Ισραήλ: Σε ισορροπία τρόμου ο Νετανιάχου -«Υπαρξιακός κίνδυνος» αν δεν απαντήσουμε λενε τα «γεράκια»

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ σταθμίζει την απάντησή του στην άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο έδαφός του, σηματοδοτώντας το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα ενεργήσει αμέσως μόνο του, επιμένει ωστόσο ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σε συναγερμό και ότι η ηγεσία του έχει εγκρίνει τόσο «επιθετική όσο και αμυντική δράση».

Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ έκαναν δηλώσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη για την απάντηση στην πρώτη επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Όμως ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φαίνεται πως δεν είχε λάβει επίσημη απόφαση μέχρι αργά την Κυριακή. Η επόμενη πρόκληση για την ηγεσία του Ισραήλ είναι αναμφισβήτητα περίπλοκη: πώς να απαντήσει στην πρώτη άμεση επίθεση στη χώρα από ένα κυρίαρχο κράτος για περισσότερα από 30 χρόνια χωρίς να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια πλήρη σύγκρουση.

Ο πρώτος άμεσος ιρανο-ισραηλινός πόλεμος;

«Αυτό είναι ένα νέο στάδιο. Θα μπορούσε να αναφερθεί ως ο πρώτος άμεσος ιρανο-ισραηλινός πόλεμος», δήλωσε ο Raz Zimmt, ειδικός σε θέματα Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα πολύ μερικό, πολύ περιορισμένο. Αλλά [το πώς θα απαντήσει] έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού μεταξύ Ισραήλ και Ιράν από εδώ και πέρα».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι – οι οποίοι ακόμη και πριν από την άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν ήταν αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν τη στρατηγική «αποτροπής» της χώρας που είχε καταστραφεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσουν στο μπαράζ. Ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε οτι υπάρχει ακόμη σκοτάδι ως προς τη μορφή που θα είχε η απάντηση.

Το χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό αυτόν τον μήνα και τα αντίποινα του Ιράν το Σάββατο ανέτρεψαν την πολιτική αποφυγής άμεσης σύγκρουσης που καθοδηγούσε τον σκιώδη πόλεμο των δύο χωρών για 30 χρόνια. Τώρα και οι δύο χώρες βρίσκονται σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Οι σκληροπυρηνικοί στον συνασπισμό του Νετανιάχου ζήτησαν ομόφωνα μια επιθετική απάντηση. Ο Itamar Ben-Gvir, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, απαίτησε μια «συντριπτική επίθεση». «Οι έννοιες του περιορισμού και της αναλογικότητας είναι έννοιες που απεβίωσαν στις 7 Οκτωβρίου», είπε, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Bezalel Smotrich, ο υπερσυντηρητικός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, έκανε παρόμοια αιτήματα. «Εάν η απάντησή μας έχει απήχηση σε όλη τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές – θα νικήσουμε», είπε. «Αν διστάσουμε, Θεός φυλάξοι, θα θέσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το Ισραήλ

Στους δρόμους της Ιερουσαλήμ – που οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είπαν ότι ήταν πιο ήσυχοι από ό,τι συνήθως, καθώς οι ντόπιοι συνήλθαν από μια διαταραγμένη νύχτα – παρόμοιες συζητήσεις διεξάγονταν μεταξύ ενός πληθυσμού που εξακολουθούσε να ταράζεται από έξι μήνες πολέμου με τη Χαμάς και τραυματισμένος από τις αστοχίες ασφαλείας που οδήγησαν στην πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία του κράτους στις 7 Οκτωβρίο

Πληροφορίες αναφέρουν οτι τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ. Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων. Και Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των πιο «λογικών και συγκρατημένων» οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπάιντεν συστήνει αυτοσυγκράτηση

Ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να πείσουν τον Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο ότι η επιτυχία της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων, στην παρεμπόδιση της επίθεσης αντιπροσώπευε μια νίκη από μόνη της, καταδεικνύοντας την αναμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και των συμμάχων του , και ότι μια αντεπίθεση εναντίον του Ιράν δεν θα ήταν στρατηγικά σοφή.

