Επαναστατική κουκούλα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ειδικοί του Πανεπιστημίου Jiao Tong στη Σαγκάη εξέλιξαν μία πρωτοποριακή κουκούλα που δίνει λύση σε ζητήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία των ηλεκτρικών οχημάτων

Του Γιάννη Σκουφή

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή λύση που συμβάλλει στη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης της μπαταρίας αντισταθμίζοντας τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ιδέα πίσω από αυτή την κουκούλα βασίζεται στις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου της κατάστασης της μπαταρίας που χρησιμοποιούνται από πολλά ηλεκτρικά οχήματα.

Συνήθως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προθερμαίνουν τις μπαταρίες τους τις κρύες ημέρες όταν είναι συνδεδεμένα σε μια πηγή ρεύματος. Αν και η πρακτική αυτή καταναλώνει ενέργεια καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να διατηρεί το φορτίο της μπαταρίας και την αυτονομία του αυτοκινήτου.

Αντίθετα, η κουκούλα που δημιούργησαν οι ερευνητές λειτουργεί παθητικά. Τοποθετώντας την πάνω από ένα σταθμευμένο όχημα, λειτουργεί ως μία ασπίδα, προετοιμάζοντας την μπαταρία χωρίς να απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Kehang Cui, παρομοίασε την κουκούλα με ρουχισμό για οχήματα, κτίρια, διαστημόπλοια κ.α.. Χρησιμεύει για να τα διατηρεί δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η πανεπιστημιακή ομάδα διαπίστωσε ότι σε μια ζεστή, ηλιόλουστη ημέρα, η θερμοκρασία της καμπίνας ενός ηλεκτρικού με την κουκούλα ήταν μόλις 23 °C, ενώ σε ένα μη καλυμμένο όχημα έφτανε στους 51 °C. Σε χειμερινές δοκιμές, η κουκούλα διατήρησε σημαντικά πιο ζεστή τη καμπίνα σε σχέση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει την δυνατότητα εμπορικού λανσαρίσματος μιας και το κόστος μίας τέτοιας κουκούλας μπορεί να είναι τόσο υψηλό που να αποτρέπει από την αγορά της.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here