Απολογία Κουτσολιούτσου: «Βγάζει» από το κάδρο του σκανδάλου Folli Follie γιο και σύζυγο

Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιουτσος σημείωσε πως υπήρχε ταμειακή ρευστότητα και πως «τα 240 εκατομμύρια που φέρονται ανύπαρκτα, υπήρχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς»

Αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται εμφανίστηκε και κατά την τρίτη ημέρα της απολογίας του ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιουτσος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε πλαστογραφία, αλλά και πως όσα χρήματα καταγράφηκαν στα λογιστικά βιβλία, ήταν υπαρκτά.

Ο 82χρονος κατηγορούμενος έκανε λόγο για κερδοφορία του ομίλου σε Ασία και Ευρώπη αποδίδοντας την κατάρρευση σε ενέργειες τρίτων, ενώ έβγαλε από το κάδρο των κατηγοριών τον γιο του Τζώρτζη και τη σύζυγο του Καίτη.

«Υπήρχε μια συνεχής άρνηση για ό,τι έχει σχέση με Folli Follie και Κουτσολιουτσο. Έχω υποψίες ότι υπήρχε προκατάληψη… ποιοι ήταν οι εντολείς που έτρεξαν πάνω από τις αντιπροσωπίες; Είναι ασυγχώρητο ότι κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν ένα διαμάντι. Εφοπλιστές μου έλεγαν για τη συγκίνηση του ότι έβλεπαν στο κέντρο της Σαγκάη τις διαφημίσεις της Φολί. Αυτό που κάναμε ήταν παγκόσμιο γεγονός και για αυτό αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα. Και πάλι πιστεύω ότι έχει δυνατότητες, αρκεί να εμφανιστούν νέοι επενδυτές, που θα γίνει μόλις φύγουν οι τωρινοί» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην κατηγορία περί πλαστότητας κάποιων εγγράφων, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Folli διερωτήθηκε αν υπήρχε λόγος να υπάρχουν απαντώντας μόνος του αρνητικά. «Οι δυο ορκωτοί ελεγκτές που έλεγχαν όλες τις εταιριες από την αρχή, ζητούσαν αυτά τα έγγραφα για να είναι καλυμμένοι από τυχόν έλεγχο των φορολογικών αρχών του Χονγκ Κονγκ. Όταν τους καλέσαμε μάλιστα, δεν είχαν καμία επαφή και έχει ειπωθεί αυτό στο δικαστήριο. Η ζωή μου στο Χονγκ Κονγκ ήταν να πηγαίνω στα εργοστάσια, να ξεκινήσω τη δουλειά των ρολογιών. Για τα οικονομικά δεν έχω ιδέα, τη στιγμή που το έχουν αναλάβει άλλοι με την ομάδα τους. Κάθε φορά μου έφεραν πακετάκια και μου έλεγαν «κύριε Δημήτρη πρέπει να υπογράψετε». Για μένα δεν είχε νόημα η πλαστογραφία, μόνο για εσωτερική χρήση…» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κατηγορούμενος σημείωσε πως υπήρχε ταμειακή ρευστότητα και πως «τα 240 εκατομμύρια που φέρονται ανύπαρκτα, υπήρχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα ζητήσαμε γιατί έπρεπε να πληρωθούν οι μισθοί και τα εμπορεύματα. Και να μην ήταν υπαρκτά, δεν υπήρχαν απαιτήσεις στην αγορά; Απλά δεν ερευνήθηκε τίποτα… απλά έλεγαν Κουτσολιουτσος τίποτα άλλο.. (…) Για μένα υπήρχαν χρήματα σε όλες τις εταιρίες. Τα λεφτά ήταν στην εταιρία αλλά όχι στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Το θέμα είναι ποιος κατευθύνει τον έλεγχο; Αν η εταιρεία δεν είχε χρήματα πως πλήρωνε πως αγόραζε εμπόρευμα; Είναι δυνατόν να μην υπήρχαν χρήματα; Δεν έγινε κανένας έλεγχος για αυτά απλώς ψάξανε μόνο το όνομα Κουτσολιούτσος. Υπήρχαν λεφτά σε όλες τις εταιρίες».