Ο Μπάιντεν συγκέντρωσε για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ιρανική επίθεση σε μια κλήση στις 4 Απριλίου, η οποία επικεντρώθηκε επίσης στην τρομερή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τις επόμενες δέκα ημέρες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοίμασαν ένα συντονισμένο σχέδιο άμυνας και οι ΗΠΑ έφεραν περισσότερα αεροπλάνα και πλοία στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν τόνισε την επιτυχία της κοινής τους δράσης σε μια κλήση προς τον Νετανιάχου, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία αντεπίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους. «Είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Δεν θα ήμασταν μέρος οποιασδήποτε απάντησης που κάνουν. Αυτή είναι μια πολύ συνεπής πολιτική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. «Στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τις περιφερειακές εντάσεις. Δεν θέλουμε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Η εστίασή μας ήταν να περιορίσουμε αυτήν την κρίση».

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση είχε σκοπό να προκαλέσει σημαντικές ζημιές και απώλειες ζωών.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος ότι το Ιράν σκόπευε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ και απέτυχε στην αποστολή του να το πράξει, κάτι που αποτελεί απόδειξη της στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ και της συλλογικής μας άμυνας», είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, ο αξιωματούχος της άμυνας κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ συμβούλευαν το Ιράν να μην λάβει άμεσα αντίποινα.

«Στόχος μας παραμένει να κλιμακώσουμε άμεσα και να σταματήσουμε τυχόν περαιτέρω επιθέσεις», είπε ο αξιωματούχος. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Η Χεζμπολάχ επαίνεσε την επίθεση του Ιράν

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ επαίνεσε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως «γενναία» απόφαση. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα πρόσθεσε σε δήλωση την Κυριακή ότι το Ιράν άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά του παρά τις «απειλές, τον εκφοβισμό και την πίεση», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα σχόλια έγιναν καθώς το Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι έπληξε μια τοποθεσία της Χεζμπολάχ στα ανατολικά του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή της Χεζμπολάχ είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το ισραηλινό χτύπημα είχε στόχο μια περιοχή… κοντά στο Μπάαλμπεκ και είχε στόχο ένα διώροφο κτίριο που ανήκει στη Χεζμπολάχ», προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Το Ισραήλ ζητά κυρώσεις στο Ιράν

Το Ισραήλ ζήτησε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, προέτρεψε το Συμβούλιο να «επιβάλει όλες τις πιθανές κυρώσεις στο Ιράν πριν να είναι πολύ αργά» και «να καταδικάσει το Ιράν για τον τρόμο του», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του σώματος, καθώς συνεδρίαζε για να συζητήσει την ιρανική επίθεση του Σαββάτου. «Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», προειδοποίησε. «Οι άνθρωποι της περιοχής αντιμετωπίζουν έναν πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας. Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση».

Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ, Amir Saeid Iravani, απάντησε λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ασκεί το «εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» και «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να δράσει. Επέμεινε ότι η χώρα του «δεν επεδίωκε κλιμάκωση ή πόλεμο», αλλά θα απαντούσε σε οποιαδήποτε «απειλή ή επιθετικότητα».

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε επίσης την Ουάσιγκτον να μείνει μακριά από τη σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Πρόσθεσε σε μήνυμα στο X ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί». «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή».

Το Ιράν εξαπέλυσε την πρώτη του άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ως αντίποινα για μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή που ευρέως αποδόθηκε στο Ισραήλ, η οποία κατέστρεψε το προξενικό κτήριο της Τεχεράνης στην πρωτεύουσα της Συρίας τον Απρίλιο.

Η ολονύκτια επίθεση από το Ιράν ξεκίνησε ως αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Συρία την 1η Απριλίου που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς αξιωματικούς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Η επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού σημειώθηκε εν μέσω μηνών κλιμακούμενης έντασης για τον πόλεμο στη Γάζα και έξι μηνών σχεδόν καθημερινής επιθετικότητας στη Γαλάζια Γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ και την ισχυρή πολιτοφυλακή του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ, με τη βοήθεια βασικών δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε το 99% των εκτοξεύσεων κατά τη διάρκεια του μαζικού χτυπήματος. Πολλοί από τους πυραύλους και τα drones καταρρίφθηκαν έξω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και άλλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος.

Ορισμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι κατέστρεψαν την αεροπορική βάση Nevatim στη νότια έρημο Negev, δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων την Κυριακή. Το μόνο θύμα που αναφέρθηκε ήταν ένα βαριά τραυματισμένο επτάχρονο παιδί από την περιθωριοποιημένη κοινότητα Βεδουίνων του Ισραήλ, που ζούσε κοντά στη βάση και χτυπήθηκε από θραύσματα.

Οι χώρες που συμμετείχαν στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης θα μπορούσαν να ενωθούν «εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν που απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά σε αυτούς τους πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή», είπε ο Gallant.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για το σχέδιο αντιποίνων της και έδωσε προειδοποίηση 72 ωρών στις γειτονικές χώρες.

Η Μέση Ανατολή, ωστόσο, παραμένει τεταμένη μετά την άμεση ιρανική επίθεση που έφερε αποφασιστικά ανοιχτά τον επί χρόνια σκιώδη πόλεμο με το Ισραήλ, με πιθανές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη φέρεται να βομβαρδίζουν θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο την Κυριακή. Στο μέτωπο του ταχέως διευρυνόμενου περιφερειακού πολέμου στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς είχε απορρίψει μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να συνεχίζει τη σύγκρουσή του εκεί με «πλήρη δύναμη».

Το Ιράν είπε ότι η επίθεσή του είχε στόχο να τιμωρήσει τα «ισραηλινά εγκλήματα», αλλά τώρα «θεώρησε ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί». Ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού της χώρας, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ παραδοθεί εναντίον του Ιράν». Πρόσθεσε μια προειδοποίηση προς το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων θα είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ηγέτες της G7 εξέδωσαν δήλωση καταδικάζοντας την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ομάδας για την ασφάλεια του Ισραήλ, αφού ο Μπάιντεν είπε ότι θα συμφωνούσε η ομάδα την Κυριακή να «συντονίσει μια ενιαία διπλωματική απάντηση» στην «θρασύδειλη» επίθεση του Ιράν.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, καθώς και τα αραβικά κράτη, η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσης αυτοσυγκράτηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα την Κυριακή.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε επίσκεψή του στην Κίνα. «Μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τους πάντες, ειδικά το Ιράν, να μην συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επανέλαβαν τις πτήσεις τους μετά από απότομες ακυρώσεις το βράδυ του Σαββάτου, όταν αρκετές χώρες της περιοχής πήραν την απόφαση να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για εμπορική κυκλοφορία. Τα σχολεία στο Ισραήλ θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα και ο εναέριος χώρος του Ιράν δεν έχει ξανανοίξει. Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν στα χρηματιστήρια του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου κατά το άνοιγμα την Κυριακή, ανέφερε το Reuters.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και είδε άλλους 250 απαγωγείς πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο υπόλοιπος πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων υφίσταται μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση.

Οδήγησε σε έξαρση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν τόσο μακριά όπως η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη εντάχθηκαν στη μάχη. Ο Νετανιάχου, που θεωρείται από καιρό γεράκι του Ιράν, έχει επανειλημμένα πιέσει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει σκληρή δράση κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και των περιφερειακών αντιπροσώπων

ΗΠΑ προς Ισραήλ: Μην κάνετε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε

Σε ιδιωτικές κλήσεις και δημόσιες κινήσεις, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι βοηθοί του επισημαίνουν λόγους για να αναζητήσουν μια αποκλιμάκωση

Το κύριο μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Ισραήλ μετά την αεροπορική επίθεση του Ιράν καταλήγει σε αυτό: Σταματήστε και σκεφτείτε.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από το Ισραήλ να ανταποκριθεί με κάποιο τρόπο στα χτυπήματα του Σαββάτου, αλλά με δημόσιο και ιδιωτικό τρόπο λαμβάνουν μέτρα που ελπίζουν ότι θα πείσουν το Ισραήλ να επιλέξει μια περιορισμένη απάντηση σε αντίθεση με μια ολοκληρωτική ένοπλη αντεπίθεση.

Το τελευταίο, φοβούνται, ότι θα βυθίσει την περιοχή σε μεγάλο πόλεμο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκεκριμένα θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε μάχη που θα μπορούσε να παρασύρει στρατεύματα των ΗΠΑ, και το έχει καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τους συμβουλεύουμε να πάρουν μια ανάσα πριν απαντήσουν», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τη Μέση Ανατολή, ένα από τα 10 άτομα που παραχώρησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ελεύθερα τη διπλωματία κεκλεισμένων των θυρών. Εάν το Ισραήλ ανταποκριθεί, «πρέπει να είναι αναλογικό και να τερματίσει αυτόν τον κύκλο».

