Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας η στέβια αντί για την ζάχαρη. Θεωρούμε πως είναι πιο υγιεινή. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Τι είναι η στέβια;
Η στέβια εξάγεται από το φυτό stevia rebaudiana, ένα θαμνώδες βότανο που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Παραγουάη και τη Βραζιλία και τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, παραδοσιακά, σε τρόφιμα και φάρμακα. Είναι, επίσης, γνωστή ως rebaudioside A, reb-A ή rebian και πλούσια σε γλυκοζίτες στεβιόλης, που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά.
Η στέβια χρησιμοποιείται ως υγιεινή εναλλακτική λύση στην προσθήκη ζάχαρης σε πληθώρα τροφίμων όπως είναι τα ποτά, τα επιδόρπια, οι τσίχλες, οι καραμέλες και άλλα ενώ τη βρίσκουμε και σε σκόνη για χρήση κατά το μαγείρεμα ή για τον καφέ.
Πόσο υγιεινή είναι η στέβια;
Επίσημοι φορείς όπως ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) και η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), που ελέγχουν και πιστοποιούν προϊόντα προς κατανάλωση, τονίζουν πως η στέβια είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι τοξική ούτε καρκινογόνα, και δεν έχει παρατηρηθεί καμία -τουλάχιστον βάσει των πιο πρόσφατων ερευνών- ανεπιθύμητη παρενέργεια.
Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για τα εκχυλίσματα φύλλων stevia και ακατέργαστης stevia, τα οποία δεν έχουν έγκριση του FDA για κατανάλωση.
Οφέλη της στέβια για την υγεία μας
Ως εναλλακτική λύση στη σακχαρόζη ή την επιτραπέζια ζάχαρη, η χρήση της στέβιας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα -και σύμφωνα με έρευνες- δεν αποδίδει θερμίδες ή υδατάνθρακες στη διατροφή, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση του συνολικού μας βάρους. Δεν έχει, επίσης, σημειωθεί καμία επίδραση στη γλυκόζη του αίματος ή την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Όλα αυτά συντελούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2., γεγονός που επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και να συμμορφώνονται με ένα πρόγραμμα υγιεινών γευμάτων χωρίς να στερούνται τη γεύση.
Τέλος, η στεβιοσίδη της στέβια βοηθάει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Μάλιστα, μελέτη του 2012 έδειξε ότι η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού ελαχιστοποιήθηκε σημαντικά μέσω της τακτικής κατανάλωσης στέβια.
Η στέβια ενέχει κινδύνους;
Η στέβια δεν φαίνεται να ενέχει κινδύνους για την υγεία όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσής της στέβια είναι:
- 1,7-16,3 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα για παιδιά 2-14 ετών
- 5,6-6,8 mg/ kg σωματικού βάρους / ημέρα για τους ενήλικες
Αρκετές έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι τα φυσικά γλυκαντικά δεν συμβάλλουν πάντα στην απώλεια βάρους (εάν αυτός είναι ο στόχος σου), καθώς αρκετά ανοίγουν την όρεξη. Επιπλέον, η στέβια είναι πιθανόν να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την ινσουλίνη, τη χοληστερίνη, τη γονιμότητα, τον καρκίνο και διάφορες ιώσεις.
Έχει βρεθεί, τέλος, ότι όσοι δεν καταναλώνουν σακχαρόζη, αντισταθμίζουν την πρόσληψη θερμίδων μέσω της κατανάλωσης μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής, την ίδια στιγμή που σε ορισμένα άτομα έχει παρατηρηθεί το αίσθημα του φουσκώματος και σε υπερκινητικότητα του εντέρου, μετά την υπερκατανάλωση στέβιας.
Στέβια VS ζάχαρη
Όπως είπαμε και νωρίτερα, η στέβια έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση από την κοινή ζάχαρη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να προστεθεί πολύ μικρότερη ποσότητα στα προϊόντα σε σχέση με την κοινή ζάχαρη για να επιτευχθεί το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
Ακόμη, τα επεξεργασμένα εκχυλίσματα της στέβια περιέχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες που σημαίνει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν στέβια ως γλυκαντικό, μας προσδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με αυτά που περιέχουν ζάχαρη.
Σε κάθε περίπτωση θα προτείναμε κατανάλωση με μέτρο κι αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν την ενσωματώσεις στη διατροφή σου.