Ο κατηγορούμενος συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τις ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την ενδιάμεση έκθεση. «Δεν έκαναν τίποτα. Τα περισσότερα στοιχεία ήταν από συνεντεύξεις. Αμφισβητώ όλα τα νούμερα. Η PwC το ήξερε. Ποιός την κατευθύνει; Η Alvares είπε ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση και αλλοίωση περιουσίας και ότι ο όμιλος είχε 32 εκατ. δολάρια ζημιές, αλλά ουτε αυτοί πήγαν να κάνουν επί τόπου έλεγχο στην εταιρία. Τους έβαλαν να ελέγξουν όλο όμιλο και έλεγξαν μόνο την οικογένεια Κουτσολιούτσο και η εταιρεία χάθηκε από αυτό. Και βεβαίως εμάς σαν οικογένεια μας έπιασε πανικός. Εγώ αμέσως παραιτήθηκα εγώ έπρεπε να καθίσω στο τιμόνι της εταιρείας».

Σχολιάζοντας την εικονικότητα του ασιατικού ομίλου ο κατηγορούμενος τον χαρακτήρισε σημαντικό. Όπως εξήγησε, «ήταν μονάδα παραγωγής για όλο τον κόσμο και σημείο προώθησης των προϊόντων. Αυτά δεν γίνονται με 75 εκατομμύρια τζίρο. Ο τζίρος ήταν 400 περίπου. Απλά τον ένα μήνα είχε 50 και τον άλλο 450… οι μεγάλες αγορές ήταν Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Κορέα..».

Ερωτήσεις από την έδρα

Πρόεδρος: Υπάρχει το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς. Είναι η στιγμή σας για να πείτε αλήθειες.

Κατηγορούμενος: Η μετοχή η ίδια έχει μια μεγάλη αξία εκτός της Ασίας. Εμπεριέχει την επένδυση, τα πολυκαταστήματα της θυγατρικής, τα brands που είχαμε, ιδρύθηκε και η Folli cosmetics που είχε πελάτη το Hondo. Κάθε μια από αυτές τις εταιρίες θα μπορούσαν ξεχωριστά να μπουν στο χρηματιστήριο. Δεν τίθεται ζήτημα χειραγώγησης. Ειχε μια αξία και ήταν αυτή.

Πρόεδρος: Από τους μάρτυρες ειπώθηκε ότι επένδυε για έβλεπαν τις ενοποιημένες καταστάσεις του ομίλου και βλέπαμε ότι άνοδο είχε ο όμιλος της Ασίας.

Μάρτυρας: Εγώ πιστεύω ότι η μετοχή ήταν υποτιμημένη τα τελευταία τρία χρόνια. Η τιμή που είχε ήταν πραγματική.

Πρόεδρος: Έχετε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων…

Κατηγορούμενος: Όταν είχα το 36-38% της εταιρίας που είναι η νομιμοποίηση; Ένα σπίτι έκανα επένδυση εδώ και η άλλη ακίνητη περιουσία μου ήταν στο εξωτερικό.

Πρόεδρος: Άρα λέτε ότι ο τρόπος που ζούσατε…

Κατηγορούμενος: Με ποιο τρόπο ζούσαμε; Ο καθένας από εμάς έπαιρνε 11.000 ευρώ το μήνα.

Πρόεδρος: Το δάνειο που είχατε πάρει δεν έπρεπε να εμφανίζεται στις καταστάσεις του ομίλου;

Κατηγορούμενος: Στη θυγατρική του ομίλου υπάρχει η απαίτηση. Στις κεντρικές όχι.

Πρόεδρος: Υπάρχει και η κατηγορία της κατάχρησης της προνομιακής πληροφορίας σχετικά με την εξαγορά της ΚΑΕ.

Κατηγορούμενος: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αν ήμουν τέτοιος χαρακτήρας θα έπρεπε να παίζω με τη μετοχή κάθε μέρα.