Για να δώσουν κάποια βαρύτητα στα επιχειρήματά τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί καταρρίπτοντας δεκάδες από τους 300 πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Ιράν και οι πολιτοφυλακές πληρεξουσίου του ούρλιαξαν προς το Ισραήλ. Συνολικά, το Ισραήλ υπέστη πολύ λίγα χτυπήματα.

«Το σχέδιο ήταν πάντα να τους βοηθήσουμε να αμυνθούν στο μέγιστο για να περιορίσουν τη ζημιά, ώστε να μην αισθανθούν αναγκασμένοι να επιστρέψουν με μια άλλη συντριπτική απάντηση και να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε και να τελειώσουμε», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το Ισραήλ βλέπει την Ουάσιγκτον ως φίλο στον οποίο μπορεί να βασιστεί ενόψει ενός άνευ προηγουμένου ιρανικού χτυπήματος, παρά τις εντάσεις σε άλλα μέτωπα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του έχουν οξύνει την κριτική τους για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, όπου οι Ισραηλινοί πολεμούν τους μαχητές της Χαμάς, αλλά πολλοί Παλαιστίνιοι πολίτες πεθαίνουν ή κινδυνεύουν από λιμό.

Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του τόνισαν δημόσια τη «σιδηρά» υποστήριξη της Αμερικής στο Ισραήλ και κατήγγειλαν την επίθεση του Ιράν. Το χτύπημα του Ιράν ήταν αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς στη Συρία.

Ο Μπάιντεν δεν ανέφερε τις διαφορές που έχουν αυτός και ο Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα στη δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου για τις επιθέσεις στο Ιράν. Δεν ανέφερε επίσης τις απογοητεύσεις που ένιωσαν ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι για το γεγονός ότι, στοχεύοντας τους στρατιωτικούς του Ιράν, το Ισραήλ έπληξε αυτό που το Ιράν είπε ότι ήταν μια διπλωματική εγκατάσταση – μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επεσήμαναν επίσης ότι η επίθεση του Ιράν αποτράπηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός συνδυασμού αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των Αραβικών, το τεράστιο εύρος των οποίων φαινόταν άνευ προηγουμένου. Μια τέτοια συντονισμένη άμυνα απέδειξε ότι το Ισραήλ δεν ήταν απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή και ότι το Ιράν δεν μπορούσε να παραβιάσει τις άμυνές του, υποστήριξαν.

Στην πραγματικότητα, ένας τρίτος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει την κατάρριψη σχεδόν και των 300 εκτοξευόμενων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως νίκη για αυτούς και ήττα για το Ιράν. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αναιρέσει την ανάγκη για μια επίθεση αντιποίνων.

Ό,τι και να κάνει τώρα το Ισραήλ, θα πρέπει να είναι περιορισμένο και, «δεδομένου του κινδύνου που αναλαμβάνουμε, περιμένουμε να μας ενημερώσουν πριν κάνουν οτιδήποτε», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν μίλησε περαιτέρω την Κυριακή με άλλους ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στο Ιράν. Ήταν ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν οι επόμενες κινήσεις να περιλαμβάνουν κυρώσεις ή άλλες μη στρατιωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου να δουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να χαρακτηρίσουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες ήταν ασαφείς σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια. Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξει μια «άνευ προηγουμένου απάντηση», ενώ ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «θα κερδίσουμε» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα, είπε ότι «το Ισραήλ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αμυνθεί μετά από αυτήν την άνευ προηγουμένου ιρανική επιθετικότητα». Η απεργία του Σαββατοκύριακου ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ από το έδαφός του από τότε που ισλαμιστές κληρικοί ανέλαβαν την εξουσία το 1979.

