Γάζα: Οι Ισραηλινοί εκκενώνουν τη Ράφα – Πλησιάζει η χερσαία επίθεση, 7 μήνες από το «Μαύρο Σάββατο»

Πόλεμος στη Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν περιοχές της Ράφα, ένα 24ωρο πριν συμπληρωθούν επτά μήνες από τις επιθέσεις της Χαμάς. Ανησυχία για την τύχη χιλιάδων πολιτών και τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα

Eπτά μήνες μετά τις συντονισμένες επιθέσεις με την υπογραφή της Χαμάς και το ισραηλινό σφυροκόπημα που ακολούθησε στη Γάζα, το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επίθεση στη Ράφα, ενώ απομακρύνονται όπως όλα δείχνουν οι ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε πριν απο λίγο τους κατοίκους της Ράφα, να κινηθούν προς μια διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη, εν όψει της αναμενόμενης επίθεσης στην πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία επιχείρηση «περιορισμένου βεληνεκούς» και όχι για εκκένωση ευρείας κλίμακας στην ανατολική Ράφα, η οποία θα επηρεάσει 100.000 ανθρώπους. Δεν θα θέσουν όπως είπαν χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση της Ράφα και θα προβούν σε «επιχειρησιακές αξιολογήσεις».

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί παρ’ολα αυτά ότι θα εισβάλει στη Ράφα και θα εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς, αντιμετωπίζει ωστόσο αυξανόμενη πίεση να μην το κάνει, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις ευάλωτες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές αμάχων.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στη Ράφα θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες. Η UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εκκενώσει τη Ράφα και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή. Χθες (5.5) ο Philippe Lazzarini, ηγέτης της UNRWA, δήλωσε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γάζα για δεύτερη φορά.

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς εν τω μεταξύ δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ στη Ράφα συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κίνηση «θα έχει συνέπειες», αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Είναι η πρώτη αντίδραση της Χαμάς από τότε που κυκλοφόρησε η δήλωση του Ισραηλινού Στρατού που ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους στα ανατολικά μέρη της Ράφα να μετακινηθούν στην κοντινή «ανθρωπιστική» ζώνη Μαουάσι.

Οι πολίτες που απομακρύνονται θα κατευθυνθούν στους καταυλισμούς Χαν Γιουνίς και Aλ Μαουάσι, όπου θα υπάρξει διαθέσιμη βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα σκότωσαν τουλάχιστον 16 άτομα τη νύχτα, ενώ τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, που ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο σημείο διέλευσης.

Οι εχθροπραξίες εντείνονται, καθώς έχουν παγώσει οι συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να λένε ότι δεν θα υποχωρήσουν σε βασικά αιτήματα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η «παράδοση» στις απαιτήσεις της Χαμάς θα ισοδυναμούσε με ήττα, ενώ ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε από την πλευρά του τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τις συνομιλίες

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από την πλευρά του κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι δεν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη εκεχειρίας και σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας «στο πολύ άμεσο μέλλον».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here