Το Tonio και ο Μπεγέτης

Για τον συνεργάτη του και συγκατηγορούμενό του Γιάννη Μπεγέτη περιέγραψε ότι η συνεργασία τουςξεκίνησε το 2006-2007 περίπου. «Εγώ δεν τον κάλεσα τον Μπεγέτη στην Ασία. Το ΔΣ το πρότεινε. Ήταν διαθέσιμος. Στην εταιρία και στη θέση αυτή ήταν οικονομικός διευθυντής στη μητρική, ήταν ο κατάλληλος να πάει να βρει με τον αντίστοιχο Γιαπωνέζο» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε πως «έμεινε ένα χρόνο και μετά τον στείλαμε στο Χονγκ Κονγκ».

Πρόεδρος: Η σχέση του Tonio (κινέζος στέλεχος Folli) με τον Μπεγέτη ήταν καλή;

Κατηγορούμενος: Δεν ήμουν εκεί κάθε μερα…μετά υπήρχαν κάποια θέματα όταν ήρθαν τα πρόστιμα…ο Μπεγετης έστελνε email κι έλεγε «προσέξτε τον».

Πρόεδρος: Λέτε ότι δεν ασχοληθήκατε ποτέ με τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά ακούγεται κάπως περίεργο. Είστε το 80% του χρόνου στην Ασία για την παραγωγες, την οικονομική κατάσταση ποιος την ήλεγχε;

Κατηγορούμενος: Ο Tonio και ο Μπεγέτης. Τον πρώτο τον επιλέξαμε γιατί είχε περγαμηνές. Τους εμπιστευόμουν. Τώρα δεν ξέρω που είναι.
Ο κατηγορούμενος έβγαλε εκτός κάδρου για τα όσα συνέβαιναν στην Ασία τον γιο του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

«Έρχονταν 3-4 φορές το χρόνο. Τον Μπεγέτη ήξερε. Ελέγξτε τα διαβατήρια» είπε και συμπλήρωσε ότι μπορεί να φαινόταν ότι η σύζυγος του Καίτη είχε αυξημένες αρμοδιότητες «αλλά τις δώσαμε τον τίτλο τιμής ενεκεν, δεν είχε σχέση με τα οικονομικά, ψυχολογία έχει σπουδάσει».

Πρόεδρος: Ναι, αλλά ήταν θέση ευθύνης…αντιπρόεδρος του ΔΣ;

Κατηγορούμενος: Μ’ έβρισε όταν το έμαθε (γέλια). Ήξερε τη θέση αλλά δεν εκτελούσε καθήκοντα αντιπροέδρου…

Πρόεδρος: Κάθε ποτέ κάνατε ΔΣ; Συζητούσατε με τη σύζυγό σας;

Κατηγορούμενος: Της έλεγα τα καλά, ήμουν πάντα αισιόδοξος. Έμαθε τι γίνεται μόνο όταν κατηγορηθήκαμε.

Πρόεδρος: Ο γιος σας;

Κατηγορούμενος: Ήξερε για τις ενοποιημένες καταστάσεις και μου είπε γιατί γίνεται αυτό; Μου είπε ότι ήταν λάθος μεγάλο, μου είπε «τι κάνεις;».

Πρόεδρος: Γιατί δεν τον ακούγατε; Μπορεί να χτυπούσε καμπανάκια…

Κατηγορούμενος: Ε… χτυπούσε, αλλά εγώ…

Πρόεδρος: Ο γιος σας είχε οικονομικές γνώσεις, του λέτε για «ωραιοποιημένες καταστάσεις» τι λέει;

Κατηγορούμενος: Του το είπα το 2015 και έγινε μεγάλη οικογενειακή φασαρία. Μου έκανε ολόκληρη σκηνή. Εγώ του είπα πως το αργότερο μέχρι το 2020 θα το έχουμε φέρει στο μηδέν. Η εταιρία δεν είχε πρόβλημα. Του είπα «δυστυχώς Τζωρτζη ξέρεις πως είμαι σαν χαρακτήρας, μου πρότειναν κάτι και το έκανα». Εκείνος δε μπορούσε να το χωνέψει και δε μου μιλούσε σχεδόν δυο μήνες. Αισθάνομαι άσχημα, πως να το πω.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here