Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η ΦΙΞ Ελλάς, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, έκαναν «πράσινη» μία ακόμη γειτονιά της πόλης
Αποτελεί μία από τις πιο ζωντανές, αλλά και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, μία γειτονιά με μεγάλη ιστορία, από την οποία οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα έχει τύχει να περάσουμε αρκετές φορές. Ο λόγος, φυσικά, για τη γειτονιά της Πανόρμου, στους Αμπελόκηπους.
Ανάμεσα σε πολυκατοικίες και πολυσύχναστους δρόμους, γύρω από εμπορικά μαγαζιά και εστιατόρια, δίπλα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ και κοντά στο σταθμό του μετρό Πανόρμου, βρίσκεται πλέον μία μικρή αλλά σημαντική «ανάσα πρασίνου», ένα πάρκο που μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο και για την ακρίβεια, σε ένα βιώσιμο αστικό χώρο.- Ο λόγος, για την πλατεία «Σοφία Βέμπο».

Μία ριζική ανανέωση με μεγάλη κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία
Πρόκειται για ένα χώρο από τον οποίο μπορεί να είχαμε περάσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ίσως να μην μας τραβούσε το βλέμμα. Τώρα όμως, όχι μόνο κεντρίζει το ενδιαφέρον των περαστικών, αλλά αποτελεί και σημείο αναφοράς για την περιοχή, ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των επισκεπτών και κατοίκων της γειτονιάς των Αμπελοκήπων. Πίσω από αυτήν την αλλαγή βρίσκονται η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η ΦΙΞ Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιούν για πιο όμορφες, και «πράσινες» γειτονιές.

Πράγματι, έπειτα από εργασίες ριζικής ανανέωσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της ΦΙΞ, το πάρκο άλλαξε τελείως όψη. Για την ακρίβεια, 35 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η πλατεία «Σοφία Βέμπο» μεταμορφώθηκε σε έναν αστικό χώρο με σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα, σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας.

Βλέπετε, όχι μόνο φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.120 νέα φυτά και τοποθετήθηκαν βοτανικές πινακίδες με τα ονόματα του εκάστοτε φυτού, αλλά τοποθετήθηκαν επίσης ποτίστρες σκύλων, ταΐστρες και φωλιές πτηνών, κατασκευάστηκαν νέα παγκάκια και συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα, ανανεώθηκαν όλες οι διαδρομές κίνησης στον χώρο και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες που αφορούσαν στη διαχείριση νερού, διασφαλίζοντας το βιώσιμο χαρακτήρα της ανάπλασης.

Με βάση τις αρχές της αειφορίας και με «οδηγό» την «πράσινη» τεχνολογία
Οι ίδιες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την ανανέωση του πάρκου «Σοφία Βέμπο», έχουν από μόνες τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό, διότι έγιναν με βάση τις αρχές της αειφορίας.
Συγκεκριμένα, κατά τις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και εφαρμόστηκαν σύγχρονες, «πράσινες» τεχνικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι στις εργασίες ανανέωσης που πραγματοποιήθηκαν, χρησιμοποιήθηκε ξύλο που προήλθε από την κοπή ενός ξερού, μεγάλου δένδρου που έπρεπε να απομακρυνθεί από το πάρκο. Έτσι, το δέντρο πήρε νέα ζωή και αξιοποιήθηκε ουσιαστικά.
Επίσης, τα νέα παγκάκια έχουν ως πρώτη ύλη επαναχρησιμοποιούμενες ράγες τρένου, ενώ πλέον γίνεται αξιοποίηση και οικονομία νερού στην πλατεία, με έναν πολύ «έξυπνο» και «πράσινο» τρόπο. Συγκεκριμένα, γίνεται διαχείριση και συγκράτηση των νερών της βροχής με τη χρήση υπόγειων σωλήνων αποστράγγισης και την ένταξη κεντρικού κήπου βροχής, το λεγόμενο «rain garden».

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι που αναδεικνύουν σήμερα το πάρκο «Σοφία Βέμπο» σε έναν βιώσιμο αστικό χώρο, με σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα, αλλά και σε ένα ασφαλές καταφύγιο για την αστική πανίδα.
Πάνω από όλα όμως, οι εργασίες ριζικής ανανέωσης που πραγματοποιήθηκαν, δίνουν μία ακόμη «ανάσα πράσινου» σε όλους εμάς που ζούμε στην Αθήνα και δη, στους κατοίκους της περιοχής. Και αναφερόμαστε σε μία ακόμη «ανάσα πράσινου» στην Αθήνα, διότι το πάρκο «Σοφία Βέμπο» αποτελεί τον τρίτο δημόσιο χώρο που αναμορφώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ολυμπιακή Ζυθοποιίας και της ΦΙΞ. Έχουν προηγηθεί το πάρκο «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» στο Κουκάκι, το 2022 και το Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, το 2021.

Το σίγουρο είναι πως σε μία πόλη όπως η Αθήνα, η ύπαρξη χώρων πρασίνου, όχι μόνο έχει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά παράλληλα δημιουργεί τη βάση για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της και τα πλάσματα που βρίσκονται γύρω μας. Και φυσικά, ένας χώρος πρασίνου, ακόμη και αν πρόκειται για ένα μικρό πάρκο, μας προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και επαφής με τη φύση.