Οικονόμου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Προτάσεις για το μεταναστευτικό

Ο Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Εισηγήτρια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισθέντες.

Ο Γιάννης Οικονόμου συμμετείχε την Τρίτη και την Τετάρτη, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, στις εργασίες της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισθέντες.

Η Επιτροπή, στις δύο ημέρες των εργασιών της στο Παρίσι, ασχολήθηκε με σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από λαϊκιστικά και ακραία πολιτικά κόμματα εν όψει των Ευρωεκλογών και της διάδοσης fake news από ΜΜΕ και social media.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα πλέον σε χώρες της Ευρώπης, ενώ συζητήθηκε η διερεύνηση τρόπων, με τους οποίους η νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, φαινόμενο που απορρέει από τη ραγδαία δημογραφική γήρανση.

Ο Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Εισηγήτρια της Επιτροπής: προσδιορισμός των αναγκών απασχόλησης στην Ευρώπη -με ορίζοντα-δεκαετίας- τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα και γνωστοποίηση των αναγκών αυτών σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, αναφερθηκε και στις συμφωνίες που έχει συνάψει στην κατεύθυνση αυτή η χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Στη διήμερη συζήτηση της Επιτροπής συζητήθηκε επίσης η ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των λαθροδιακινητώνν και των παραπλανητικών τακτικών που εφαρμόζουν στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού Ευρωβουλευτή, κ. Phanke, στο πλαίσιο της έκθεσης που συντάσσει για λογαριασμό της Επιτροπής, για τις διαδικασίες αναγνώρισης προσφύγων που χάνουν τη ζωη τους στην προσπάθεια προσέγγισης των ευρωπαϊκών χωρών, και την ενημέρωση των συγγενών τους.

Ο κ. Phanke ευχαρίστησε τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ελληνική Κυβέρνηση για την φιλοξενία και την συνεργασία.

Παράλληλα, αναγνώρισε τα πολύ θετικά βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατεύθυνση αυτή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διαδικασίες αναγνώρισης αλλά και στην ταυτοποίηση που γίνεται μέσω DNA από την ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here