Βασίλισσας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ».

Στους εορτασμούς ωστόσο είναι απίθανο να είναι παρούσα ακόμα και η βασίλισσα Καμίλα, καθώς βρίσκεται με την οικογένειά της στο σπίτι της στο Ουίλτσαιρ, το Ray Mill House.

Το Μπάκιγχαμ θα προβάλει την επέτειο της στέψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Λονδίνο θα υπάρξουν στρατιωτικοί χαιρετισμοί. Συγκεκριμένα το King’s Troop Royal Horse Artillery θα πραγματοποιήσει χαιρετισμούς με 41 όπλα και 71 άλογα, χρησιμοποιώντας μάλιστα έξι όπλα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Εδιμβούργο, το Κάρντιγ, το Γιορκ και το Χίλσμπορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επιστρέφει στο Λονδίνο ο Χάρι

Την ίδια ώρα αυτή την εβδομάδα αναμένεται στο Λονδίνο ο μικρότερος γιος του βασιλιά, πρίγκιπας Χάρι, με τον οποίο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί εάν θα συναντηθεί.

Ο Χάρι επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για την 10η επέτειο των αγώνων Invictus την Τετάρτη, έχοντας εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί τόσο με τον πατέρα του, Κάρολο, όσο και με την οικογένεια της Κέιτ Μίντλετον, με την οποία δεν έχει βρεθεί διά ζώσης από τότε που ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο.

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ πάντως έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναντηθούν με τον Χάρι, όσο εκείνη λαμβάνει θεραπεία για την ασθένειά της.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι σχολίασε ότι το χρίσμα και η στέψη του βασιλιά στην περσινή τελετή ήταν «προνόμιο ζωής», ενώ απέτισε φόρο τιμής στον Κάρολο λέγοντας ότι είναι χάρισμα να μοιράζεται με το έθνος προσωπικές πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση της υγείας του, «χαρακτηριστικό της προθυμίας του να βοηθά και να υποστηρίζει τους άλλους».

Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε στη δήλωσή του: «Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ και της βασίλισσας Καμίλα γιορτάζουμε τη συμβολή τους στη ζωή του έθνους μας. Εκείνη την ιστορική ημέρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ ο βασιλιάς Κάρολος είπε ότι δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσει ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιησού Χριστού».

Ο μονάρχης φαίνεται πως πλέον έχει κερδίσει την αγάπη και την υποστήριξη των Βρετανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από την Mail on Sunday, που δείχνει ότι το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διατηρήσει τη μοναρχία, με το 28% να δηλώνει ενάντια.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here