H BMW έχει τα δικά της ρομπότ

Μετά το φιλόδοξο πρότζεκτ για ρομποτικούς βοηθούς της Tesla έρχεται και η BMW να εισάγει τα δικά της ανθρωποειδή ρομπότ στο εργοστάσιό της στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας.

Του Γιάννη Σκουφή

Απ’ ότι διαφαίνεται η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να μπει σε μία νέα εποχή αυτοματισμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της BMW που ένωσε τις δυνάμεις της τα τελευταία δύο χρόνια με την Figure, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που ειδικεύεται στην εξέλιξη ανθρωποειδών ρομπότ.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο όπου τα ανθρωποειδή ρομπότ περπατούν με αυτοπεποίθηση και εκτελούν με ακρίβεια διάφορες εργασίες, όπως ο χειρισμός μιας καφετιέρας.

Η BMW οραματίζεται την εξέλιξη αυτών των ρομπότ για γενική χρήση στη γραμμή παραγωγής της, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους και τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου εργασιακού περιβάλλοντος.

Η συνεργασία μεταξύ της Figure και της BMW προβλέπει μια προσέγγιση πολλαπλών φάσεων για την ενσωμάτωση ανθρωποειδών ρομπότ στο εργοστάσιο.

Αρχικά, η Figure θα εντοπίσει τους τομείς στους οποίους τα ρομπότ της μπορούν να είναι πιο αποδοτικά, μετά από τα συμπεράσματα που προκύψουν από μία πιλοτική λειτουργία στο εργοστάσιο της BMW στο Spartanburg. Η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες.

Εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ, η Figure έχει σχεδιάσει τα ανθρωποειδή της ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια παράλληλα με τους 11.000 εργάτες που απασχολούνται συνολικά στο εργοστάσιο του Spartanburg.

Η απόφαση της BMW να χρησιμοποιεί ρομπότ συμβαδίζει με μια ευρύτερη τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία, με εταιρείες όπως η Tesla, που διαθέτει το ανθρωποειδές Optimus, και η Hyundai, που εξελίσσει τα ρομπότ της Boston Dynamics.

<iframe width=”896″ height=”504″ src=”https://www.youtube.com/embed/Q5MKo7Idsok” title=”Figure Status Update – AI Trained Coffee Demo” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here