American Foreign Policy Council: Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε βαθύ πρόβλημα

μέρες αυτές είναι μεθυστικές για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Τον περασμένο μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ισχυρός άνδρας της χώρας που είναι μεγαλύτερος από τη ζωή, κέρδισε στις εκλογές τον αντίπαλο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και εξασφάλισε μια τρίτη πενταετή θητεία στο αξίωμα. Στην πορεία, διέψευσε τις ελπίδες πολλών στη Δύση για μια πιο δημοκρατική στροφή του μοναδικού μέλους του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα; Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησα ανταγωνιστικές θεωρίες. Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι ο Ερντογάν, έχοντας κάνει με επιτυχία εκστρατεία με μια όλο και πιο νατιβιστική, εθνικιστική και ομοφοβική πλατφόρμα, θα διπλασιάσει τις ιδέες αυτές. (Την ημέρα που έφτασα, οι αρχές απέκλεισαν την κύρια εμπορική λεωφόρο της πόλης και ανέπτυξαν εκατοντάδες αστυνομικούς με πλήρη εξοπλισμό ΜΑΤ για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή μιας προγραμματισμένης παρέλασης υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων). Άλλοι υποστήριξαν ότι -έχοντας εξασφαλίσει άλλη μια θητεία- ο Ερντογάν είναι ελεύθερος να κάνει μια πιο ρεαλιστική στροφή στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας καθυστερημένης διόρθωσης των γεωπολιτικών φραγμών με τον πάλαι ποτέ σύμμαχο Ισραήλ.

Όλοι με τους οποίους μίλησα, ωστόσο, ήταν ομόφωνοι σε ένα σημείο: Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Οι μέρες είναι μεθυστικές για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, καθώς κέρδισε στις εκλογές τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και εξασφάλισε μια τρίτη πενταετή θητεία στο αξίωμα.

Στην πορεία, όμως διέψευσε τις ελπίδες πολλών στη Δύση για μια πιο δημοκρατική στροφή του μοναδικού μέλους του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

Το Newsweek δημοσιεύει άρθρο γνώμης του αντιπροέδρου του American Foreign Policy Council, Ilan Berman, με τίτλο Turkey’s Economy Is in Deep Trouble που αναφέρει ότι αν και ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας αποδέχθηκε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Τουρκία θα εξέλθει εύκολα από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Οι μέρες είναι μεθυστικές για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, καθώς κέρδισε στις εκλογές τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και εξασφάλισε μια τρίτη πενταετή θητεία στο αξίωμα. Στην πορεία, όμως διέψευσε τις ελπίδες πολλών στη Δύση για μια πιο δημοκρατική στροφή του μοναδικού μέλους του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης του στην Κων/πολη, ο αρθρογράφος άκουσε ανταγωνιστικές θεωρίες. Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι ο Ερντογάν, έχοντας κάνει με επιτυχία την εκστρατεία του με μια όλο και πιο νατιβιστική, εθνικιστική και ομοφοβική πλατφόρμα, θα ενισχύσει τις ιδέες αυτές.

Άλλοι υποστήριξαν ότι -έχοντας εξασφαλίσει άλλη μια θητεία- ο Ερντογάν είναι ελεύθερος να κάνει μια πιο ρεαλιστική στροφή στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας καθυστερημένης βελτίωσης των γεωπολιτικών σχέσεων με τον πάλαι ποτέ σύμμαχο, το Ισραήλ.

Όλοι με τους οποίους μίλησε ο αρθογράφος, ωστόσο, ήταν ομόφωνοι σε ένα σημείο: Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Οι αριθμοί απεικονίζουν εύγλωττα το βάθος του προβλήματος. Για περίπου δύο δεκαετίες, ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 10-11%. Αλλά αυτή η σχετική σταθερότητα αποτελεί πλέον παρελθόν. Το περασμένο φθινόπωρο, ο πληθωρισμός στη χώρα έφθασε στο υψηλότερο ποσοστό (85,5%) των τελευταίων δύο δεκαετιών. Και αν έχει υποχωρήσει κάπως, οι οικονομικοί σχεδιαστές της Τουρκίας βλέπουν ανησυχητικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται εκ νέου. Ως αποτέλεσμα, η τουρκική κεντρική τράπεζα μόλις διπλασίασε σχεδόν τα επιτόκια, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα εκτοξεύονται επίσης στα ύψη. Το κόστος των ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη, μια εκτεταμένη μητρόπολη όπου κατοικεί περίπου το 20% της χώρας, αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 193,9% μεταξύ του Νοεμβρίου του 2021 και του περασμένου φθινοπώρου. Στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της χώρας και έδρα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, η κατάσταση είναι παρόμοια. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι αστοί Τούρκοι αδυνατούν να αποκτήσουν ακίνητα. Όσοι ενοικιάζουν, έχουν δει τα ενοίκια να αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται μια πολύ επικερδή κατάσταση.

Η αγοραστική δύναμη, εν τω μεταξύ, πέφτει κατακόρυφα. Μόλις πριν από τρία χρόνια, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν 7,5 προς 1 δολάριο ΗΠΑ. Σήμερα, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 26 προς 1 και αυξάνεται διαρκώς. Αυτό έχει καταστήσει την Τουρκία έναν ελκυστικό (και φθηνό) τουριστικό προορισμό για τους ξένους, αλλά ένα εξαιρετικά ακριβό μέρος για τους κατοίκους.

(Αναλυτικά: Επισκόπηση ΓΔΔ Νέας Υόρκης με ΑΠ.: 230528 / Φ.520, 28/6/2023)


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here