Ποιο σπορ μοντέλο έχει το καλύτερο σύστημα προστασίας για πεζούς και ποδηλάτες;

Τα ατυχήματα με οδηγούς και επιβάτες που ανοίγουν τις πόρτες για να βγουν από τα αυτοκίνητα τους αυξάνονται συνεχώς.

Του Γιάννη Σκουφή

Μελέτες έχουν δείξει πως τα τελευταία χρόνια οι επιβάτες των αυτοκινήτων είναι πιο αφηρημένοι και μία από τις συνέπειες είναι να ανοίγουν απρόσεκτα τις πόρτες για να αποβιβαστούν αλλά χωρίς να έχουν ελέγξει με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει ένας πεζός που κάνει τζόκινγκ ή ένας δικυκλιστής.

Για αυτό το λόγο αρκετά από τα νέα μοντέλα έχουν στον εξοπλισμό τους μία πρόσθετη λειτουργία που προειδοποιεί για τέτοιες καταστάσεις. Αυτά τα συστήματα τύπου Exit Warning πάντως δεν αποτελούν προνόμιο μόνο των SUV ή των λιμουζινών αλλά τα συναντάμε ακόμα και σε σπορ μοντέλα.

Συγκεκριμένα, η Ford ανακοίνωσε ένα τέτοιο σύστημα για την ολοκαίνουργια Mustang. Η οποία όταν είναι σταθμευμένη το ενσωματωμένο ραντάρ ανιχνεύει από το πλάι και προς τα πίσω για οτιδήποτε πλησιάζει με ταχύτητα άνω των 4 χλμ./ώρα.

H προειδοποίηση εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία φωτεινή ένδειξη στον εξωτερικό καθρέπτη και ένα ηχητικό σήμα. Το αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και αν ο οδηγός έχει σταθμεύσει και έχει σβήσει τον κινητήρα το σύστημα Exit Warning παραμένει σε κάθε περίπτωση ενεργό για ακόμη τρία λεπτά.

Η νέα Mustang αναμένεται και στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες με τον τετρακύλινδρο των 2,3 λίτρων και τον V8 των 5.000 κυβικών.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here