Επειδή η ιρανική επίθεση τηλεγραφήθηκε πολύ νωρίτερα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι πέρασαν μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας συμβουλεύοντας ιδιωτικά τους Ισραηλινούς να σκεφτούν προσεκτικά προτού αντεπιτεθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβίβασαν μηνύματα στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της επίθεσης μέσω των Ελβετών, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, επιβεβαίωσε την Κυριακή ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, αν και οι ΗΠΑ και το Ιράν ήταν επίσης σε επαφή πριν από την επίθεση. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί απάντησαν στα βλήματα, αλλά δεν θα χαρακτήρισαν αυτά που είπε η Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ξέρω ότι ακούγεται τρελό»: Η νέα στρατηγική κατά των Ρεπουμπλικανών σε βαθυκόκκινα κράτη
«Η βιομηχανία 401 (k) κατέχει το Κογκρέσο»: Πώς οι νομοθέτες πέρασαν αθόρυβα ένα απροσδόκητο κέρδος 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πλούσιους
ρε
Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για το χτύπημα στο Ισραήλ, σχίζει τους εισαγγελείς στην υπόθεση της Νέας Υόρκης

Σε μια κλήση μετά την έναρξη της επίθεσης από το Ιράν, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια επιθετική αντεπίθεση στο Ιράν, αν και δεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν αντίθετες, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους.

Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει το καθένα ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον του άλλου τώρα. Όμως η επίθεση του Ιράν ήταν μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν πολλοί και προήλθε απευθείας από την Τεχεράνη καθώς και από πολιτοφυλακές πληρεξουσίου σε άλλα μέρη της περιοχής. Έτσι, παρόλο που το Ισραήλ έμεινε με μικρές ζημιές, μπορούσε να αισθανθεί υποχρεωμένος να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο τα πυρά.

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή το απόγευμα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους των ΗΠΑ ότι «δεν αναζητούν μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν». Ο αξιωματούχος, ερωτηθείς από το POLITICO εάν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν το Ισραήλ να απαντήσει, είπε ότι «αυτή είναι μια απόφαση για αυτούς», αρνούμενος να απαντήσει συγκεκριμένα στην ερώτηση.

Οι Ιρανοί ηγέτες είπαν ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ τελείωσαν – εκτός εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί.

«Σε αυτό το σημείο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της έναντι κάθε νέας επίθεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα λεπτό πέπλο σήμα από τον Λευκό Οίκο, ο Σεν. Ο Chris Coons (D-Del.), στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να σταματήσει προς το παρόν, να διαβουλευθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους του, να αξιολογήσει τη ζημιά και τη δραστηριότητα και στη συνέχεια να αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη απάντηση .»

Αλλά ο Μπάιντεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αδύναμος προτρέποντας να είστε προσεκτικοί – και οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να ασκήσουν αυτήν την κριτική εναντίον του αυτό το εκλογικό έτος.

«Πιστεύω ότι το Ισραήλ θα πρέπει να το βλέπει αυτό ως μια ευκαιρία να καταστρέψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, το οποίο είναι η υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ», δήλωσε στο CNN την Κυριακή ο Τζον Μπόλτον, τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ. «Αν ο Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου, προτρέπει τους Ισραηλινούς να μην ανταποδώσουν καθόλου, είναι ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Νετανιάχου έχει ταραχτεί εδώ και καιρό εναντίον της Τεχεράνης. Αυτός και πολλοί άλλοι Ισραηλινοί το θεωρούν εν μέρει υπεύθυνο για τον πόλεμο της Γάζας λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στη Χαμάς. Αλλά ο Νετανιάχου μπορεί επίσης να είναι προσεκτικός στην αντιμετώπιση ενός αντιπάλου όπως το Ιράν, προτιμώντας συχνά πιο κρυφές μεθόδους.

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς και πολλοί Ισραηλινοί, υποπτεύονται ότι ο Νετανιάχου – που συχνά αναφέρεται με το παρατσούκλι του Μπίμπι – θέλει να κρατήσει το Ισραήλ σε πολεμική βάση για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Πολλοί Ισραηλινοί τον κατηγορούν για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Νέες εκλογές, τις οποίες έχουν ζητήσει οι σύμμαχοι του Ισραήλ στις ΗΠΑ και ένα μέλος του Ισραηλινού Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου, πιθανότατα θα δουν τον Νετανιάχου να υποστεί μια τσουχτερή ήττα.

«Κανείς εκτός από το ότι η Μπίμπι θέλει αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here